Apple Consumers' Preferences on the Example of the Poznań University of Life Sciences Students



Abstract

The aim of this paper was to present the preferences of apple consumers (students) concerned on the functional and sensory apples' quality features: the apple cultivar and taste, skin colour, fruit size and fruit firmness. The survey data were collected in the years 2009 and 2011 among 265 and 208 students of the Poznan University of Life Sciences. The respondents completed the survey questionnaires in presence of the researcher. The respondents could choose no more than three of the listed apple cultivars. Furthermore the respondents could choose one answer from each list of the preferable apples quality features (taste, skin colour, fruit size and firmness of flesh). The most preferred apple cultivars were: Lobo, Jonagold, Szampion, Golden Delicious and Cortland. The percentage of students whose did not know the name of the apple cultivar they consumed was high and it amounted to 17% in 2009 and 24% in 2011. Students preferred sweet-winy taste of apples, the red colour of fruit skin, with blush, the fruits of medium size and tough. The colour of apple skin was the least important quality feature - it did not matter for more than 1/3 of respondents, mainly males. The differences between males and females students appeared in taste of apple fruits and firmness of flesh. The sour taste of apples was preferred by relatively more males than females and for bigger percentage of males the taste of fruits was not important. More females preferred sweet and very sweet apples and tough.

Keywords

Fruit; Consumer preferences; Students; Questionnaire survey

Cyrek P., 2010. Kierunki zmian oferty przedsiębiorstw handlu detalicznego i ich ograniczenia. Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia 9 (3), 55-64.

Czech A., Grela E.R., 2003. Zwyczaje żywieniowe i częstotliwość spożywania produktów odżywczych wśród studentów uczelni lubelskich. Żywienie Człowieka i Metabolizm 30, 1/2, 81-85.

Czernyszewicz E., 2005. Badania marketingowe zakupów jabłek w Lublinie. In: Mater. XXV Międzynarodowego Seminarium Sadowniczego. Limanowa, 91-97.

Czernyszewicz E., 2007. Wpływ cech demograficznych i społeczno-ekonomicznych na preferencje konsumentów jabłek. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EEE: Horticultura 17, 2, 56-69.

Czernyszewicz E., 2008 a. Ważność wybranych cech jakościowych jabłek dla konsumentów. Żywność Nauka Technologia Jakość 15, 1 (56), 114-125.

Czernyszewicz E., 2008 b. Zastosowanie analizy głównych składowych do opisu konsumenckiej struktury jakości jabłek. Żywność Nauka Technologia Jakość 16, 2 (57), 119-127.

European apple and pear crop forecast. 2012. http://www.prognosfruit.eu [access: 09.05.2013].

Hepel M., 2011. Preferencje konsumentów owoców i warzyw na przykładzie studentów. Praca magisterska Wydziału Ekonomiczno-Społecznego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań.

Jasiulewicz A., 2008. Wykorzystanie znajomości motywów oraz barier konsumpcji owoców i produktów owocowych w dostosowaniu oferty rynkowej firmy do potrzeb nabywców. Rocz. Nauk. SERiA 10, 4, 139-144.

Jesionowska K., Konopacka D., Płocharski W., 2007. Jakość jabłek, preferencja konsumentów. Sad Nowoczesny 3, 65-67.

Kierczyńska S., 2010. Preferencje w konsumpcji owoców i warzyw na przykładzie studentów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Rocz. Nauk. SERiA 12, 4, 171-176.

Kurzawiński J., 2001. Marketingowe badania konsumentów owoców. In: Marketing w ogrodnictwie. Akademia Rolnicza w Lublinie, Lublin, 97-100.

Licznar-Małańczuk M., Szewczuk A., Sosna I., Gudarowska E., 2001. Preferencje konsumentów przy zakupie owoców dla miasta Wrocławia. In: Marketing w ogrodnictwie. Akademia Rolnicza w Lublinie, Lublin: 119-127.

Marzec-Wołczyńska T., 1996. Preferencja konsumentów a decyzje producentów. Ogrodnictwo 3, 13-15.

Maziarka M., 2005. Atrakcyjność odmian w ocenie sieci super- i hipermarketów. In: Mater. XXV Międzynarodowego Seminarium Sadowniczego, Limanowa, 49-51.

Milewski R., Kwiatkowski E., 2008. Podstawy ekonomii. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.

Pomologia. Odmianoznawstwo roślin sadowniczych. 1994. Ed. A. Rejman, PWRiL, Warszawa.

Produkcja ogrodnicza. Badanie sadów. Informacja sygnalna. 2008. GUS, Warszawa.

Roos E., Lachelma E., Virtanen M., Prattala R., Pietinen P., 1998. Gender, Socioeconomic status and family status as determinants of food behavior. Soc. Sci. Med. 46, 12, 1519-1529.

Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy. Nr 40. 2012. Wyd. IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, Warszawa.

Sobkowiak J., 2009. Preferencje konsumentów owoców i warzyw na przykładzie studentów. Praca magisterska, Wydział Ekonomiczno-Społeczny Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań.

Stanisz A., 1998. Przystępny kurs statystyki w oparciu o program STATISTICA PL na przykładach z medycyny. StatSoft Polska Sp. z o.o., Kraków.

Thompson G.D., Kidwell J., 1998. Explaining the choice of organic produce: cosmetic defects, prices, and consumer preferences. Am. J. Agr. Econ. 80, 277-287.

Tomala K., Jeziorek K., 2005. Jakich jabłek oczekują konsumenci? Sad Nowoczesny 3, 6-8.

Wądołowska L., Babicz-Zielińska E., Czarnocińska J., 2008. Food choice models and their relation with food preferences and heating frequency in the Polish population: POFPRES study. Food Policy 33, 122-134.

Zmarlicki K., 1995. Znajomość odmian jabłek jako element strategii ich marketingu. In: Mater. ogólnopolskiej konferencji naukowej "Nauka praktyce ogrodniczej". Lublin, 103-106.

Zmarlicki K., 2001. Preferencje konsumentów a podaż owoców w punktach sprzedaży detalicznej. In: Marketing w ogrodnictwie. Akademia Rolnicza w Lublinie, Lublin, 101-105.Nauka Technologia Jakość 15, 1 (56), 114-125.
Download

Published : 2013-12-31


Kierczyńska, S. (2013). Apple Consumers’ Preferences on the Example of the Poznań University of Life Sciences Students. Journal of Agribusiness and Rural Development, 30(4), 83-93. Retrieved from http://www1.up.poznan.pl/jard/index.php/jard/article/view/682

Sylwia Kierczyńska  kierczynska@up.poznan.pl
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu  Poland


CitedBy Crossref
0

CitedBy Scopus
0


Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

This journal permits and encourages authors to post items submitted to the journal on personal websites or institutional repositories both prior to and after publication, while providing bibliographic details that credit, if applicable, its publication in this journal.