Food Security Situation of Selected Highly Developed Countries Against Developing Countries
Abstract
The aim of the paper is to present the food security situation in selected highly developed countries and to identify consumption disparities between them and developing countries. The research is based on the data from the United Nations Food and Agriculture Organization (FAO), the Statistical Office of the European Union (Eurostat), the United Nations Statistics Division, the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), World Food Programme (WFP) and selected measures used by the Economist Intelligence Unit (EIU) for the construction of the Global Food Security Index. It has been showed that to the greatest extent the problem of maintaining food security occur in developing countries which are characterised by low per capita income, while in developed countries the scale of hunger is marginal and it afflicts less than 1% of the population. On a regional scale the daily dietary energy supply is greater than the minimum dietary energy requirement in all regions of the world, but the extent to which the dietary needs are satisfied increases along with the increase in national income. In order to reduce the problem of hunger it is necessary to solve the problem of asymmetrical distribution of global income, e.g. by taking actions to accelerate the economic growth in less developed regions and increase the purchasing power of the population.
Keywords
Bezpieczeństwo żywnościowe; Głód; Niedożywienie; Kraje wysoko rozwinięte; Kraje rozwijające się; Pomoc żywnościowa
References
Dec M., Pawlak K., Poczta W., 2008. Determinanty sytuacji wyżywieniowej ludności świata. Wieś i Rolnictwo 2(139): 9-25.
Dowd D., 2009. Inequality and the Global Economic Crisis. Pluto Press, London, New York.
Eurostat, http://ec.europa.eu/eurostat/data/database, 24.09.2015.
Food Security Indicators 2015, http://www.fao.org/economic/ess/ess-fs/ess-fadata/en/#.Vg3z-5cbgpI, 24.09.2015.
Global Food Security Index, http://foodsecurityindex.eiu.com/Index, 24.09.2015.
Knutson R.D., Penn J.B., Boehm W.T., 1995. Agricultural and Food Policy. Prentice Hall Education, Career & Technology, Englewood Cliffs.
Kraciuk J., 2015. Bezpieczeństwo żywnościowe z perspektywy krajów słabo i wysokorozwiniętych. Roczniki Naukowe SERiA, Tom XVII Zeszyt 3: 205-209.
Malthus T.R., 1798. An Essay on the Principle of Population, As It Affects the Future Improvement of Society. Printed for J. Johnson, London.
Małysz J., 2008. Bezpieczeństwo żywnościowe strategiczną potrzebą ludzkości. Wyższa Szkoła Ekonomiczna ALMAMER, Warszawa.
Millenium Development Goals Indictaors, http://mdgs.un.org/unsd/mdg/Data.aspx, 24.09.2015.
Obiedzińska A., 2012. Bezpieczeństwo żywnościowe, [in:] Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (17): Ocena stanu wyżywienia ludności w Polsce w aspekcie bezpieczeństwa żywnościowego, M. Kwasek (ed.). Raport PW 2011-2014 nr 59, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa.
Paszkowski S., 2015. Problemy światowego i europejskiego bezpieczeństwa żywnościowego, [in:] Problemy rozwoju rolnictwa i gospodarki żywnościowej w pierwszej dekadzie członkostwa Polski w Unii Europejskiej, A. Czyżewski, B. Klepacki (ed.). Polskie Towarzystwo Ekonomiczne, Warszawa.
Pawlak K., 2011. Bezpieczeństwo żywnościowe gospodarstw domowych w USA. Wieś i Rolnictwo 3(152): 67-83.
Pawlak K., 2012. Bezpieczeństwo żywnościowe w krajach Unii Europejskiej. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie, seria Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej 98: 39-52.
Poczta W., Pawlak K., 2005. Typologia wzorców konsumpcji podstawowych artykułów żywnościowych w krajach Unii Europejskiej. Roczniki Naukowe SERiA, Tom VII Zeszyt 8: 195-203.
Preliminary ODA figures 2014, http://www.oecd.org/dac/stats/data.htm, 27.09.2015.
Sapa A., 2010. Pomoc żywnościowa w kontekście good governance i społecznej odpowiedzialności. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - Problemy rolnictwa światowego, Tom 10(XXV) zeszyt 4: 90-100.
Sapa A., 2012. Międzynarodowa pomoc żywnościowa - kierunki zmian. Journal of Agribusiness and Rural Development 2(24): 203-214.
Tangermann S., 1986. Economic factors influencing food choice, [in:] The Food Consumer, C. Ritson, L. Gofton, J. McKenzie (ed.). John Wiley & Sons, London.
The State of Food Insecurity in the World, 2002. FAO, Rome.
The State of Food Insecurity in the World, 2015. FAO, Rome.
Tomczak F., 2005. Gospodarka rodzinna w rolnictwie: uwarunkowania i mechanizmy rozwoju. Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN, Warszawa.
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Poland
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
This journal permits and encourages authors to post items submitted to the journal on personal websites or institutional repositories both prior to and after publication, while providing bibliographic details that credit, if applicable, its publication in this journal.
Most read articles by the same author(s)
- Karolina Pawlak, The Characteristic of Polish Agricultural Trade with the European Union (EU-15) , Journal of Agribusiness and Rural Development: Vol 3 No 359 (2004): Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu - Seria Ekonomia
- Wawrzyniec Czubak, Karolina Pawlak, Sprawozdanie z konferencji naukowej "Rola polityk wspólnotowych w ekonomiczno-społecznym rozwoju Polski i umacnianiu integracji europejskiej" , Journal of Agribusiness and Rural Development: Vol 14 No 4 (2009)