Historia KNTŻ

2014/2015

IV Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców w Poznaniu „Nauka dla środowiska przyrodniczego” 23. kwietnia 2015 r. 

„Olej z nasion chia – tłoczony na zimno – naturalne źródło związków bioaktywnych” – Zuzanna Dobersztyn, Magda Majerowska i Anna Nowak , opiekun naukowy dr inż. Aleksander Siger

„Nasiona maku białego i niebieskiego- bogaty w związki bioaktywne surowiec do produkcji oleju tłoczonego na zimno” – Zuzanna Dobersztyn, Magda Majerowska i Anna Nowak , opiekun naukowy dr inż. Aleksander Siger

Sesja Studenckich Kół Naukowych 20. maja 2015 r.

„Wpływ dodatku wytłoków lnianych na zawartość związków fenolowych i ich aktywność przeciwutleniającą oraz cechy fizyczne pieczywa pszennego” – I miejsce A. Niparko , opiekun naukowy dr inż. A. Makowska

„Olej tłoczony na zimno z nasion Chia- źródło polienowych kwasów tłuszczowych oraz natywnych przeciwutleniaczy w diecie” – Zuzanna Dobersztyn, Magda Majerowska i Anna Nowak , opiekun naukowy dr inż. Aleksander Siger

„Zawartość związków bioaktywnych w oleju tłoczonym na zimno z nasion czarnuszki”- Zuzanna Dobersztyn, Magda Majerowska i Anna Nowak , opiekun naukowy dr inż. Aleksander Siger

„Ostropest plamisty- surowiec do produkcji oleju tłoczonego na zimno” – Zuzanna Dobersztyn, Magda Majerowska i Anna Nowak , opiekun naukowy dr inż. Aleksander Siger


2013/2014

Zarząd w składzie:

  • Prezes – Maria Różańska
  • Zastępca – Jakub Pińczak
  • Skarbnik – Małgorzata Zmyślona

Badania prowadzone na Nalewce z owoców i kwiatów głogu. – A.Niparko opiekun: Dr A.Siger, Dr inż. E.Radziejewska-Kubzdela

II Ogólnopolskie Spotkanie Młodych Technologów Żywności „Żywność, surowce, technologia, dystrybucja”  25-26.04.2014 Warszawa

„Ocena jakości i stabilności oksydacyjnej olejów lnianych i lniankowych”- referat M. Raczyk

„Wpływ dodatku miodu i imbiru na zawartość związków aktywnych biologicznie w przechowywanych nalewkach cytrynowych” J. Pińczak, A. Niparko

Organizacja i udział w Dniach Otwartych Funduszy Europejskich  zorganizowanych  wspólnie przez Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu oraz projekt  Nowa Żywność  bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych. 7 maja 2014 r.

Sesja Studenckich Kół Naukowych 20. maja 2014r.

„Wpływ dodatku miodu i imbiru na zawartość związków aktywnych biologicznie w przechowywanych nalewkach cytrynowych” J. Pińczak, A. Niparko, I miejsce


2012/2013

Zarząd w składzie:

  • Małgorzata Zmyślona – Prezes
  • Jakub Pińczak – Wiceprezes
  • Natalia Skorża – Skarbnik

W lutym 2013 roku Koło Naukowe uczestniczyło w IV poznańskiej edycji Restaurant Day.

Przedstawiciele Koła otworzyli jednodniową restaurację, w której można było spróbować dań przygotowanych niekiedy z mało popularnych surowców. Poza promocja Koła Naukowego i Uniwersytetu Przyrodniczego, celem studentów było także promocja zdrowego odżywiania i korzystanie z zapomnianych lub rzadko wykorzystywanych w kuchni polskiej surowców. ( osoba odpowiedzialna za menu – Aleksandra Niparko)

W marcu 2013 udział w konferencji naukowej XXII Edycja Warsztatów Technik Prezentacji Naukowej OAK w Jaktorowie koło Warszawy. Podczas konferencji odbywały się warsztaty, na których specjaliści uczyli poprawnego wykonania i prezentacji prac naukowych przygotowywanych w formie referatu oraz plakatów.

W kwietniu 2013 udział w Poznańskim Festiwalu Nauki i Sztuki

W maju 2013 roku -udział w „Mięsnej Arenie” organizowanej w ramach Wystawy Zwierząt Hodowlanych na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Celem imprezy było zachęcenie konsumentów do spożywania mięsa oraz informowanie ich      o wysokiej wartości żywieniowej tego surowca.

2012 r. zarząd ; prezes M. Zmyślona, wiceprezes Kaja Pest, skarbnik M. Magott

Maj 2012 Sesja Studenckich Kół Naukowych w Zielonce

„Wpływ dodatku inuliny do pączków serowych na ich wartość odżywczą” –  M. Dembek, ,D. Kaczmarek,  M. Magott,  J. Pińczak, K. Pest,  K. Walaszczyk, Ż. Wojdyło, M. Zmyślona

2011/2012 zarząd : prezes M. Raczyk, wiceprezes M. Zmyślona, skarbnik P. Kowalczewski

Grudzień 2011

BIO-TECH-SHOW – konferencja w Kombinatorium Naukowym w Poznaniu, nagroda  dla KNTŻ najaktywniej  działającego koła

2010/2011 Reorganizacja struktury –Koło Naukowe Technologów Żywności, Koło Naukowe Dietetyków

Zarząd : prezes: Diana Zając, wiceprezes: Andrzej Kiliński, skarbnik Piotr Grygiel

Maj 2010- Sesja Studenckich Kół Naukowych Uniwersytetu Przyrodniczego, II miejsce w sesji posterowej  „Kanji jako źródło antyoksydantów”, opiekun naukowy projektu dr inż. Marcin Kidoń

2011 r. I Ogólnopolskie Spotkanie Młodych Technologów Żywności, SSGW w Warszawie

„Ocena zawartości składników o znaczeniu prozdrowotnym oraz ich zdolności antyoksydacyjnej w soku oraz smoothies na bazie soku jabłkowego”- wyróżnienie w sesji referatowej P. Grygiel, P. Gumper, J. Jędrasiewicz. K. Kieloch. P. Kowalczewski, D. Zając, D. Kaczmarek

„Aktywność mikrobiologiczna wybranych ekstraktów roślinnych przeciwko bakteriom probiotycznym” D. Leśniak, P. Kowalczewski

„Ocena zawartości składników prozdrowotnych w chlebie z dodatkiem wysłodzin jęczmiennych” M. Dembek, P. Grygiel, M. Raczyk, M. Chełczyńska, A. Kania, K. Walaszczyk, Ż. Wojdyło, D. Zając, M. Zmyślona

„Wpływ procesu  fermentacji na potencjał antyoksydacyjny oraz stabilność barwników betalainowych w soku z buraka ćwikłowego” A. Bryła, M. Napierała, P. Gumper

Maj 2011 r. Konferencja GMO- szansa czy zagrożenie

Wrzesień 2011  Noc Naukowców

Świętomięs 11/09/2011

VI DTŻ

2009/2010 prezes Przemysław Kowalczewski, wiceprezes Marianna Raczyk, skarbnik Krzysztof Kobus

„Biokonwersja odpadowego glicerolu do kwasu mlekowego”

„Badania nad ilością olejków chmielowych w piwie w zależności od czasu chmielenia oraz źródła olejków eterycznych-szyszki lub granulaty”

Maj 2009 XIV Międzynarodowa Konferencja  Studenckich Kół Naukowych we Wrocławiu

XII Festiwal Nauki i Sztuki w Poznaniu

Warsztaty dla uczniów szkół średnich „Czy wiesz ,co jesz?”

2010

Rekonstrukcja truskawek- alginian

Wysycanie owoców probiotykami

 

2007/2008 zarząd : Prezes Sławomir Franaszek, Wiceprezes Radosław Woźniak, Skarbnik Mariusz Pacyński

Sesja Studenckich Kół Naukowych w ZielonceXIII Międzynarodowa Konferencja Studenckich Kół Naukowych we WrocławiuX Ogólnopolskie Akademickie Seminarium Studentów Biotechnologii w Gdańsku„Bakterie probiotyczne w przetworach mięsnych”„Kim-chi jako żywność probiotyczna”„Technologia produkcji oraz właściwości przeciwutleniające cydru na tle wybranych napojów alkoholowych”„Wpływ zawartości stanoli roślinnych w jogurtach na przeżywalność bakterii pro biotycznych”„Bakterie pro biotyczne w przetworach mięsnych”„Badania nad możliwością zastosowania pszenżyta i pszenicy (surowców niesłodowanych) do otrzymania piw domowych”- nagroda publiczności„Porównanie wpływu drożdży z przemysłu piekarskiego, piwowarskiego, gorzelniczego i winiarskiego na fermentacje brzeczki piwnej”j dodaj szczegóły wydarzenia

2006/2007 Sekcja Biotechnologów Żywności: prezes Arkadiusz Malak, wiceprezes Sławomir Franaszek, skarbnik –Mariusz Pacyński

Maj 2007- Sesja Kół Naukowych  w Zielonce

Międzynarodowa Konferencja Studenckich Kół Naukowych- XXIV Sejmiku SKN- Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

21-22 maja  2007 r. Ogólnopolska Sesja Kół Naukowych w Krakowie

23-25 listopada 2007 r. IX  Ogólnopolskie Akademickie Seminarium Studentów Biotechnologii w Łodzi- „Zmiany w piwie niepasteryzowanym podczas długiego okresu leżakowania”

„Wpływ wybranych czynników na wzrost i aktywność metaboliczną bakterii Lactobacillus acidophilus i Lactococus lactis”

„Produkcja piwa górnej i dolnej fermentacji”

„Porównanie profilu smakowego piwa  i właściwości oraz analiza wpływu czynników produkcyjnych na efekt końcowy”

2007/2008 zarząd : Prezes Sławomir Franaszek, Wiceprezes Radosław Woźniak, Skarbnik Mariusz Pacyński

Sesja Studenckich  Kół Naukowych w Zielonce
XIII Międzynarodowa Konferencja  Studenckich Kół Naukowych we Wrocławiu

X Ogólnopolskie Akademickie Seminarium Studentów Biotechnologii w Gdańsku

„Bakterie probiotyczne w przetworach mięsnych”

„Kim-chi jako żywność probiotyczna”

„Technologia produkcji oraz właściwości przeciwutleniające cydru na tle wybranych napojów alkoholowych”

„Wpływ zawartości stanoli roślinnych w jogurtach  na przeżywalność bakterii pro biotycznych”

„Bakterie pro biotyczne w przetworach mięsnych”

„Badania nad możliwością zastosowania pszenżyta i pszenicy (surowców niesłodowanych) do otrzymania piw domowych”- nagroda publiczności

„Porównanie wpływu drożdży z przemysłu piekarskiego, piwowarskiego, gorzelniczego i winiarskiego na fermentacje brzeczki piwnej”

Wyróżnienie „Dyplom dla Doroty Piaseckiej z zespołem za zajęcie II miejsca w sekcji chemiczno-towaroznawczej podczas Sesji Kół Naukowych

1986 r.- dyplom uznania za „Wyróżniającą się działalność na XVII Studenckim Środowiskowym Obozie Naukowo- Społecznym” w Trzciance

1974 r. Francja, 1986 r. Bułgaria, 1991r. Holandia, 1993 r. Niemcy –międzynarodowe seminaria studenckiego ruchu naukowego

1971 r. – III miejsce –Uczelniane Sympozjum Kół Naukowych „ Ocena pracy stołówek wybranych PGR powiatu trzcianeckiego w okresie intensywnych prac polowych”

Ogólnopolski Zjazd Kół Naukowych WSR w Olsztynie, III miejsce –Koło Technologów Owoców i Warzyw


Historia Opiekunów KNTŻ

  • dr Mieczysław Jankiewicz,
  • dr Jerzy Chełkowski,
  • dr Janusz Czapski,
  • doc, dr hab. Franciszek Pędziwilk,
  • dr Witold Ratkowski,
  • dr Danuta Gembicka,
  • dr Zenon Kędzior,
  • prof. dr hab. Tomasz Jankowski,
  • dr inż. Kamila Goderska,
  • dr Joanna Kobus-Cisowska,
  • dr inż. Aleksander Siger.