2014/2015
IV Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców w Poznaniu „Nauka dla środowiska przyrodniczego” 23. kwietnia 2015 r.
„Olej z nasion chia – tłoczony na zimno – naturalne źródło związków bioaktywnych” – Zuzanna Dobersztyn, Magda Majerowska i Anna Nowak , opiekun naukowy dr inż. Aleksander Siger
„Nasiona maku białego i niebieskiego- bogaty w związki bioaktywne surowiec do produkcji oleju tłoczonego na zimno” – Zuzanna Dobersztyn, Magda Majerowska i Anna Nowak , opiekun naukowy dr inż. Aleksander Siger
Sesja Studenckich Kół Naukowych 20. maja 2015 r.
„Wpływ dodatku wytłoków lnianych na zawartość związków fenolowych i ich aktywność przeciwutleniającą oraz cechy fizyczne pieczywa pszennego” – I miejsce A. Niparko , opiekun naukowy dr inż. A. Makowska
„Olej tłoczony na zimno z nasion Chia- źródło polienowych kwasów tłuszczowych oraz natywnych przeciwutleniaczy w diecie” – Zuzanna Dobersztyn, Magda Majerowska i Anna Nowak , opiekun naukowy dr inż. Aleksander Siger
„Zawartość związków bioaktywnych w oleju tłoczonym na zimno z nasion czarnuszki”- Zuzanna Dobersztyn, Magda Majerowska i Anna Nowak , opiekun naukowy dr inż. Aleksander Siger
„Ostropest plamisty- surowiec do produkcji oleju tłoczonego na zimno” – Zuzanna Dobersztyn, Magda Majerowska i Anna Nowak , opiekun naukowy dr inż. Aleksander Siger
2013/2014
Zarząd w składzie:
- Prezes – Maria Różańska
- Zastępca – Jakub Pińczak
- Skarbnik – Małgorzata Zmyślona
Badania prowadzone na Nalewce z owoców i kwiatów głogu. – A.Niparko opiekun: Dr A.Siger, Dr inż. E.Radziejewska-Kubzdela
II Ogólnopolskie Spotkanie Młodych Technologów Żywności „Żywność, surowce, technologia, dystrybucja” 25-26.04.2014 Warszawa
„Ocena jakości i stabilności oksydacyjnej olejów lnianych i lniankowych”- referat M. Raczyk
„Wpływ dodatku miodu i imbiru na zawartość związków aktywnych biologicznie w przechowywanych nalewkach cytrynowych” J. Pińczak, A. Niparko
Organizacja i udział w Dniach Otwartych Funduszy Europejskich zorganizowanych wspólnie przez Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu oraz projekt Nowa Żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych. 7 maja 2014 r.
Sesja Studenckich Kół Naukowych 20. maja 2014r.
„Wpływ dodatku miodu i imbiru na zawartość związków aktywnych biologicznie w przechowywanych nalewkach cytrynowych” J. Pińczak, A. Niparko, I miejsce
2012/2013
Zarząd w składzie:
- Małgorzata Zmyślona – Prezes
- Jakub Pińczak – Wiceprezes
- Natalia Skorża – Skarbnik
W lutym 2013 roku Koło Naukowe uczestniczyło w IV poznańskiej edycji Restaurant Day.
Przedstawiciele Koła otworzyli jednodniową restaurację, w której można było spróbować dań przygotowanych niekiedy z mało popularnych surowców. Poza promocja Koła Naukowego i Uniwersytetu Przyrodniczego, celem studentów było także promocja zdrowego odżywiania i korzystanie z zapomnianych lub rzadko wykorzystywanych w kuchni polskiej surowców. ( osoba odpowiedzialna za menu – Aleksandra Niparko)
W marcu 2013 udział w konferencji naukowej XXII Edycja Warsztatów Technik Prezentacji Naukowej OAK w Jaktorowie koło Warszawy. Podczas konferencji odbywały się warsztaty, na których specjaliści uczyli poprawnego wykonania i prezentacji prac naukowych przygotowywanych w formie referatu oraz plakatów.
W kwietniu 2013 udział w Poznańskim Festiwalu Nauki i Sztuki
W maju 2013 roku -udział w „Mięsnej Arenie” organizowanej w ramach Wystawy Zwierząt Hodowlanych na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Celem imprezy było zachęcenie konsumentów do spożywania mięsa oraz informowanie ich o wysokiej wartości żywieniowej tego surowca.
2012 r. zarząd ; prezes M. Zmyślona, wiceprezes Kaja Pest, skarbnik M. Magott
Maj 2012 Sesja Studenckich Kół Naukowych w Zielonce
„Wpływ dodatku inuliny do pączków serowych na ich wartość odżywczą” – M. Dembek, ,D. Kaczmarek, M. Magott, J. Pińczak, K. Pest, K. Walaszczyk, Ż. Wojdyło, M. Zmyślona
2011/2012 zarząd : prezes M. Raczyk, wiceprezes M. Zmyślona, skarbnik P. Kowalczewski
Grudzień 2011
BIO-TECH-SHOW – konferencja w Kombinatorium Naukowym w Poznaniu, nagroda dla KNTŻ najaktywniej działającego koła
2010/2011 Reorganizacja struktury –Koło Naukowe Technologów Żywności, Koło Naukowe Dietetyków
Zarząd : prezes: Diana Zając, wiceprezes: Andrzej Kiliński, skarbnik Piotr Grygiel
Maj 2010- Sesja Studenckich Kół Naukowych Uniwersytetu Przyrodniczego, II miejsce w sesji posterowej „Kanji jako źródło antyoksydantów”, opiekun naukowy projektu dr inż. Marcin Kidoń
2011 r. I Ogólnopolskie Spotkanie Młodych Technologów Żywności, SSGW w Warszawie
„Ocena zawartości składników o znaczeniu prozdrowotnym oraz ich zdolności antyoksydacyjnej w soku oraz smoothies na bazie soku jabłkowego”- wyróżnienie w sesji referatowej P. Grygiel, P. Gumper, J. Jędrasiewicz. K. Kieloch. P. Kowalczewski, D. Zając, D. Kaczmarek
„Aktywność mikrobiologiczna wybranych ekstraktów roślinnych przeciwko bakteriom probiotycznym” D. Leśniak, P. Kowalczewski
„Ocena zawartości składników prozdrowotnych w chlebie z dodatkiem wysłodzin jęczmiennych” M. Dembek, P. Grygiel, M. Raczyk, M. Chełczyńska, A. Kania, K. Walaszczyk, Ż. Wojdyło, D. Zając, M. Zmyślona
„Wpływ procesu fermentacji na potencjał antyoksydacyjny oraz stabilność barwników betalainowych w soku z buraka ćwikłowego” A. Bryła, M. Napierała, P. Gumper
Maj 2011 r. Konferencja GMO- szansa czy zagrożenie
Wrzesień 2011 Noc Naukowców
Świętomięs 11/09/2011
VI DTŻ
2009/2010 prezes Przemysław Kowalczewski, wiceprezes Marianna Raczyk, skarbnik Krzysztof Kobus
„Biokonwersja odpadowego glicerolu do kwasu mlekowego”
„Badania nad ilością olejków chmielowych w piwie w zależności od czasu chmielenia oraz źródła olejków eterycznych-szyszki lub granulaty”
Maj 2009 XIV Międzynarodowa Konferencja Studenckich Kół Naukowych we Wrocławiu
XII Festiwal Nauki i Sztuki w Poznaniu
Warsztaty dla uczniów szkół średnich „Czy wiesz ,co jesz?”
2010
Rekonstrukcja truskawek- alginian
Wysycanie owoców probiotykami
2007/2008 zarząd : Prezes Sławomir Franaszek, Wiceprezes Radosław Woźniak, Skarbnik Mariusz Pacyński
Sesja Studenckich Kół Naukowych w ZielonceXIII Międzynarodowa Konferencja Studenckich Kół Naukowych we WrocławiuX Ogólnopolskie Akademickie Seminarium Studentów Biotechnologii w Gdańsku„Bakterie probiotyczne w przetworach mięsnych”„Kim-chi jako żywność probiotyczna”„Technologia produkcji oraz właściwości przeciwutleniające cydru na tle wybranych napojów alkoholowych”„Wpływ zawartości stanoli roślinnych w jogurtach na przeżywalność bakterii pro biotycznych”„Bakterie pro biotyczne w przetworach mięsnych”„Badania nad możliwością zastosowania pszenżyta i pszenicy (surowców niesłodowanych) do otrzymania piw domowych”- nagroda publiczności„Porównanie wpływu drożdży z przemysłu piekarskiego, piwowarskiego, gorzelniczego i winiarskiego na fermentacje brzeczki piwnej”j dodaj szczegóły wydarzenia
2006/2007 Sekcja Biotechnologów Żywności: prezes Arkadiusz Malak, wiceprezes Sławomir Franaszek, skarbnik –Mariusz Pacyński
Maj 2007- Sesja Kół Naukowych w Zielonce
Międzynarodowa Konferencja Studenckich Kół Naukowych- XXIV Sejmiku SKN- Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
21-22 maja 2007 r. Ogólnopolska Sesja Kół Naukowych w Krakowie
23-25 listopada 2007 r. IX Ogólnopolskie Akademickie Seminarium Studentów Biotechnologii w Łodzi- „Zmiany w piwie niepasteryzowanym podczas długiego okresu leżakowania”
„Wpływ wybranych czynników na wzrost i aktywność metaboliczną bakterii Lactobacillus acidophilus i Lactococus lactis”
„Produkcja piwa górnej i dolnej fermentacji”
„Porównanie profilu smakowego piwa i właściwości oraz analiza wpływu czynników produkcyjnych na efekt końcowy”
2007/2008 zarząd : Prezes Sławomir Franaszek, Wiceprezes Radosław Woźniak, Skarbnik Mariusz Pacyński
Sesja Studenckich Kół Naukowych w Zielonce
XIII Międzynarodowa Konferencja Studenckich Kół Naukowych we Wrocławiu
X Ogólnopolskie Akademickie Seminarium Studentów Biotechnologii w Gdańsku
„Bakterie probiotyczne w przetworach mięsnych”
„Kim-chi jako żywność probiotyczna”
„Technologia produkcji oraz właściwości przeciwutleniające cydru na tle wybranych napojów alkoholowych”
„Wpływ zawartości stanoli roślinnych w jogurtach na przeżywalność bakterii pro biotycznych”
„Bakterie pro biotyczne w przetworach mięsnych”
„Badania nad możliwością zastosowania pszenżyta i pszenicy (surowców niesłodowanych) do otrzymania piw domowych”- nagroda publiczności
„Porównanie wpływu drożdży z przemysłu piekarskiego, piwowarskiego, gorzelniczego i winiarskiego na fermentacje brzeczki piwnej”
Wyróżnienie „Dyplom dla Doroty Piaseckiej z zespołem za zajęcie II miejsca w sekcji chemiczno-towaroznawczej podczas Sesji Kół Naukowych
1986 r.- dyplom uznania za „Wyróżniającą się działalność na XVII Studenckim Środowiskowym Obozie Naukowo- Społecznym” w Trzciance
1974 r. Francja, 1986 r. Bułgaria, 1991r. Holandia, 1993 r. Niemcy –międzynarodowe seminaria studenckiego ruchu naukowego
1971 r. – III miejsce –Uczelniane Sympozjum Kół Naukowych „ Ocena pracy stołówek wybranych PGR powiatu trzcianeckiego w okresie intensywnych prac polowych”
Ogólnopolski Zjazd Kół Naukowych WSR w Olsztynie, III miejsce –Koło Technologów Owoców i Warzyw
Historia Opiekunów KNTŻ
- dr Mieczysław Jankiewicz,
- dr Jerzy Chełkowski,
- dr Janusz Czapski,
- doc, dr hab. Franciszek Pędziwilk,
- dr Witold Ratkowski,
- dr Danuta Gembicka,
- dr Zenon Kędzior,
- prof. dr hab. Tomasz Jankowski,
- dr inż. Kamila Goderska,
- dr Joanna Kobus-Cisowska,
- dr inż. Aleksander Siger.