Copyright 2024 - Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców

Contact

Contact image
Adiunkt
Address:
Złotniki, ul. Słoneczna 1
62-002 Suchy Las

Adres alternatywny: Kolegium Gawęckiego, ul. Wołyńska 33, 60-637 Poznań
Email:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Phone:
61 846 6689

 

ORCID 0000-0001-9465-9612

Teaching

  • Breeding and use of sheep and goats
  • Animal husbandry
  • Farm animals
  • Technologies in animal production
  • Pro-ecological methods of farm animals husbandry
  • Environmental conditioning of animal production

Scientific interests

  • Sheep and goats breeding
  • Biodiversity of rural areas
  • Animals in agritourism farms

Publications

  1. Steppa R., Szkudelska K., Wójtowski J., Stanisz M., Szumacher-Strabel M., Czyżak- Runowska G., Cieślak A., Markiewicz- Kęszycka  M., Pietrzak M. (2014): The metabolic profile of growing lambs fed diets rich in unsaturated fatty acids, Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 98: 914-920.
  2. Kurek P., Steppa R., Grzywaczewski G., Tryjanowski P. (2016): The silence of the lambs? Plants diversity in abandoned sheep pens, Plant Soil Environment, 62, 1: 1-8.            
  3. Steppa R., Cieślak A., Szumacher-Strabel M.,  Bielińska-Nowak S.,  Bryszak M.,  Stanisz M., Szkudelska K. (2017): Blood serum metabolic profile and fatty acid composition in sheep fed concentrates with Camelina sativa cake and distillers dried grains with solubles, Small Ruminant Research, 156: 20-26.
  4. Gornowicz E., Pietrzak M., Stanisławski D., Steppa R., Lewko L., Kryza A.(2017): Charakterystyka jakości mięsa kurcząt rzeźnych odchowywanych ekologicznie i intensywnie, Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 13, 3 :31-41.
  5. Świtek S., Jankowiak Ł., Rosin Z.M., Sawinska Z., Steppa R., Takacs V., Zbyryt A., Tryjanowski P., (2017): Jak zachować wysoki poziom bioróżnorodności na obszarach rolniczych w Polsce? Identyfikacja najważniejszych problemów badawczych, Wieś i Rolnictwo, 4 (177): 115-138.
  6.  Steppa R. (2017): Chów owiec i kóz w gospodarstwie agroturystycznym, W „Agroturystyka w teorii i praktyce” : 215-227, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
  7. Jęczmyk A., Steppa R., Uglis J. (2019). Owce w dziedzictwie kulturowym Wielkopolski, Konferencja Naukowa „Zwierzęta gospodarskie i tradycyjne  rośliny uprawne w dziedzictwie kulturowym wsi”, Szreniawa, 3-4.10. 2019, materiały konferencyjne: 18-27.
  8. Niedbała, G.; Jęczmyk, A.; Steppa, R., Uglis, J. (2020) Linking of Traditional Food and Tourism. The Best Pork of Wielkopolska—Culinary Tourist Trail: A Case Study. Sustainability, 12, 5344.
  9. Jęczmyk A., Uglis J., Steppa R., (2021). Can animals be the key to the development of tourism: A case study of livestock in agritourism. Animals,  vol.11, 2357. 

Executor of projects

  • Scientific network "BIOMILK - biologically active and immunostimulating factors and the nutritional and health-promoting value of colostrum, milk and its products of various farm animals." (2008-2009).
  • “Biofood – innovative, functional animal products” financed by the Polish Ministry of Economy within the European Regional Development Fund 2007-2013. Operating Program Innovative Economy no. POIG 01.01.02-014-090/09.

Research carried out as part of the activity of Department of Animal Breeding and Product Quality Assessment

  • Creation and improvement of paternal and maternal lines of sheep, goats and fur animals  (2005-2011)
  • Animal husbandry in the context of obtaining raw materials and animal products (2012-2016)

Research carried out as part of the activity of Department of Rural Tourism

  • Possibilities of tourism development in naturally valuable areas (2017-2018)
  • Farm animals in agritourism (2019-2021)