Essence of Demands of Standard ISO 22000:2005 in Aspect of Assurances of Milk Health Safety



Abstract

The article presents the essence of demands of ISO 22000 as a standard which allows of control milk health safety in a more effective way. The implementation of system HACCP in the dairy companies undoubtedly make for more safety health products, however microbiological research of pasterized milk shows that it is scarce. The elementary advantage for organization which comes from food quality management system meeting demands included in standard ISO 22000 is undoubtedly assurance of legal demands concerning production of food safety and more effective control of risk of food safety. The dairy companies should aspire for implementation of more rigorous standard ISO 22000:2005. 

Keywords

ISO International Standards; Safe food; Quality standarts; Quality of milk

Borowski J., 2006. Analiza sensoryczna w zapewnieniu i kontroli jakości wyrobów mleczarskich oraz okresu ich przydatności do spożycia. Przegl. Mlecz.. 3, 11.

Dzwolak W., 2005. Wprowadzenie do ISO 22000. Bezp. Hig. Żyw. 11.

Gaworski M., Szymańska E., 2006. Czynniki kształtujące atrakcyjność produktów mleczarskich na rynku. Przegl. Mlecz. 9, 84-85.

Górna J., 2007. Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. W: Zarządzanie jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem wyrobów. Red. W. Łuczka-Bakuła. Prodruk, Poznań, 53.

Krijger A., 2005. Sytuacja światowego mleczarstwa i perspektywy jego rozwoju. Przegl. Mlecz. 10, 12.

Kunicka A., 2006. Monitoring higieny w przemyśle spożywczym. Przem. Spoż. 3, 31.

Meldunki Roczne PZH. www.pzh.gov.pl/ddpage/epimeld/index_p.html.

Molska I., Połubińska A., 2006. Jakość mikrobiologiczna i trwałość mleka spożywczego pasteryzowanego rynku warszawskiego. Przeg. Mlecz. 8, 4.

Pietrzak M., Szajner P., 2006. Raport o stanie i perspektywach rozwoju branży mleczarskiej w Polsce. W: Raport o stanie i perspektywach przemysłu rolno-żywnościowego. IERiGŻ, Warszawa, 240.

Seremak-Bulge J., 2008. Zmiany na rynku mleka. Przem. Spoż. 3, 6.

Tarczyńka S., Ziajka S., 2005. Nowy standard zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO 22000. Przeg. Mlecz. 4.

Codex Alimentarius Commission. 2003. Recommended international code of practice general principles of ford hygiene (CAC/RCP 1-1969. Rev. 4-2003).

PN-EN ISO 22000:2006. Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności.

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 sierpnia 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych. 2004. Dz. U. RP 188, poz. 1946.

Rozporządzenie Rady WE nr 852/2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. 2004 a. Dz. Urz. UE L 139 z 30.04 2004 r., 1-54.

Rozporządzenie Rady WE nr 853/2004 r. w sprawie higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego. 2004 b. Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004 r., 55-205.

Rozporządzenie Rady WE nr 2073/2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych. 2005. Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005 r., 1-26.

Published : 2008-12-31


Górna, J. (2008). Essence of Demands of Standard ISO 22000:2005 in Aspect of Assurances of Milk Health Safety. Journal of Agribusiness and Rural Development, 9(3), 77-87. Retrieved from http://www1.up.poznan.pl/jard/index.php/jard/article/view/930

Justyna Górna  gorna@up.poznan.pl
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu  Poland


CitedBy Crossref
0

CitedBy Scopus
0


Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

This journal permits and encourages authors to post items submitted to the journal on personal websites or institutional repositories both prior to and after publication, while providing bibliographic details that credit, if applicable, its publication in this journal.