The Brand of Regional Products as a Tool to Promote Rural Development (on the Basis of Opolskie Voivodeship)
Abstract
In recent years a growing interest in regional products could be observed. Products which names point to the place of their origin are bought willingly. Regional products are frequently rediscovered, often found by accident to be finally found with a great efforts in the shops. The specific qualities of the regional products, and especially those of traditional food products, decide about their originality and authenticity. It also proves the fact that they are bought more willingly than mass products. The research on the behaviour of the consumers on the regional products market in Opole area shows that these products are bought willingly. They also create a chance to show and promote the region they are from.
Keywords
Regional product; Product brand; Promotion; Rural areas
References
Alvensleben R. von, 2001. Die Bedeutung von Herkunftsangaben im regionalen Marketing. Schriften zu genetischen Ressourcen 17, 52-67.
Badania rynkowe i marketingowe. 1994. Red. J. Kramer. PWE, Warszawa.
Balling R., 2000. Ergebnisse von Verbraucherbefragungen zur Bedeutung der regionalen Herkunft bei Nahrungsmitteln. W: Regionale Vermarktungssysteme in der Land-, Ernährungsund Forstwirtschaft. Red. W. Wilfried. Dachverband Agrarforschung, Frankfurt, 19-37.
Bruhn M., 2004. Begriffsabgrenzungen und Erscheinungsformen von Marken. Bern, Stuttgart, Wien, Gabler Verlag.
Dorandt S., 2004. Analyse des Konsumenten- und Anbieterverhaltens am Beispiel von regionalen Lebensmitteln - Empirische Studie zur Förderung des Konsumenten-Anbieter-Dialogs. Justus-Liebig-Universität, Gießen.
Dorandt S., 2005. Analyse des Konsumenten- und Anbieterverhaltens am Beispielvon regionalen Lebensmitteln - Empirische Studie zur Förderung des Konsumenten-Anbieter-Dialogs. Verlag Dr. Kovač, Koln.
Esch F.-R., 2002. Markenprofilierung und Markentransfer. W: Handbuch Produktmanagement, Red. S. Albers, A. Hermann, 2. Aufl., Hamburg, 191.
Gąsiorowski M., Europejski system oznaczania jakości produktów regionalnych. www.witrynawiejska.org.pl/strona.php?p=707 [dostęp: 12.07.2010].
Hensche H.-U., Hauser A., Reininger G., Wildraut C., 1993. Verbraucherpräferenzen für Nahrungsmittel aus der näheren Umgebung - eine Chance für marktorientierte Landwirte. Empirische Ergebnisse aus Nordrhein-Westfalen, "Marketing der Agrar und Ernährungswirtschaft". 7. Wissenschaftsverlag Vauk Kiel, 104-115.
Hereźniak M., 2005. Kreowanie marki narodowej - rola idei przewodniej na przykładzie "marka dla Polski". W: Marketing terytorialny. Możliwości aplikacji, kierunki rozwoju. Red. H. Szulce, M. Florek. Wyd. AE, Poznań, 342.
Hsieh M., 2004. An investigation of country-of-origin effect using correspondence analysis: A cross-national context. Inter. J. Market Res. 3, 281.
Jasiński J., Rzytki M., 2005. Produkty regionalne. Polska wieś w Europie. Wyd. Fundusz Współpracy, Warszawa.
Kotler Ph., 1999. Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola. Felberg SJA, Warszawa.
Maison D., 2004. Utajone postawy konsumenckie. Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk.
Meffert H., Bruhn M., 2009. Dienstleistungsmarketing. Grundlagen - Konzepte - Methoden, 6. Aufl., Gabler Verlag, Wiesbaden, 264-268.
Meffert H., Burmann H., Koers Ch., 2002. Stellenwert und Gegenstand des Markenmanagement. W: Markenmanagement. Red. H. Meffert, H. Burmann, Ch. Koers. Wiesbaden, 3-20.
Mruk H., Rutkowski I., 1999. Strategia produktu. PWE, Warszawa.
Papadopoulos N., 1993. What Product and Country Images Are and Are Not. W: Product-country images: impact and role in international marketing. Red. N. Papadopoulos, L.A. Heslop. Inter. Bus. Press, New York, 18.
Rozporządzenie Rady nr 510/2006 z dnia 20.03.2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych. 2006. Dz. U. Unii Europejskiej, L 93 z 31.03.2006.
Ustawa z dnia 17.12.2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych. 2005. Dz. U. Nr 10, poz. 68.
Verlegh P.W.J., Steenkamp J.-B., 1999. A review and meta-analysis of country-of-origin research. J. Econ. Psychol. 5, 521-546.
Witek-Hajduk M., 2002. Zarządzanie marką. Difin, Warszawa.
Zabrocki R., 2009. Kulturowe wartości żywności i żywienia regionalnego jako składowa atrakcyjności turystycznej regionu. W: Rozwój regionów turystycznych a tradycyjna żywność. Red. Z.J. Dolatowski, D. Kołożyn-Krajewska. PPTŻ Częstochowa, 263.
http://www.bfe-lesko.pl/polska/iwp/d01.html [dostęp: 14.08.2010].
http://www.minrol.gov.pl/index.php/pol/content/download/1627/8687/file/index.php?/pol/Jakosczywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych [dostęp: 22.08.2010].
http://www.oberschlesisches-landesmuseum.de/pdfs/Raport.pdf.
http://www.produkt-regionalny.org/akty_prawo.htm.
Uniwersytet Opolski Poland
Uniwersytet Opolski Poland

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
This journal permits and encourages authors to post items submitted to the journal on personal websites or institutional repositories both prior to and after publication, while providing bibliographic details that credit, if applicable, its publication in this journal.
Most read articles by the same author(s)
- Agnieszka Tłuczak, STRUCTURAL CHANGES IN PRODUCTION OF ANIMALS FOR SLAUGHTER IN POLAND IN 2004–2014 ACROSS THE VOIVODESHIPS , Journal of Agribusiness and Rural Development: Vol 44 No 2 (2017)
- Agnieszka Tłuczak, Regional Diversity of Prices of Animals for Slaughter Prices in Poland in 2005-2012 , Journal of Agribusiness and Rural Development: Vol 31 No 1 (2014)
- Agnieszka Tłuczak, FROM PRODUCER TO CONSUMER – RELATIONS BETWEEN PRICES OF SELECTED PRODUCTS ON THE AGRI-FOOD MARKET , Journal of Agribusiness and Rural Development: Vol 53 No 3 (2019)