Dzień 1

9:00 – 10:00 – rejestracja uczestników

10:00 – 10:30 – przywitanie uczestników i otwarcie konferencji

10:30 – 11:15 – inauguracyjny wykład plenarny: „ROLA ZWIĄZKÓW BIOLOGICZNIE AKTYWNYCH W KSZTAŁTOWANIU JAKOŚCI PIECZYWA”- dr hab. inż. Sylwia Mildner-Szkudlarz

11:45 – 13:45 – sesja referatowa I, moderatorzy:  prof. dr hab. inż. Alicja Ceglińska, dr hab. inż. Anna Czubaszek

  • 11:45-12:00 – „CHARAKTERYSTYKA TŁUSZCZU NASION KOMOSY RYŻOWEJ UPRAWIANEJ W POLSCE”- dr hab. inż. Iwona Konopka, dr hab. inż. M. Tańska, dr hab. inż. K. Gęsiński, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
  • 12:00-12:15 – „ZASTOSOWANIE MODELOWYCH MIESZANEK WYPIEKOWYCH W OCENIE INTERAKCJI SKŁADNIKÓW MĄKI”- dr hab. inż. Krzysztof Buksa, Uniwersytet Przyrodniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • 12:15-12:30 – „WPŁYW DODATKU MĄCZKI Z OWOCÓW ROKITNIKA NA PROCES PRODUKCJI I CECHY FIZYKOCHEMICZNE JASNEGO PIECZYWA ŻYTNIEGO” – prof. dr hab. inż. Katarzyna Majewska, dr inż. B. Piłat, dr inż. L. Kłębukowska, mgr inż. D. Sobiechowska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

12:30-13:00 – przerwa kawowa

13:00 – 14:00sesja referatowa II, moderatorzy: dr hab. inż. Iwona Konopka, dr hab. inż. Sylwia Mildner-Szkudlarz

  • 13:00-13:15 – Sponsor KWS Lochów Polska
  • 13:15-13:30 – „WPŁYW DODATKU (1,3)(1,4)-β-D-GLUKANÓW NA WŁAŚCIWOŚCI FIZYKOCHEMICZNE I JAKOŚĆ KULINARNĄ MAKARONU”- dr hab. inż. Aldona Sobota, mgr A. Krawęcka, mgr inż. D. Teterycz, dr inż. P. Zarzycki, dr inż. E. Sykut-Domańska, dr inż. A. Wirkijowska, A. Hordejuk, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • 13:30-13:45- „MOŻLIWOŚĆ WYKORZYSTANIA PRODUKTÓW UBOCZNYCH PRZEMYSŁU LNIANEGO DO PRODUKCJI PIECZYWA FUNKCJONALNEGO”dr inż. Anna Wirkijowska, dr hab. inż. Sobota, dr inż. P. Zarzycki, mgr inż. D. Teterycz, dr inż. E. Sykut-Domańska, mgr inż. K. Serewa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • 13:45-14:00- „MOŻLIWOŚĆ WYKORZYSTANIA WYTŁOKÓW I MĄKI KOKOSOWEJ JAKO DODATKÓW FUNKCJONALNYCH DO PRODUKCJI MAKARONU”- dr inż. Piotr Zarzycki, dr inż. E. Sykut-Domańska, dr hab. inż. A. Sobota, mgr inż. D. Teterycz, dr inż. A. Wirkijowska, dr J. Mazurkiewicz, mgr A. Krawęcka, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

14:00 – 15:00 – przerwa obiadowa

15:00 – 16:00sesja referatowa III, moderatorzy: dr hab. inż. Krzysztof Buksa, prof. dr hab. inż. Alicja Ceglińska

  • 15:00-15:15 – „SKŁADNIKI MINERALNE I ICH BIODOSTĘPNOŚĆ W WYBRANYCH GLUTENOWYCH I BEZGLUTENOWYCH PŁATKACH ŚNIADANIOWYCH”- dr inż. Justyna Kiewlicz, dr inż. I. Rybicka, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • 15:15-15:30 – „WPŁYW DODATKU SUSZU Z LIŚCI CZYSTKA (CISTUS INCANUS L.) NA WŁAŚCIWOŚCI FIZYKO-CHEMICZNE ORAZ SENSORYCZNE PIECZYWA PSZENNEGO” – dr hab. inż. Grażyna Cacak-Pietrzak, dr hab. U. Gawlik-Dziki, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • 15:30-15:45 – „TEST KRZYWEJ PĘCZNIENIA JAKO UŻYTECZNA METODA BADANIA WARTOŚCI WYPIEKOWEJ MĄKI ŻYTNIEJ”- mgr inż. Sylwia Stępniewska, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego
  • 15:45-16:00 – „WYKORZYSTANIE RÓŻNYCH GENOTYPÓW PSZENICY DO PRODUKCJI PIECZYWA”- dr inż. Anna Szafrańska, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego

16:00 – 16:30 – przerwa kawowa

16:30 -17:00 – sesja e-posterowa, moderatorzy:  dr hab. inż. Sylwia Mildner-Szkudlarz, dr hab. inż. Iwona Konopka

  • 16:30-16:35 – „WPŁYW DODATKU WYBRANYCH MĄK BEZGLUTENOWYCH NA JAKOŚĆ PIECZYWA Z HANDLOWEGO BEZGLUTENOWEGO KONCENTRATU MĄKI” – dr hab. inż. Alicja Ceglińska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • 16:35-16:40 – „OCENA WARTOŚCI ODŻYWCZEJ I JAKOŚCI CIASTEK KRUCHYCH Z DODATKIEM MŁÓTA BROWARNIANEGO”- dr hab. inż. Anna Czubaszek, mgr M. Cygan, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • 16:40-16:45 – „WPŁYW ZABIEGÓW AGROTECHNICZNYCH NA WARTOŚĆ WYPIEKOWĄ ZIARNA GRYKI” – dr hab. Sławomir Stankowski, dr inż. M. Sobolewska, dr hab. inż. A. Jaroszewska, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • 16:45-16:50 – „GRYKA TATARKA (FAGOPYRUM TATARICUM (L.) GAERTN.) JAKO NOWE ŹRÓDŁO SKŁADNIKÓW BIOAKTYWNYCH” dr hab. Jacek Kwiatkowski, dr hab. J. Tworkowski, prof. dr hab. S. Szczukowski, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • 16:50-16:55 – „WPŁYW NAWOŻENIA AZOTEM NA PLONOWANIE I JAKOŚĆ ZIARNA ODMIAN PSZENICY OZIMEJ W RÓŻNYCH WARUNKACH SIEDLISKA” – dr hab. inż. Alicja Sułek, dr hab. inż. G. Cacak-Pietrzak, prof. dr hab. G. Podolska, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
  • 16:55-17:00 – „WPŁYW DODATKU PREPARATÓW BIAŁKOWYCH NA WŁAŚCIWOŚCI REOLOGICZNE GĘSTWY I WYBRANE CECHY WAFLI”- mgr inż. Aleksandra Niparko, dr hab. inż. A. Makowska, dr inż. S. Chudy, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

17:00-17:30 – podsumowanie 1 dnia Konferencji

20:00 – 1:00 – uroczysta kolacja (w restauracji hotelu Ikar)

Dzień 2

10:00 – spotkanie przy hotelu Ikar

10:30 – 13:30 – wycieczka do Bramy Poznania ICHOT (http://bramapoznania.pl) oraz zwiedzanie Ostrowa Tumskiego