dr hab. Agnieszka Ludwiczak
Kontakt
- Adiunkt
- Adres:
-
Złotniki, ul. Słoneczna 1
62-002 Suchy Las
Adres alternatywny: Kolegium Gawęckiego, ul. Wołyńska 33, 60-637 Poznań
- E-mail:
- Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
- Telefon:
- 61 846 6681
-
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-3009-3346
Dydaktyka
- Hodowla i chów zwierząt futerkowych, Przydomowe przetwórstwo produktów (na kierunkach studiów: zootechnika, turystyka i rekreacja)
- Diagnostyka ultradźwiękowa i komputerowa analiza obrazu (na kierunkach studiów: zootechnika, biologia, biotechnologia),
- Bio-food and quality of animal products, Ecology in animal husbandry (dla studentów anglojęzycznej specjalności animal production management).
Badania
Przedmiotem mojej pracy naukowej jest kilka obszarów badań. Na pierwszym miejscu znajduje się jakość mięsa zwierząt gospodarskich i łownych. Badania, które prowadzę dotyczą wpływu dobrostanu oraz czynników okołoubojowych na cechy fizykochemiczne, wartość odżywczą i jakość mikrobiologiczną mięsa. Zajmuję się także metodami przechowalniczymi pozwalającym wydłużyć zdolność przechowalnicza mięsa. Kolejna dziedzina, którą zajmuję się naukowo, dotyczy wielkotowarowego chowu oraz rozrodu królików mięsnych. W ostatnich latach, moje zainteresowania naukowe obejmują także behawior psów towarzyszących i użytkowych.
Publikacje
- Składanowska-Baryza J. (2017). Królik- znaczenie gospodarcze, dobór ras i linii do produkcji mięsa. Wiadomości Zootechniczne. 3: 13–23
- Ludwiczak A., Stanisz M., Bykowska M. , Składanowska J., Ślósarz P. (2017). Effect of storage on quality traits of the semimembranosus muscle of farmed fallow deer (Dama dama) bucks and does, Animal Science Journal 88, 1149-1155.
- Składanowska‐Baryza J., Ludwiczak A., Pruszyńska‐Oszmałek E., Kołodziejski P., Bykowska M., Stanisz M. (2018). The effect of transport on the quality of rabbit meat. Animal Science Journal 89, no. 4: 713-721.
- Składanowska-Baryza J., Ludwiczak A, Pruszyńska-Oszmałek E., Kołodziejski P., Bykowska M., Stanisz M. (2018). The effect of transport on the quality of rabbit meat. Animal Science Journal, 89.4: 713-721. DOI: 10.1111/asj.12966
- Bykowska M., Stanisz M., Ludwiczak A., Składanowska J., Ślósarz P. (2018). Quality of meat from three muscles of farmed fallow deer (Dama dama), Animal Production Science, 58(2) 376-384.
- Bykowska M., Stanisz M., Ludwiczak A., Składanowska J., Ślósarz P. (2018). The effect of muscle, time post-mortem and sex on the quality of meat from fallow deer (Dama dama) farmed in Poland. Small Ruminants Research 160, 12-18. DOI: 10.1016/j.smallrumres.2018.01.007
- Składanowska-Baryza J., Ludwiczak A., Sikora Ł., Bykowska M., Stanisz M. (2018). Influence of transport on selected quality factors of rabbit meat. Animal Science 57:289
- Stanisz M., Ludwiczak A., Składanowska-Baryza J., Bykowska-Maciejewska M., 2019. The effect of age and ultimate pH value on selected quality traits of meat from wild boar. Canadian Journal of Animal Science 99 (2), 336-342
- Stanisz M., Skorupski M., Ślósarz P., Bykowska-Maciejewska M., Składanowska-Baryza J., Stańczak Ł., Krokowska-Paluszak M., Ludwiczak A., 2019. The seasonal variation in the quality of venison from wild fallow deer (Dama dama) – a pilot study. Meat Science 150, 56-64
- Ludwiczak A., Stanisz M., 2019. The reproductive success of farmed American mink (Neovison vison) – a review. Annals of Animal Science 19 (2), 273-289
- Ludwiczak A., Bykowska-Maciejewska M., Składanowska-Baryza J., Stanisz M. (2019) Influence of the method of storage on the quality of venison from wild fallow deer (Dama dama). Meat Science 156, 98-104
- Ludwiczak A., Kulig D., Składanowska-Baryza J., Bykowska-Maciejewska M., Tarnawski T., Stanisz M., 2019. The effect of chilled storage on the quality of meat from the feral wild boar (Sus scrofa). Italian Journal of Animal Science 18(1), 1294-1301
- Składanowska-Baryza J., Ludwiczak A., Pruszyńska-Oszmałek E., Kołodziejski P., Racewicz P., Stanisz M., 2020. Effect of electrical and mechanical stunning on rabbit welfare and meat quality. Annals of Animal Science 20(2), 709 – 724
- Składanowska-Baryza J., Ludwiczak A., Pruszyńska-Oszmałek E., Kołodziejski P., Stanisz M., 2020. Effect of two stunning methods on the quality traits of rabbit meat. Animals, 10, 700
- Ludwiczak A., Składanowska-Baryza J., Stanisz M., 2020. Effect of age and sex on the quality of offal and meat of the wild boar (Sus scrofa). Animals 10, 660
- Racewicz P., Ludwiczak A., Skrzypczak E., Składanowska-Baryza J., Biesiada H., Nowak T., Nowaczewski S., Zaborowicz M., Marek Stanisz M., Ślósarz P., 2021. Welfare Health and Productivity in Commercial Pig Herds. Animals 11(4), 1176
- Ludwiczak A., Składanowska-Baryza J., Kuczyńska B., Stanisz M. 2020. Hycole doe milk properties and kit growth. Animals, 10(2) 214
- Ludwiczak A., Składanowska-Baryza J., Kuczyńska B., Sell-Kubiak E, Stanisz M. 2021. reproductive performance of Hycole rabbit does, growth of kits and milk chemical composition during nine consecutive lactations under extensive rhythm. Animals 11,
- Ludwiczak A., Skrzypczak E., Składanowska-Baryza J., Stanisz M., Ślósarz P., Racewicz P. How Housing Conditions Determine the Welfare of Pigs. Animals 2021, 11, 3484
- Ludwiczak A., Składanowska-Baryza J., Sell-Kubiak E., 2022. Effect of mastitis incidence on litter size, litter weight, and milk composition of rabbit does. Animal Science Journal 93 (1), e13775
- Składanowska-Baryza J., Ludwiczak A., Stanisz M., 2022. Influence of different packaging methods on the physicochemical and microbial quality of rabbit meat. Animal Science Journal 93 (1); 93:e13712
- Racewicz P., Biesiada H., Majewski M., Ludwiczak A., Stanisz M., Składanowska-Baryza J. (2023). Impact of packaging system on the microbial quality of chilled rabbit meat over 21 days of storage. Animal Science Journal 94 (1), e13852
- Ludwiczak, A., Składanowska-Baryza, J., Kuczyńska, B., Sell-Kubiak, E., Stanisz, M., Skrzypczak, E., 2023. Unveiling the attributes of rabbit milk. Animal 100848
- Ludwiczak A., Kasprowicz-Potocka M., Zaworska-Zakrzewska A., Składanowska-Baryza J., Rodriguez-Estevez V., Sanz-Fernandez S., Diaz-Gaona C., Ferrari P., Juul Pedersen L., Couto M. Y. R., Revilla I., Sell-Kubiak E., 2023. Husbandry practices associated with extensification in European pig production and their effects on pork quality Meat Science 206, 109339
- Ludwiczak A., Składanowska-Baryza J., Cieślak A., Stanisz M., Skrzypczak E., Sell-Kubiak E., Ślósarz P., Racewicz P. 2024. Effect of prudent use of antimicrobials in the early phase of infection in pigs on the performance and meat quality of fattening pigs, Meat Science 212, 109471