Copyright 2024 - Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców

Kontakt

Ilustracja kontaktu
Adiunkt
Adres:
Złotniki, ul. Słoneczna 1
62-002 Suchy Las

Adres alternatywny: Kolegium Gawęckiego, ul. Wołyńska 33, 60-637 Poznań
E-mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Telefon:
61 846 6681

 

Dydaktyka

  • Hodowla i chów zwierząt futerkowych, Przydomowe przetwórstwo produktów (na kierunkach studiów: zootechnika, turystyka i rekreacja),
  • Diagnostyka ultradźwiękowa i komputerowa analiza obrazu (na kierunkach studiów: zootechnika, biologia, biotechnologia),
  • Bio-food and quality of animal products, Ecology in animal husbandry (dla studentów anglojęzycznej specjalności animal production management).

Badania

  • ocena użytkowości mięsnej i jakości mięsa różnych gatunków zwierząt (daniele, króliki, kozy, owce, trzoda chlewna),
  • opracowanie nieinwazyjnych metod szacowania składu tkankowego zwierząt i wartości tuszy z wykorzystaniem ultrasonografii, skaningu laserowego 3-D oraz komputerowej analizy obrazu

 

Oryginalne prace twórcze - w recenzowanych czasopismach naukowych:

1.     SkładanowskaBaryza, J., Ludwiczak, A., & Stanisz, M. (2022). Influence of different packaging methods on the physicochemical and microbial quality of rabbit meat. Animal Science Journal93(1), e13712.

2.     Ludwiczak, A., Skrzypczak, E., Składanowska-Baryza, J., Stanisz, M., Ślósarz, P., & Racewicz, P. (2021). How Housing Conditions Determine the Welfare of Pigs. Animals11(12), 3484.

3.     Racewicz P., Ludwiczak A., Skrzypczak E., Składanowska-Baryza J., Biesiada H., Nowak T., Nowaczewski S., Zaborowicz M., Stanisz M., Ślósarz P. (2021). Welfare Health and Productivity in Commercial Pig Herds. Animals 11, no. 4 (2021): 1176.

4.     Ludwiczak, A., Składanowska-Baryza, J., Kuczyńska, B., Sell-Kubiak, E., & Stanisz, M. (2021). Reproductive Performance of Hycole Rabbit Does, Growth of Kits and Milk Chemical Composition during Nine Consecutive Lactations under Extensive Rhythm. Animals11(9), 2608.

5.     Składanowska‐Baryza J., Ludwiczak A., Pruszyńska‐Oszmałek E., Kołodziejski P., Bykowska M., Stanisz M. (2018). The effect of transport on the quality of rabbit meat. Animal Science Journal 89, no. 4: 713-721.

6.     Składanowska-Baryza J., Ludwiczak A., Pruszyńska-Oszmałek E., Kołodziejski P., Racewicz P., Stanisz M. (2020). Effect of electrical and mechanical stunning on rabbit welfare and meat quality. Annals of Animal Science. 20, no. 2:1-16

7.     Składanowska-Baryza J., Ludwiczak A., Puszyńska-Oszmałek E., Kołodziejski P., Stanisz M. (2020). Effect of two different stunning methods on the quality traits of rabbit meat. Animals. 10: 700. 

8.     Ludwiczak A., Kulig D., Składanowska-Baryza J., Bykowska-Maciejewska M., Tarnawski T., Stanisz M. (2019). The effect of chilled storage on the quality of meat from the feral wild boar (Sus scrofa ). Italian Journal of Animal Science. 18( 1), 1294-1301. DOI: 10.1080/1828051X.2019.1644213.

9.     Ludwiczak A., Bykowska-Maciejewska M., Składanowska-Baryza J., Stanisz M. (2019). Influence of the method of storage on the quality of venison from wild fallow deer (Dama dama). Meat science. 156: 98-104. DOI: 10.1016/j.meatsci.2019.05.021

10.  Stanisz M., Ludwiczak A., Składanowska-Baryza J., Bykowska-Maciejewska M. (2019). The effect of age and ultimate pH value on selected quality traits of meat from wild boar. Canadian Journal of Animal Science 99: 336–342 DOI: 10.1139/CJAS-2018-0090.

11.  Stanisz M., Skorupski M., Ślósarz P., Bykowska-Maciejewska M., Składanowska-Baryza J., Stańczak Ł., Krokowska-Paluszak M., Ludwiczak A. (2019). The seasonal variation in the quality of venison from wild fallow deer (Dama dama)–A pilot study. Meat science, 150, 56-64. DOI: 10.1016/j.meatsci.2018.12.003.

12.  Ludwiczak, A., & Stanisz, M. (2019). The Reproductive Success of Farmed American Mink ()–A Review. Annals of Animal Science19(2), 273-289.

13.  Bykowska, M., Ludwiczak, A., Składanowska-Baryza, J., Stanisz, M. (2019). The effect of high ultimate pH on the quality of three muscles from farm-raised fallow deer (Dama dama). Animal Production Science, 59: 1176-1182. DOI: 10.1071/AN17668

14.  Składanowska-Baryza J., Ludwiczak A, Pruszyńska-Oszmałek E., Kołodziejski P., Bykowska M., Stanisz M. (2018). The effect of transport on the quality of rabbit meat. Animal Science Journal, 89.4: 713-721. DOI: 10.1111/asj.12966

15.  Bykowska M., Stanisz M., Ludwiczak A., Składanowska J., Ślósarz P. (2018). Quality of meat from three muscles of farmed fallow deer (Dama dama), Animal Production Science, 58(2) 376-384.

16.  Bykowska M., Stanisz M., Ludwiczak A., Składanowska J., Ślósarz P. (2018). The effect of muscle, time post-mortem and sex on the quality of meat from fallow deer (Dama dama) farmed in Poland. Small Ruminants Research 160, 12-18. DOI: 10.1016/j.smallrumres.2018.01.007

17.  Składanowska-Baryza J., Ludwiczak A., Sikora Ł., Bykowska M., Stanisz M. (2018). Influence of transport on selected quality factors of rabbit meat. Animal Science 57:289

18.  Ludwiczak A., Stanisz M., Bykowska M. , Składanowska J., Ślósarz P. (2017). Effect of storage on quality traits of the semimembranosus muscle of farmed fallow deer (Dama dama) bucks and does, Animal Science Journal  88, 1149-1155.

19.  Ludwiczak A., Stanisz M., Lisiak D., Janiszewski P., Bykowska M., Składanowska J., Ślósarz P. (2017). Novel ultrasound approach for measuring marbling in pork. Meat Science 131, 176-182.

20.  Ludwiczak A., Stanisz M., Bykowska M., Składanowska J., Sikora Ł., Ślósarz P. (2016). The effect of sex, storage time and muscle type on the quality French Lop rabbit meat, Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego 12(2): 45-49.

21.  Przybylak A., Boniecki P., Koszela K., Ludwiczak A., Zaborowicz M., Lisiak D., Stanisz M., Ślósarz P. (2016): Estimation of intramuscular level of marbling among Whiteheaded Mutton Sheep. Journal of Food Engineering, 168: 199-204.

22.  Stanisz M., Ludwiczak A., Buda P., Pietrzak M., Bykowska M., Kryza A., Ślósarz P. (2015): The Effect of Sex on the Dressing Percentage, Carcass, and Organ Quality in the Fallow Deer (Dama dama), Annals of Animal Science, DOI: 10.1515/aoas-2015-0045.

23.  Ludwiczak A., Bykowska M., Stanisz M., Ślósarz P. (2015): Students’ sensory assessment of lamb meat taking into account selected consumer considerations. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 11 (2): 103-112. (Scientific Annals of Polish Society of Animal Production 11 (2): 103-112.

24.  Przybylak, A., Boniecki, P., Koszela, K., Ludwiczak, A., Zaborowicz, M., Lisiak, D., ... & Ślósarz, P. (2016). Estimation of intramuscular level of marbling among Whiteheaded Mutton Sheep lambs. Journal of Food Engineering168, 199-204.

25.  Stanisz M., Ludwiczak A., Pietrzak M., Ślósarz P. (2015): The quality of meat and edible by-products from kids with different inheritance of Boer goat. Small Ruminant Research, 125: 81-87.

26.  Ślósarz P., Stanisz M. Boniecki P., Przybylak A., Lisiak D., Ludwiczak A. (2011): Artificial neural network analysis of ultrasound image for the estimation of intramuscular fat content in lamb muscle. African Journal of Biotechnology, 10 (55): 11792-11796.

27.  Przybylak A., Ślósarz P., Boniecki  P., Lisiak D., Stanisz M. Ludwiczak A. (2011): Noninvasive estimation of marbling in lamb's carcasses. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 56 (1): 114-117. 

28. Ślósarz P., Wójtowski J., Bielińska S., Frąckowiak A., Ludwiczak A., Krzyżewski J., Bagnicka E., Strzałkowska N. (2010): Machine induced changes of caprine teats diagnosed by ultrasonography. African Journal of Biotechnology, 9 (50): 8698-8703.

Oryginalne prace twórcze  - w materiałach konferencyjnych:

  1. Ludwiczak A., Ślósarz P., Lisiak D., Przybylak A., Boniecki P., Stanisz M., Koszela K., Zaborowicz M., Przybył K., Wojcieszak D., Janczak D., Bykowska M. (2015): Different methods of image segmentation in the process of meat marbling evaluation. 7th International Conference on Digital Image Processing (ICDIP 2015), 9-10.04.2015, Los Angeles, California, United States. Proceedings of SPIE - The International Society for Optical Engineering, ISSN 0277-786X; vol. 9631, DOI: 10.1117/12.2197071.
  2. Przybylak A., Ślósarz P., Boniecki P., Koszela K., Zaborowicz M., Przybył K., Wojcieszak D., Szulc R., Ludwiczak A., Górna K., (2015): Marbling classification of lambs carcasses with the artificial neural image analysis. 7th International Conference on Digital Image Processing (ICDIP 2015), 9-10.04.2015, Los Angeles, California, United States. Proceedings of SPIE - The International Society for Optical Engineering, ISSN 0277-786X; vol. 9631, DOI: 10.1117/12.2197027.

Komunikaty naukowe:

  1. Ludwiczak A., Stanisz M., Pietrzak M. (2014): Application of pH and electrical conductivity measurements made in the first 24 hours after slaughter for goat meat culinary and technological usefulness prediction. 79. Zjazd Naukowy PTZ, Siedlce, Materiały Konferencyjne s. 47.
  2. Stanisz M., Ludwiczak A., Pietrzak M., Ślósarz P., Steppa R. (2014): Wpływ rasy burskiej na właściwości fizykochemiczne wybranych mięsni i organów u mieszańców. The influence of Boer goat breed on the physiochemical properties of selected muscles and organs of crossbreds. 79. Zjazd Naukowy PTZ, Siedlce, Materiały Konferencyjne s. 223.
  3. Ludwiczak A., Ludwiczak B., Stanisz M., Ślósarz P. (2012): Jakość ultrasonograficznych obrazów przekroju mięśni jagniąt. 77. Zjazd Naukowy PTZ, 10-12.09.2012, Wrocław, Materiały Konferencyjne, str. 226-227.  
  4. Ludwiczak A., Ślósarz P., Stanisz M. (2011): Ultrasonogram w ocenie marmurkowatości mięsa owiec. 76. Naukowy Zjazd PTZ, 14-16.09.2011, Poznań, Materiały Konferencyjne, str. 32-33.
  5. Ślósarz P., Lisiak D., Strzeliński P., Stanisz M., Ludwiczak A. (2010): Próba wykorzystania wizualizacji 3-d do oceny konformacji tuszy jagniąt. 75. Zjazd Naukowy PTZ, 7-9.09.2010, Olsztyn, Materiały Konferencyjne, str. 153.
  6. Ślósarz P., Wójtowski J., Bielińska S., Frąckowiak A., Ludwiczak A. (2010): Ultrasonograficzna diagnostyka zmian morfologicznych strzyków kóz spowodowanych dojem mechanicznym. 75. Zjazd Naukowy PTZ, 7-9.09.2010, Olsztyn, Materiały Konferencyjne, str. 152.
  7. Ślósarz P., Stanisz M., Frąckowiak A., Ludwiczak A. (2009): Ocena przydatności obrazów USG różnych mięśni jagniąt do szacowania zawartości tłuszczu śródmięśniowego. 74. Zjazd Naukowy PTZ, 17-19.09.2009, Szczecin, Materiały Konferencyjne, str. 103.