Copyright 2021 - Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców

Kontakt

Ilustracja kontaktu
Adiunkt
Adres:
Złotniki, ul. Słoneczna 1
62-002 Suchy Las

Adres alternatywny: Kolegium Gawęckiego, ul. Wołyńska 33, 60-637 Poznań
E-mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Telefon:
61 846 6681

 

 

Dydaktyka

  • Hodowla i chów zwierząt futerkowych, Przydomowe przetwórstwo produktów (na kierunkach studiów: zootechnika, turystyka i rekreacja),
  • Diagnostyka ultradźwiękowa i komputerowa analiza obrazu (na kierunkach studiów: zootechnika, biologia, biotechnologia),
  • Bio-food and quality of animal products, Ecology in animal husbandry (dla studentów anglojęzycznej specjalności animal production management).

Badania

  • ocena użytkowości mięsnej i jakości mięsa różnych gatunków zwierząt (daniele, króliki, kozy, owce, trzoda chlewna),
  • opracowanie nieinwazyjnych metod szacowania składu tkankowego zwierząt i wartości tuszy z wykorzystaniem ultrasonografii, skaningu laserowego 3-D oraz komputerowej analizy obrazu

Główne projekty badawcze, finansowane ze źródeł zewnętrznych:

  • grant NCBiR nr PBS3/B8/26/2015: „Opracowanie i wdrożenie systemu do oceny jakości tusz wieprzowych z wykorzystaniem technik laserowych” (2015-2018, wykonawca),
  • grant NCN nr N N312 212136: „Wykorzystanie techniki ultradźwiękowej do oceny przetłuszczenia śródmięśniowego tusz wieprzowych” (2009-2012, wykonawca).

Publikacje

Oryginalne prace twórcze - w recenzowanych czasopismach naukowych:

  1. Przybylak A., Boniecki P., Koszela K., Ludwiczak A., Zaborowicz M., Lisiak D., Stanisz M., Ślósarz P. (2016): Estimation of intramuscular level of marbling among Whiteheaded Mutton Sheep. Journal of Food Engineering, 168: 199-204.
  2. Stanisz M., Ludwiczak A., Buda P., Pietrzak M., Bykowska M., Kryza A., Ślósarz P. (2015): The Effect of Sex on the Dressing Percentage, Carcass, and Organ Quality in the Fallow Deer (Dama dama), Annals of Animal Science, DOI: 10.1515/aoas-2015-0045.
  3. Ludwiczak A., Bykowska M., Stanisz M., Ślósarz P. (2015): Students’ sensory assessment of lamb meat taking into account selected consumer considerations. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 11 (2): 103-112. (Scientific Annals of Polish Society of Animal Production 11 (2): 103-112.
  4. Stanisz M., Ludwiczak A., Pietrzak M., Ślósarz P. (2015): The quality of meat and edible by-products from kids with different inheritance of Boer goat. Small Ruminant Research, 125: 81-87.
  5. Ślósarz P., Stanisz M. Boniecki P., Przybylak A., Lisiak D., Ludwiczak A. (2011): Artificial neural network analysis of ultrasound image for the estimation of intramuscular fat content in lamb muscle. African Journal of Biotechnology, 10 (55): 11792-11796.
  6. Przybylak A., Ślósarz P., Boniecki  P., Lisiak D., Stanisz M. Ludwiczak A. (2011): Noninvasive estimation of marbling in lamb's carcasses. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 56 (1): 114-117. 
  7. Ślósarz P., Wójtowski J., Bielińska S., Frąckowiak A., Ludwiczak A., Krzyżewski J., Bagnicka E., Strzałkowska N. (2010): Machine induced changes of caprine teats diagnosed by ultrasonography. African Journal of Biotechnology, 9 (50): 8698-8703.

Oryginalne prace twórcze  - w materiałach konferencyjnych:

  1. Ludwiczak A., Ślósarz P., Lisiak D., Przybylak A., Boniecki P., Stanisz M., Koszela K., Zaborowicz M., Przybył K., Wojcieszak D., Janczak D., Bykowska M. (2015): Different methods of image segmentation in the process of meat marbling evaluation. 7th International Conference on Digital Image Processing (ICDIP 2015), 9-10.04.2015, Los Angeles, California, United States. Proceedings of SPIE - The International Society for Optical Engineering, ISSN 0277-786X; vol. 9631, DOI: 10.1117/12.2197071.
  2. Przybylak A., Ślósarz P., Boniecki P., Koszela K., Zaborowicz M., Przybył K., Wojcieszak D., Szulc R., Ludwiczak A., Górna K., (2015): Marbling classification of lambs carcasses with the artificial neural image analysis. 7th International Conference on Digital Image Processing (ICDIP 2015), 9-10.04.2015, Los Angeles, California, United States. Proceedings of SPIE - The International Society for Optical Engineering, ISSN 0277-786X; vol. 9631, DOI: 10.1117/12.2197027.

Komunikaty naukowe:

  1. Ludwiczak A., Stanisz M., Pietrzak M. (2014): Application of pH and electrical conductivity measurements made in the first 24 hours after slaughter for goat meat culinary and technological usefulness prediction. 79. Zjazd Naukowy PTZ, Siedlce, Materiały Konferencyjne s. 47.
  2. Stanisz M., Ludwiczak A., Pietrzak M., Ślósarz P., Steppa R. (2014): Wpływ rasy burskiej na właściwości fizykochemiczne wybranych mięsni i organów u mieszańców. The influence of Boer goat breed on the physiochemical properties of selected muscles and organs of crossbreds. 79. Zjazd Naukowy PTZ, Siedlce, Materiały Konferencyjne s. 223.
  3. Ludwiczak A., Ludwiczak B., Stanisz M., Ślósarz P. (2012): Jakość ultrasonograficznych obrazów przekroju mięśni jagniąt. 77. Zjazd Naukowy PTZ, 10-12.09.2012, Wrocław, Materiały Konferencyjne, str. 226-227.  
  4. Ludwiczak A., Ślósarz P., Stanisz M. (2011): Ultrasonogram w ocenie marmurkowatości mięsa owiec. 76. Naukowy Zjazd PTZ, 14-16.09.2011, Poznań, Materiały Konferencyjne, str. 32-33.
  5. Ślósarz P., Lisiak D., Strzeliński P., Stanisz M., Ludwiczak A. (2010): Próba wykorzystania wizualizacji 3-d do oceny konformacji tuszy jagniąt. 75. Zjazd Naukowy PTZ, 7-9.09.2010, Olsztyn, Materiały Konferencyjne, str. 153.
  6. Ślósarz P., Wójtowski J., Bielińska S., Frąckowiak A., Ludwiczak A. (2010): Ultrasonograficzna diagnostyka zmian morfologicznych strzyków kóz spowodowanych dojem mechanicznym. 75. Zjazd Naukowy PTZ, 7-9.09.2010, Olsztyn, Materiały Konferencyjne, str. 152.
  7. Ślósarz P., Stanisz M., Frąckowiak A., Ludwiczak A. (2009): Ocena przydatności obrazów USG różnych mięśni jagniąt do szacowania zawartości tłuszczu śródmięśniowego. 74. Zjazd Naukowy PTZ, 17-19.09.2009, Szczecin, Materiały Konferencyjne, str. 103.