dr hab. Ryszard Steppa
Kontakt
- Adres:
-
Złotniki, ul. Słoneczna 1
62-002 Suchy Las
- E-mail:
- Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
- Telefon:
- 61 846 6689
-
ORCID: https://orcid.org/0000-0001-9465-9612
Dydaktyka
- Hodowla i użytkowanie owiec i kóz
- Chów zwierząt
- Zwierzęta hodowlane
- Technologie w produkcji zwierzęcej
- Proekologiczne metody chowu zwierząt gospodarskich
- Środowiskowe uwarunkowania chowu zwierząt
Badania
Hodowla owiec i kóz
Bioróżnorodność obszarów wiejskich
Zwierzęta w gospodarstwach agroturystycznych
Publikacje
- Steppa R., Cieślak A., Szumacher-Strabel M., Bielińska-Nowak S., Bryszak M., Stanisz M., Szkudelska K. (2017): Blood serum metabolic profile and fatty acid composition in sheep fed concentrates with Camelina sativa cake and distillers dried grains with solubles, Small Ruminant Research, 156: 20-26.
- Gornowicz E., Pietrzak M., Stanisławski D., Steppa R., Lewko L., Kryza A.(2017): Charakterystyka jakości mięsa kurcząt rzeźnych odchowywanych ekologicznie i intensywnie, Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 13, 3 :31-41.
- Świtek S., Jankowiak Ł., Rosin Z.M., Sawinska Z., Steppa R., Takacs V., Zbyryt A., Tryjanowski P., (2017): Jak zachować wysoki poziom bioróżnorodności na obszarach rolniczych w Polsce? Identyfikacja najważniejszych problemów badawczych, Wieś i Rolnictwo, 4 (177): 115-138.
- Steppa R. (2017): Chów owiec i kóz w gospodarstwie agroturystycznym, W „Agroturystyka w teorii i praktyce” : 215-227, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
- Jęczmyk A., Steppa R., Uglis J. (2019): Owce w dziedzictwie kulturowym Wielkopolski, Konferencja Naukowa „Zwierzęta gospodarskie i tradycyjne rośliny uprawne w dziedzictwie kulturowym wsi”, Szreniawa, 3-4.10. 2019, materiały konferencyjne: 18-27.
- Niedbała, G.; Jęczmyk, A.; Steppa, R.; Uglis, J. (2020) Linking of Traditional Food and Tourism. The Best Pork of Wielkopolska—Culinary Tourist Trail: A Case Study. Sustainability, 12, 5344.
- Jęczmyk A., Uglis J., Steppa R. (2021) : Can animals be the key to the development of tourism: A case study of livestock in agritourism. Animals, vol.11, 2357. DOI: 10.3390/ani11082357