Copyright 2025 - Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców

Kontakt

Ilustracja kontaktu
Adres:
Złotniki, ul. Słoneczna 1
62-002 Suchy Las
E-mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Telefon:
61 846 6689

 

ORCID: https://orcid.org/0000-0001-9465-9612 

 

Dydaktyka

  1. Hodowla i użytkowanie owiec i kóz
  2. Chów zwierząt
  3. Zwierzęta hodowlane
  4. Technologie w produkcji zwierzęcej
  5. Proekologiczne metody chowu zwierząt gospodarskich
  6. Środowiskowe uwarunkowania chowu zwierząt

Badania

       Hodowla owiec i kóz

       Bioróżnorodność obszarów wiejskich

       Zwierzęta w gospodarstwach agroturystycznych

Publikacje

  1. Steppa R., Cieślak A., Szumacher-Strabel M.,  Bielińska-Nowak S.,  Bryszak M.,  Stanisz M., Szkudelska K. (2017): Blood serum metabolic profile and fatty acid composition in sheep fed concentrates with Camelina sativa cake and distillers dried grains with solubles, Small Ruminant Research, 156: 20-26.
  2. Gornowicz E., Pietrzak M., Stanisławski D., Steppa R., Lewko L., Kryza A.(2017): Charakterystyka jakości mięsa kurcząt rzeźnych odchowywanych ekologicznie i intensywnie, Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 13, 3 :31-41.
  3. Świtek S., Jankowiak Ł., Rosin Z.M., Sawinska Z., Steppa R., Takacs V., Zbyryt A., Tryjanowski P., (2017): Jak zachować wysoki poziom bioróżnorodności na obszarach rolniczych w Polsce? Identyfikacja najważniejszych problemów badawczych, Wieś i Rolnictwo, 4 (177): 115-138.
  4. Steppa R. (2017): Chów owiec i kóz w gospodarstwie agroturystycznym, W „Agroturystyka w teorii i praktyce” : 215-227, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
  5. Jęczmyk A., Steppa R., Uglis J. (2019): Owce w dziedzictwie kulturowym Wielkopolski, Konferencja Naukowa „Zwierzęta gospodarskie i tradycyjne  rośliny uprawne w dziedzictwie kulturowym wsi”, Szreniawa, 3-4.10. 2019, materiały konferencyjne: 18-27.
  6. Niedbała, G.; Jęczmyk, A.; Steppa, R.; Uglis, J. (2020) Linking of Traditional Food and Tourism. The Best Pork of Wielkopolska—Culinary Tourist Trail: A Case Study. Sustainability12, 5344.
  7. Jęczmyk A.Uglis J.Steppa R. (2021) :  Can animals be the key to the development of tourism: A case study of livestock in agritourism. Animals,  vol.11, 2357. DOI: 10.3390/ani11082357