Copyright 2024 - Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców

Kontakt

Ilustracja kontaktu
Adres:
Złotniki, ul. Słoneczna 1
62-002 Suchy Las

Adres alternatywny: Kolegium Gawęckiego, ul. Wołyńska 33, 60-637 Poznań
E-mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Telefon:
61 846 6685

 

 

ORCID: https://orcid.org/0000-0002-2626-9329

Dydaktyka

  1. Hodowla i chów zwierząt futerkowych (zootechnika),
  2. Higiena, profilaktyka dobrostan zwierząt (zootechnika, weterynaria)
  3. Technologie w produkcji zwierzęcej (weterynaria)
  4. Chów i hodowla zwierząt (weterynaria)
  5. Zwierzęta w służbie człowieka (biologia)
  6. Dobrostan Zwierząt (fakultet - biologia)
  7. Biofood and quality of animal product (Animal Production Management - anglojęzyczne studia magisterskie)

Badania

       Ocena wpływu postępowania przedubojowego (transport, metoda ogłuszania) na jakość mięsa.
       Ocena wpływu metody pakowania (vacuum, MAP - modyfikowana atmosfera) i przechowywania (chłodnia,
       mrożenie) na cechy jakościowe mięsa.
       Ocena użytkowości mięsnej i jakości mięsa różnych gatunków zwierząt (daniele, króliki, trzoda chlewna)

Oryginalne prace twórcze w recenzowanych czasopismach naukowych:

  1. Składanowska-Baryza, J., Kmiecik, D., Rudzińska, M., Vissio, A., Grygier, A., Ludwiczak, A., & Stanisz, M. (2024). Higher Oxygen Content Affects Rabbit Meat’s Quality and Fatty Acid Profile in a Modified Atmosphere. International Journal of Food Science2024(1), 9486285.
  2. Ludwiczak, A., Składanowska-Baryza, J., Kuczyńska, B., Sell-Kubiak, E., Stanisz, M., & Skrzypczak, E. (2023). Unveiling the attributes of rabbit milk. animal17(6), 100848.
  3. Racewicz, P., Biesiada, H., Majewski, M., Ludwiczak, A., Stanisz, M., & Składanowska‐Baryza, J. (2023). Impact of packaging system on the microbial quality of chilled rabbit meat over 21 days of storage. Animal Science Journal94(1), e13852.
  4. Stanisz, M., Skorupski, M., Bykowska-Maciejewska, M., Składanowska-Baryza, J., & Ludwiczak, A. (2023). Seasonal Variation in the Body Composition, Carcass Composition, and Offal Quality in the Wild Fallow Deer (Dama dama L.). Animals13(6), 1082.
  5. Ludwiczak, A., Kasprowicz-Potocka, M., Zaworska-Zakrzewska, A., Składanowska-Baryza, J., Rodriguez-Estevez, V., Sanz-Fernandez, S., ... & Sell-Kubiak, E. (2023). Husbandry practices associated with extensification in European pig production and their effects on pork quality. Meat Science, 109339.
  6. Ludwiczak, A., Składanowska‐Baryza, J., & Sell‐Kubiak, E. (2022). Effect of mastitis incidence on litter size, litter weight, and milk composition of rabbit does. Animal Science Journal93(1), e13775.
  7. SkładanowskaBaryza, J., Ludwiczak, A., & Stanisz, M. (2022). Influence of different packaging methods on the physicochemical and microbial quality of rabbit meat. Animal Science Journal93(1), e13712.
  8. Ludwiczak, A., Skrzypczak, E., Składanowska-Baryza, J., Stanisz, M., Ślósarz, P., & Racewicz, P. (2021). How Housing Conditions Determine the Welfare of Pigs. Animals11(12), 3484.
  9. Racewicz P., Ludwiczak A., Skrzypczak E., Składanowska-Baryza J., Biesiada H., Nowak T., Nowaczewski S., Zaborowicz M., Stanisz M., Ślósarz P. (2021). Welfare Health and Productivity in Commercial Pig Herds. Animals 11, no. 4 (2021): 1176.
  10. Ludwiczak, A., Składanowska-Baryza, J., Kuczyńska, B., Sell-Kubiak, E., & Stanisz, M. (2021). Reproductive Performance of Hycole Rabbit Does, Growth of Kits and Milk Chemical Composition during Nine Consecutive Lactations under Extensive Rhythm. Animals11(9), 2608. 
  11. Składanowska-Baryza J., Ludwiczak A., Pruszyńska-Oszmałek E., Kołodziejski P., Racewicz P., Stanisz M. (2020). Effect of electrical and mechanical stunning on rabbit welfare and meat quality. Annals of Animal Science. 20, no. 2:1-16
  12. Składanowska-Baryza J., Ludwiczak A., Puszyńska-Oszmałek E., Kołodziejski P., Stanisz M. (2020). Effect of two different stunning methods on the quality traits of rabbit meat. Animals. 10: 700. 
  13. Składanowska-Baryza J., Stanisz M. (2019). Pre-slaughter handling implications on rabbit carcass and meat quality. A review. Annals of Animal Science. DOI: 10.2478/aoas-2019-0041.
  14. Ludwiczak A., Kulig D., Składanowska-Baryza J., Bykowska-Maciejewska M., Tarnawski T., Stanisz M. (2019). The effect of chilled storage on the quality of meat from the feral wild boar (Sus scrofa ). Italian Journal of Animal Science. 18( 1), 1294-1301. DOI: 10.1080/1828051X.2019.1644213.
  15. Ludwiczak A., Bykowska-Maciejewska M., Składanowska-Baryza J., Stanisz M. (2019). Influence of the method of storage on the quality of venison from wild fallow deer (Dama dama). Meat science. 156: 98-104. DOI: 10.1016/j.meatsci.2019.05.021
  16. Stanisz M., Ludwiczak A., Składanowska-Baryza J., Bykowska-Maciejewska M. (2019). The effect of age and ultimate pH value on selected quality traits of meat from wild boar. Canadian Journal of Animal Science 99: 336–342 DOI: 10.1139/CJAS-2018-0090.
  17. Stanisz M., Skorupski M., Ślósarz P., Bykowska-Maciejewska M., Składanowska-Baryza J., Stańczak Ł., Krokowska-Paluszak M., Ludwiczak A. (2019). The seasonal variation in the quality of venison from wild fallow deer (Dama dama)–A pilot study. Meat science, 150, 56-64. DOI: 10.1016/j.meatsci.2018.12.003.
  18. Bykowska, M., Ludwiczak, A., Składanowska-Baryza, J., Stanisz, M. (2019). The effect of high ultimate pH on the quality of three muscles from farm-raised fallow deer (Dama dama). Animal Production Science, 59: 1176-1182. DOI: 10.1071/AN17668
  19. Składanowska‐Baryza J., Ludwiczak A., Pruszyńska‐Oszmałek E., Kołodziejski P., Bykowska M., Stanisz M. (2018). The effect of transport on the quality of rabbit meat. Animal Science Journal 89, no. 4: 713-721.
  20. Składanowska-Baryza J., Ludwiczak A, Pruszyńska-Oszmałek E., Kołodziejski P., Bykowska M., Stanisz M. (2018). The effect of transport on the quality of rabbit meat. Animal Science Journal, 89.4: 713-721. DOI: 10.1111/asj.12966
  21. Bykowska M., Stanisz M., Ludwiczak A., Składanowska J., Ślósarz P. (2018). Quality of meat from three muscles of farmed fallow deer (Dama dama), Animal Production Science, 58(2) 376-384.
  22. Bykowska M., Stanisz M., Ludwiczak A., Składanowska J., Ślósarz P. (2018). The effect of muscle, time post-mortem and sex on the quality of meat from fallow deer (Dama dama) farmed in Poland. Small Ruminants Research 160, 12-18. DOI: 10.1016/j.smallrumres.2018.01.007
  23. Składanowska-Baryza J., Ludwiczak A., Sikora Ł., Bykowska M., Stanisz M. (2018). Influence of transport on selected quality factors of rabbit meat. Animal Science 57:289
  24. Składanowska-Baryza J. (2017). Królik- znaczenie gospodarcze, dobór ras i linii do produkcji mięsa. Wiadomości Zootechniczne. 3: 13–23
  25. Ludwiczak A.Stanisz M., Bykowska M. , Składanowska J., Ślósarz P. (2017). Effect of storage on quality traits of the semimembranosus muscle of farmed fallow deer (Dama dama) bucks and does, Animal Science Journal  88, 1149-1155.
  26. Ludwiczak A., Stanisz M., Lisiak D., Janiszewski P., Bykowska M., Składanowska J., Ślósarz P. (2017). Novel ultrasound approach for measuring marbling in pork. Meat Science 131, 176-182.