Copyright 2024 - Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców

Kontakt

Ilustracja kontaktu
Adres:
Złotniki, ul. Słoneczna 1
62-002 Suchy Las

Adres alternatywny: Kolegium Gawęckiego, ul. Wołyńska 33, 60-637 Poznań
E-mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Telefon:
61 846 6669

 

 

Dydaktyka

  • Hodowla i użytkowanie drobiu
  • Zwierzęta w gospodarstwie agroturystycznym
  • Proekologiczne metody chowu zwierząt

Badania

Wpływ krajowych źródeł białka roślinnego na wyniki produkcyjne drobiu, strawność składników pokarmowych, wartość AMEN, jakość surowców drobiarskich jak również funkcjonowanie przewodu pokarmowego drobiu.

Informacje naukometryczne wg bazy Web of Science: liczba cytowań - 26, wskaźnik H - 3

Główne projekty badawcze, finansowane ze źródeł zewnętrznych:

  • „Kwasy tłuszczowe z grupy C18 a rozwój populacji orzęsków żwaczowych  oraz poziom metanogenezy w warunkach in vitro”. Badania wykonywane w ramach prac badawczych finansowanych przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego - grant KBN – N311 2214 33; lata: 2007-2009; kierownik projektu: dr hab. Adam Cieślak;
  • „Wpływ tłuszczu i bakteriocyn w diecie kurcząt rzeźnych na wyniki odchowu i kolonizację przewodu pokarmowego przez Clostridium perfringens.", Nr 2399/B/P01/2010/38; lata: 2009-2012; kierownik projektu: dr inż. Damian Józefiak;
  • „Żywieniowe możliwości sterowania mikroflorą przewodu pokarmowego szybko i wolno rosnących kurcząt.” -  Nr 3692/B/P0 1/2009/37; lata: 2009-2012; kierownik projektu: Prof. dr hab. Andrzej Rutkowski;           
  • "Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach" Program Wieloletni 2011-2015 nr 505.037.07, kierownik projektu: Andrzej Rutkowski.
  • "Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju " Program Wieloletni 2016-2020 nr 505.037.07, kierownik projektu: Andrzej Rutkowski.

Publikacje

 Oryginalne prace twórcze w recenzowanych czasopismach naukowych

  1. Rutkowski, A., S. A. Kaczmarek, M. Hejdysz, and D. Jamroz. "Effect of Extrusion on Nutrients Digestibility, Metabolizable Energy and Nutritional Value of Yellow Lupine Seeds for Broiler Chickens." [In English]. Annals of Animal Science (2016)16:1059-72.
  2. Hejdysz, M., S. A. Kaczmarek, and A. Rutkowski. "Extrusion Cooking Improves the Metabolisable Energy of Faba Beans and the Amino Acid Digestibility in Broilers." Animal Feed Science and Technology, (2016)212:100-11.
  3. Hejdysz M., Sebastian Andrzej Kaczmarek, and Andrzej Rutkowski. "Effect of Extrusion on the Nutritional Value of Peas for Broiler Chickens." Archives of Animal Nutrition  (2016): 1-14.
  4. Kaczmarek, S. A., A. Barri, M. Hejdysz, and A. Rutkowski. "Effect of Different Doses of Coated Butyric Acid on Growth Performance and Energy Utilization in Broilers." Poultry Science  (2016), 95:851-859.
  5. Kaczmarek, S. A., M. Hejdysz, M. Kubis, M. Kasprowicz-Potocka, and A. Rutkowski. "The Nutritional Value of Yellow Lupin (Lupinus Luteus L.) for Broilers." Animal Feed Science and Technology  (2016), 222:43-53.
  6. Kaczmarek, S. A., M. Hejdysz, M. Kubis, and A. Rutkowski. "Influence of Graded Inclusion of White Lupin (Lupinus Albus) Meal on Performance, Nutrient Digestibility and Intestinal Morphology of Broiler Chickens." Br Poult Sci (2016),57:364-74.
  7. Kasprowicz-Potocka, M., A. Zaworska, S. Kaczmarek, M. Hejdysz, R. Mikula, and A. Rutkowski. "The Effect of Lupinus Albus Seeds on Digestibility, Performance and Gastrointestinal Tract Indices in Pigs." J Anim Physiol Anim Nutr (Berl)  (Nov 21 2016).
  8. Rutkowski, Andrzej, A. Kaczmarek Sebastian, Marcin Hejdysz, Sebastian Nowaczewski, and Dorota Jamroz. "Concentrates Made from Legume Seeds (Lupinus Angustifolius, Lupinus Luteus and Pisum Sativum) and Rapeseed Meal as Protein Sources in Laying Hen Diets." In Annals of Animal Science, (2015), 15:129-142.
  9. Kaczmarek, S. A., A. J. Cowieson, M. Hejdysz, and A. Rutkowski. "Microbial Phytase Improves Performance and Bone Traits in Broilers Fed Diets Based on Soybean Meal and Containing Lupin Meal." Animal Production Science  (2015), 56:1669-1676.
  10. Hejdysz, M., S.A. Kaczmarek, and A. Rutkowski. "Factors Affecting the Nutritional Value of Pea (Pisum Sativum) for Broilers." Journal of Animal and Feed Sciences 24, no. 3 (2015): 252-59.
  11. Józefiak, D., Kierończyk, B., Rawski, M., Hejdysz, M., Rutkowski, A., Engberg, R. M., & Højberg, O. Clostridium perfringens challenge and dietary fat type affect broiler chicken performance and fermentation in the gastrointestinal tract. Animal, (2014) 1–12.
  12. Kaczmarek, S. A., M. Kasprowicz-Potocka, M. Hejdysz, R. Mikuła, and A. Rutkowski. "The Nutritional Value of Narrow-Leafed Lupin (Lupinus Angustifolius) for Broilers." Journal of Animal and Feed Sciences 23 (2014): 160-66.
  13. Hejdysz, M; Wiaz M., Józefiak D., Kaczmarek S., Rutkowski A.; Wpływ średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA) na wyniki odchowu kurcząt rzeźnych, 2012, Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego Tom 8 nr 3, 9-17.
  14. Hejdysz, M; Wiaz M., Józefiak D., Kaczmarek S., Rutkowski A.; Wykorzystanie wybranych kwasów organicznych i ich mieszanin w żywieniu kurcząt rzeźnych, 2012; Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego Tom 8 nr 2, 59-68

 

Publikacje popularnonaukowe

  1. "Podsumowanie programu wieloletniego „Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach”' Marcin Hejdysz., Kaczmarek S.A., Mikuła R., Kasprowicz M., Zaworska A., Kubiś M., Rutkowski A; Polskie Drobiarstwo 03/2016
  2. "Produkcja w Polsce nasiona roslin strączkowych grubonasiennych  z przeznaczeniem na pasze" Anita Zaworska,  Marcin Hejdysz, Hodowca drobiu 03/2015
  3. "Możliwości wykorzystania łubinów w żywieniu kurcząt rzeźnych" Marcin Hejdysz, Sebastian Kaczmarek, Robert Mikuła, Andrzej Rutkowski; Polskie Drobiarstwo 03/2015
  4. "Wapń i fosfor w żywieniu drobiu" Marcin Hejdysz, Anita Zaworska; portal www.cenyrolnicze.pl 02/2015
  5. "Możliwości wykorzystania koncentratów białkowych powstałych na bazie krajowych źródeł białka roślinnego w żywieniu kur nieśnych"  Marcin Hejdysz, Anita Zaworska; portal www.cenyrolnicze.pl 01/2015
  6. "Ziarno kukurydzy w żywieniu drobiu, cz. II, ziarno wilgotne", Sebastian Kaczmarek, Marcin Hejdysz;  Polskie Drobiarstwo 01/2015
  7. "Ziarno kukurydzy w żywieniu drobiu, cz. I", Sebastian Kaczmarek, Marcin Hejdysz; Polskie Drobiarstwo 12/2014
  8. "Eubiotyki jako alternatywa dla antybiotykowych stymulatorów wzrostu w żywieniu świń" Anita Zaworska,  Marcin Hejdysz; portal www.cenyrolnicze.pl 12/2014
  9. "Krajowe źródła białka roślinnego w żywieniu świń" Anita Zaworska,  Marcin Hejdysz; portal www.cenyrolnicze.pl 11/2014
  10. "Nieantybiotykowe stymulatory wzrostu w żywieniu drobiu" Marcin Hejdysz, Anita Zaworska; portal www.cenyrolnicze.pl  10/2014
  11. "Skutki kokcydiozy mogą decydować o opłacalności produkcji" Anita Zaworska,  Marcin Hejdysz; portal www.cenyrolnicze.pl 10/2014
  12. "Zdrowotność świń zależy od mikroklimatu w pomieszczeniach" Anita Zaworska,  Marcin Hejdysz; portal www.cenyrolnicze.pl 8/2014
  13. "Fitaza - nowa metoda uszlachetniania roślin strączkowych" Marcin Hejdysz, Anita Zaworska; portal www.cenyrolnicze.pl  7/2014
  14. "Czym zastąpić białko coraz droższej poekstrakcyjnej śruty sojowej?" Anita Zaworska,  Marcin Hejdysz; portal www.cenyrolnicze.pl  7/2014
  15. "Woda w upały bardzo istotna" Anita Zaworska,  Marcin Hejdysz; portal www.cenyrolnicze.pl  7/2014
  16. "Całe ziarno pszenicy w żywieniu drobiu." Marcin Hejdysz, Anita Zaworska; portal www.cenyrolnicze.pl  6/2014
  17. "Co nowego w PROW 2014" Anita Zaworska,  Marcin Hejdysz; portal www.cenyrolnicze.pl  6/2014
  18. "Wieloletni Program Ministerialny - szansą dla roślin strączkowych" Anita Zaworska,  Marcin Hejdysz,  Hodowca Trzody Chlewnej 5-6/2014
  19. "Ekstruzja a wartość pokarmowa roślin strączkowych." Marcin Hejdysz, Anita Zaworska; portal www.cenyrolnicze.pl  5/2014
  20. "DGGS obniża koszty żywienia świń" Anita Zaworska,  Marcin Hejdysz; portal www.cenyrolnicze.pl  5/2014
  21. "Ekstruzja a wartość pokarmowa roślin strączkowych." Marcin Hejdysz, Anita Zaworska; portal www.agrobiznes.money.pl,  5/2014
  22. „Mączki zwierzęce w żywieniu drobiu fakty i perspektywy” Marcin Hejdysz, Sebastian Kaczmarek, Andrzej Rutkowski; Polskie Drobiarstwo 4/2014
  23. "Białkowy Program Wieloletni - nowa szansa dla roślin strączkowych" Marcin Hejdysz, Sebastian Kaczmarek, Robert Mikuła, Andrzej Rutkowski; Polskie Drobiarstwo 4/2014
  24. "Mączki zwierzęce w żywieniu zwierząt - aktualne perspektywy." Marcin Hejdysz, Anita Zaworska; portal www.cenyrolnicze.pl  4/2014
  25. "Tłuszcz roślinny czy zwierzęcy, który lepszy w żywieniu drobiu? Marcin Hejdysz, Anita Zaworska; portal www.cenyrolnicze.pl 3/2014
  26. "Żywienie płynne wraca do polskich chlewni." Anita Zaworska,  Marcin Hejdysz; portal www.cenyrolnicze.pl  3/2014
  27. "Bobik niskotaninowy - alternatywą dla poekstrakcyjnej śruty sojowej w żywieniu drobiu?" Marcin Hejdysz; portal www.cenyrolnicze.pl 2/2014
  28. „Bobik niskotaninowy  - nowa perspektywa w żywieniu drobiu”; Marcin Hejdysz, Sebastian Kaczmarek, Andrzej Rutkowski; Polskie Drobiarstwo 12/2013
  29. „Kolejny konkurs De Heusa i wyróżnienie dla absolwenta Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt”; Marcin Hejdysz, Anita Zaworska; Wieści Akademickie 11-12/2013
  30. „Absolwenci Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt laureatami konkursu De Heus na najlepszą pracę dyplomową” Anita Zaworska, Marcin Hejdysz; Wieści Akademickie  nr 1-2(172-173)
  31. „Wartość pokarmowa wybranych tłuszczów paszowych wykorzystywanych w żywieniu drobiu cz.2”; Marcin Hejdysz, Joanna Dekert, Katarzyna Janiszewska, Damian Józefiak; Polskie Drobiarstwo 01/2012
  32. „Wartość pokarmowa wybranych tłuszczów paszowych wykorzystywanych w żywieniu drobiu cz.1”; Marcin Hejdysz, Joanna Dekert, Katarzyna Janiszewska, Damian Józefiak; Polskie Drobiarstwo 12/2011

 

Podręczniki, monografie:

  1. Praca zbiorowa pod redakcją merytoryczną prof. dr hab. Jerzego Księżaka, Autorzy: dr Agnieszka Faligowska, mgr Marcin Hejdysz, dr hab. Michał A. Jerzak, prof. nadzw. dr Małgorzata Kasprowicz Potocka, mgr Radosław Kazuś, prof. dr hab. Wiesław Koziara, prof. dr hab. Jerzy Księżak, dr inż. Robert Mikuła, dr hab. Katarzyna Panasiewicz, prof. dr hab. Andrzej Rutkowski, dr Stanisław Stawiński, prof. dr hab. Jerzy Szukała, dr Grażyna Szymańska; Wybrane  zagadnienia uprawy roslin strączkowych. FAPA; ISBN 978-83-62282-88-3, 2015
  2. Praca zbiorowa pod redakcją merytoryczną prof. dr hab. Andrzeja Rutkowskiego, Autorzy mgr inż. Marcin Hejdysz, dr inż. Sebastian Kaczmarek, dr inż. Robert Mikuła,  dr Małgorzata Kasprowicz-Potocka,  mgr inż. Anita Zaworska; Możliwości wykorzystania roślin strączkowych w żywieniu zwierząt monogastrycznych.  Wydawnictwo FAPA; IBSN 978-83-62282-72-2, 2015
  3. Praca zbiorowa pod redakcją merytoryczną prof. dr hab. Andrzeja Rutkowskiego, Autorzy: prof. dr hab. Andrzej Rutkowski; mgr inż. Marcin Hejdysz, dr inż. Sebastian Kaczmarek, dr inż. Robert Mikuła, dr Małgorzata Kasprowicz-Potocka mgr inż. Anita Zaworska, „Możliwość wykorzystania roślin strączkowych w żywieniu zwierząt monogastrycznych” - książka ISBN 978-83-62282-72-2; 2014
  4. Praca zbiorowa pod redakcją merytoryczną prof. dr hab. Jerzego Księżaka, Autorzy: mgr inż Marcin Hejdysz, dr hab. Michał A. Jerzak, prof. nadzw., dr Małgorzata Kasprowicz-Potocka, dr inż. Robert Mikuła, prof. dr hab. Jerzy Księżak, prof. dr hab. Andrzej Rutkowski, dr Stanisław Stawiński, prof. dr hab. Jerzy Szukała; „Uprawa  roślin strączkowych w Polsce” - książka ISBN 978-83-62282-52-4; 2013