Copyright 2024 - Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców

Kontakt

Ilustracja kontaktu
Emerytowany profesor
Adres:
Złotniki, ul. Słoneczna 1
62-002 Suchy Las

Adres alternatywny: Kolegium Gawęckiego, ul. Wołyńska 33, 60-637 Poznań
E-mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Telefon:
61 846 6670

Biogram

Prof. dr hab. Andrzej W. M. Łyczyński, ur. 24.11.1940 roku w Tarnowie; Katedra Hodowli Małych Ssaków i Surowców Zwierzęcych, ul. Słoneczna 1, 62-002  Złotniki , Suchy Las k. Poznania; 1969 – mgr inż. – WSR Poznań, 1972 – dr n. rolniczych – AR Poznań; 1992 – dr hab. nauk rolniczych w zakresie zootechniki, 1996 – profesor nadzwyczajny – AR Poznań, 2004 – tytuł profesora nauk rolniczych – AR Poznań, 2008 – profesor zwyczajny – UP Poznań.

Kierownik Katedry Surowców Pochodzenia Zwierzęcego (1993-2009),  członek Rady Wydziału, przewodniczący komisji ds. Promocji Wydziału, członek  Wydziałowej Komisji ds. Studiów i Komisji ds. Rozwoju Wydziału, Przewodniczący Wydziałowego Zespołu ds. Oceny Kształcenia, Przewodniczący Komitetu Okręgowego Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych przy UP w Poznaniu, członek Komitetu Głównego Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych AP w Siedlcach.

Wykłady z przedmiotów: „Towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych” ( zootechnika, sp. hodowla zwierząt i agroturystyka),  „Przetwórstwo i obrót produktami pochodzenia zwierzęcego” (zootechnika, specj. hodowla zwierząt), „Przetwórstwo produktów pochodzenia zwierzęcego” (zootechnika. specj. agroturystyka), „Obrót produktami pochodzenia zwierzęcego” (zootechnika, specj. agroturystyka); seminaria dyplomowe. Liczba wypromowanych magistrów: 73.

Główne kierunki badawcze:  ocena wartości rzeźnej i jakości mięsa z uwzględnieniem czynników genetycznych, środowiskowych oraz interakcji jaka miedzy nimi występuje;  opracowanie  szybkiej oceny jakości mięsa wieprzowego na taśmie ubojowej w oparciu o pomiary przewodności elektrycznej, wykonywanej po 24 godzinach od momentu uboju zwierząt; badania nad porównaniem dwóch systemów wychładzania tusz wieprzowych i ustalenia ich wpływu na jakość pozyskiwanego mięsa; wpływ poziomu tłuszczu śródmięśniowego w mięsie wieprzowym na jego skład chemiczny, wyróżniki technologiczne i sensoryczne oraz poziom występowania głównych wad mięsa typu PSE i ASE; badania dotyczące zależności między aktywnością enzymatyczną mięsa zróżnicowanego poubojową mięsnością, zmianami białek mięśniowych w procesach kruszenia mięsa, porównaniem kulinarnych i technologicznych właściwości mięsa pozyskanego z różnych grup genetycznych świń, efektami wpływu genu RYR1 na kruchość  i polimorfizm  ciężkiej miozyny; wpływ procesu poubojowej autolizy białek na kruchość mięsa.

Współpraca z krajowymi i zagranicznymi ośrodkami naukowymi: Instytut  Technologii Mięsa UP Poznań, Katedra  Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej  UP Poznań, Katedrą Hodowli  Trzody Chlewnej i Oceny Mięsa AP w Siedlcach, Instytutem Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Poznaniu, Katedrą Rybactwa Śródlądowego i Akwakultury  UP Poznań, Instytutem Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu, Katedrą Towaroznawstwa Surowców Zwierzęcych UWM w Olsztynie, Katedrą Hodowli Trzody Chlewnej UT-P w Bydgoszczy, Universytet Wisconsin-Madison (USA); Pig Improvement Company [PIC] Polska i USA.

Autor 5 książek naukowych i podręczników, 148 oryginalnych prac twórczych (w tym: 24 z IF), 5 artykułów naukowych, 165 prac i streszczeń konferencyjnych (w tym:  60 międzynarodowych), 81 artykułów popularno-naukowych i popularnych.

Promotor 4 prac doktorskich, recenzent 4 prac doktorskich, 3 habilitacji, 1 doktoratu honoris causa.

Otrzymał odznaczenia: „Srebrna Odznaka Zasłużonego Żołnierza” (1962), ”Za Zasługi w Rozwoju Województwa Poznańskiego”( 1980), Srebrny Krzyż Zasługi  (1986), Zasłużony dla Rolnictwa (2004), Złoty Krzyż Zasługi  (2005), Medal Komisji Edukacji Narodowej (2009) oraz 24 nagrody J.M. Rektora AR/UP  w Poznaniu.

Najważniejsze publikacje:

  1. Łyczyński A., Kolat K. 1996. Boar semen preservation in MR-A diluent. Reprod.  Dom. Anim. 31: 271-272.
  2. Urbaniak M., Frankiewicz A., Łyczyński A., Mroczyk W., Wasilewski Z., Zawadzka B., Kulik M. 2001. Tissue protein and energy deposition in White-headed Mutton Sheep x Polish Merino crossbred rams fed diets with different energetic valuess. J. Anim. Feed Sci. 10: 283-292.
  3. Łyczyński A., Bartkowiak Z., Pospiech E., Urbaniak M., Rzosińska E., Frankiewicz A. 2001. The effect of two feeding systems for growing pigs on growth performance, carcass and meat quality. J. Anim. Feed Sci. 10: 237-242.
  4. Urbaniak M., Król H., Zawadzka B., Kulik M., Frankiewicz A., Łyczyński A., Pospiech E., Wasilewski Z. 2001. Effect of soyabean meal, rapeseed meal and extruded field bean seeds on duodenal amino acids supply in sheep. J. Anim. Feed Sci. 10: 435-446.
  5. Mroczek I., Frankiewicz A., Łyczyński A., Rzosińska E. 2005. Evaluation of the effectiveness of application of acidifying preparations in piglet rearing. J. Anim.  Feed Sci. 14:  381-384.
  6. Pospiech E., Mikołajczak B., Łyczyński A., Kapelański W., Iwańska E., Grześ B.,Runowska G., Rzosińska E. 2006. Differentiation of acid meat from othetr quality groups (RFN and PSE) through the analysis of proteins of its drip. Brit. Soc. Anim. Sci. 1: 30-31.
  7. Łyczyński A., Pospiech E., Czyżak-Runowska G., Rzosińska E., Grześ B., Mikołajczak B., Iwańska E. 2006. Quality of porcine meat in relation to pig genotype and intramuscular fat content. Anim. Sci. Pap.  Rep. 24: 195-204.
  8. Łyczyński A. , Runowska G,  Pospiech E, Koćwin-Podsiadła M, Wojtczak J, Rzosińska E, Grześ B, Mikołajczak B, Iwańska E. 2009. Estimation of selected porcine meat quality indicators  on  the basis of electrical conductivity measured 24 hours post-slaughter. Anim. Sci. Pap. Rep. 27:  51-58.
  9. Iwanowska A., Iwańska E., Grześ B., Mikołajczak B., Pospiech E., Rosochacki S., Juszczuk-Kubiak E., Łyczyński A. 2010. Changes in proteins and tenderness of meat from young bulls of four breeds at three ages over 10 days of cold storage. Anim. Sci. Pap.  Rep. 28: 13-25.
  10. Grześ B., Pospiech E., Koćwin-Podsiadła M., Łyczyński A., Krzęcio E., Mikołajczak B. and Iwańska E. 2010. Relationships between the polymorphism of myosin heavy chains and selected meat quality traits of pigs with different susceptibility to stress. Arch. Tierz. 53: 65-72.

Źródło: Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt. Dzieje akademickich studiów w Poznaniu 1951-2011. Redaktor: T. Szwaczkowski, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (2011), ISBN 978-83-7160-632-8.