Copyright 2024 - Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców

Kontakt

Ilustracja kontaktu
Emerytowany profesor
Adres:
Złotniki, ul. Słoneczna 1
62-002 Suchy Las

Adres alternatywny: Kolegium Gawęckiego, ul. Wołyńska 33, 60-637 Poznań
E-mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Telefon:
61 846 6670

Biogram

Prof. dr hab. Janusz Tomasz  Buczyński, ur. 25.08.1945 w Krobi (woj. wielkopolskie); Katedra Hodowli i Produkcji Trzody Chlewnej, ul. Wołyńska 33, 60-637 Poznań; 1969 – mgr inż. zootechniki  – WSR Poznań,  1974 – dr  nauk przyrodniczych  - AR Poznań, 1989 – dr hab. nauk rolniczych  – AR Poznań, 1998 – tytuł profesora nauk rolniczych, 2001 - prof. zwyczajny – UP Poznań.

Kierownik Katedry Hodowli i Produkcji Trzody Chlewnej (1991-), Pełnomocnik Rektora ds. Prowadzenia Ksiąg Hodowlanych dla ras świń: złotnicka biała i złotnicka pstra, Prezes Stowarzyszenia Hodowców, Producentów i Przetwórców Świń Rasy  Złotnickiej Białej,V-ce Prezes Wielkopolskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej, członek Kapituły przy Marszałku Wielkopolskim przyznającej tytuł „Wielkopolski Rolnik Roku”, inicjator i współzałożyciel Fundacji AB (1992), inicjator i współzałożyciel Stowarzyszenia hodowców, Producentów i Przetwórców Świń Złotnickich (2005), kierownik stacjonarnego i zaocznego Studium Doktoranckiego (1995-99),  członek rady ds. Rolniczych i Leśnych Zakładów Doświadczalnych, członek Wydziałowej Komisji ds. Dydaktyki, członek Wydziałowej Komisji ds. Organizacji Rozwoju Wydziału, członek Zarządu Wojewódzkiego Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Rolnictwa w Poznaniu, Przewodniczący Sekcji Zootechnicznego Oddziału Wielkopolskiego  Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Rolnictwa w Poznaniu, Przewodniczący Zespołu ds. FEANI Wielkopolskiej Korporacji Technicznej Naczelnej Organizacji Technicznej w Poznaniu; członek Rady Naukowej Wielkopolskiego Towarzystwa Uniwersytetów ludowych, członek Rady Programowej Wielkopolskiego Towarzystwa Uniwersytetów Ludowych, członek zespołu ds. Hodowli Zachowawczej przy Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, konsultant Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Hodowli Zachowawczej, członek Rady Programowej czasopisma „Trzoda Chlewna”.

Wykłady z przedmiotów: „Hodowla i użytkowanie trzody chlewnej” (studia stacjonarne i niestacjonarne, specjalność: hodowla zwierząt, agroturystyka), „Przetwórstwo produktów pochodzenia zwierzęcego” (agroturystyka), „Obrót produkt pochodzenia zwierzęcego i przetwórstwo zootechniczne” (hodowla zwierząt), „Chów zwierząt” (studia stacjonarne i niestacjonarne, specjalność: rolnictwo), „Podstawy produkcji zwierzęcej” ( ochrona środowiska), „Zwierzęta hodowlane” (biologia). Zajęcia dydaktyczne z przedmiotu „Działalność rolnicza w warunkach Wspólnej polityki rolnej Unii Europejskiej” (studia podyplomowe). Ponadto wykłady: Akademia Ekonomiczna w Poznaniu – kierunek: towaroznawstwo przemysłowe, towaroznawstwo spożywcze  oraz studia doktoranckie (2001 – 2006). Liczba wypromowanych magistrów: 128 na AR/UP Poznań i 12 na AE Poznań.

Główne kierunki badawcze: interakcja  genotyp – środowisko w pracach nad poprawą pogłowia, związki między cechami w różnych okresach wzrostu świń oraz selekcji, hodowla rodzimych ras świń, badania nad składem mleka loch oraz określaniem związków między odchowem prosiąt a zawartością tłuszczu w mleku loch; żywienie i rozród świń, budownictwo inwentarskie, wykorzystanie markerów genetycznych dla zachowania bioróżnorodności w hodowli świń.

Na  początku lat 90-tych Prof. J. Buczyński  rozpoczął starania o reintrodukcję  rasy złotnickiej białej i złotnickiej pstrej. Dzięki Jego wysiłkom  odtworzono te rasy z kilku sztuk do obecnego stanu po ok. 500 osobników stada podstawowego w obydwu rasach.

Współpraca z krajowymi  i zagranicznymi ośrodkami naukowymi: Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu, ART  w  Olsztynie, ATR w Bydgoszczy, IZ w Krakowie, IFiŻZ w Jabłonnej, IPMiT w Warszawie, IBMER w Warszawie, IHAR w Radzikowie, IZ w Żodino (Białoruś), DLG (Niemcy), Stamboek International (Holandia), Uniwersytet Rolniczy w Ren (Francja), Uniwersytet w Kopenhadze (Dania), Landata – Cabiporc (Belgia), Katedra Genetyki Uniwersytetu Rolniczego i Leśnego im. Mendla w Brnie.

Autor 5 książek naukowych i podręczników, 2 patentów, 63 umów wdrożeniowych, 170 oryginalnych prac  twórczych (w tym: 22 z IF), 2 artykułów naukowych, 104 prac i streszczeń konferencyjnych, 65 artykułów popularno-naukowych i popularnych.

Promotor 6 prac doktorskich i 1 doktoratu honoris causa, recenzent 5 rozpraw doktorskich, habilitacyjnych  i profesorskich.

Otrzymał 9 Nagród Zespołowych JM Rektora AR/UP w Poznaniu oraz Medale: „Sześćdziesiąt Lat w Służbie dla Społeczeństwa” (przyznany przez Stowarzyszenie Absolwentów AR w Poznaniu-1981); z okazji 85 – lecia Studiów Rolniczo – Leśnych w Poznaniu; „Zasłużony dla Rolnictwa Poznańskiego” (1993); „Za zasługi dla Wielkopolskiego Rolnictwa”(2002); „Zasłużony dla Rolnictwa”(2002); Akademia Rerum Rusticarum Posnanicusis  - medal przyznawany przez  JM Rektora UP w  Poznaniu (2010). Złoty Krzyż Zasługi (2001); Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski (2005), puchar za wybitne osiągnięcia w zachowaniu rodzimych ras zwierząt, z okazji XXII Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych w 2007 r., ufundowany przez dyrektora Instytutu Zootechniki  w Krakowie.

Na emeryturze od 2015 roku.

Najważniejsze publikacje:

  1. Florowski T., Pisula A., Buczyński J. T., Orzechowska B. 2006. Częstotliwość występowania wad jakości mięsa świń różnych ras hodowanych w Polsce. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego 2: 91-97.
  2. Florowski T., Pisula A., Adamczak L., Buczyński J. T., Orzechowska B. 2006. Technological parametrem of meat in pigs of two Polish local breeds – Zlotnicka spotted and Pulawska. Anim. Sci. Pap. Rep. 24: 217 – 224.
  3. Kapelański W., Buczyński J. T., Bocian M. 2006. Slaughter value and meat quality in the Polish native Zlotnicka Spotted pig. Anim. Sci. Pap. Rep. 24: 7-13.
  4. Szulc K., Buczyński J. T., Skrzypczak E., Panek A. 2006. Live testing results of Złotnicka Spotted (ZS), ZS x Polish Large White and ZS x Hampshire fatteners. Anim. Sci. Pap. Rep. 24: 65-69.
  5. Grześkowiak E., Borzuta K., Strzelecki J., Buczyński J. T., Lisiak D., Janiszewski P. 2007. Jakość tusz oraz przydatność technologiczna mięsa świń ras złotnickich. Roczn. Nauk. Zoot. 34: 239-250.
  6. Buczyński J. T., Luciński P., Kozera M., Panek A. 2007. Assesment of potential for Złotnicka Spotted pig breeding in organic farms. Ann. Anim. Sci. 1: 227-231.
  7. Buczyński J. T., Skrzypczak E., Szulc K., Panek A., Niedzielska M. 2008. Wpływ składu chemicznego mleka loch na odchów prosiąt u rasy złotnickiej białej. Roczn. Nauk. Zoot. 35: 11-17.
  8. Szulc K. Buczyński J. T.,  Skrzypczak E., Panek A., Luciński P. 2008. Wykorzystanie świń rodzimych w gospodarstwach ekologicznych na przykładzie rasy złotnickiej pstrej. Roczn. Nauk. Pol. Tow. Zoot. 4: 87-94.
  9. Grześkowiak E., Borys A., Borzuta K., Buczyński J. T., Lisiak D. 2009. Slaughter value, meat quality and backfat fatty acid profile in Zlotnicka White and zlotnicka Spotted fatteners. Anim. Sci. Pap. Rep. 27: 115-125.
  10. Kaliszan M., Hauser R., Buczyński J., Jankowski Z., Raczyńska K., Kernbach-Wighton G. 2010. The Potential Use of the Eye Temperature Decrease in Determining the Time of Death in the Early Postmortem Period: Studies in Pigs. The American J.  Forensic Med. Pathology 31: 162-164.

Źródło: Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt. Dzieje akademickich studiów w Poznaniu 1951-2011. Redaktor: T. Szwaczkowski, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (2011), ISBN 978-83-7160-632-8.