Copyright 2021 - Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców

Kontakt

Ilustracja kontaktu
Doktorant
Adres:
Złotniki, ul. Słoneczna 1
62-002 Suchy Las

Adres alternatywny: Kolegium Gawęckiego, ul. Wołyńska 33, 60-637 Poznań
E-mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Telefon:
61 846 6685

 

 

Dydaktyka

  • Hodowla i chów zwierząt futerkowych ( zootechnika),
  • Zwierzęta w gospodarstwie agroturystycznym ( turystyka i rekreacja)

Badania

  • problematyka chowu i hodowli zwierząt futerkowych, w tym ocena użytkowości mięsnej i jakości mięsa.

Publikacje

Oryginalne prace twórcze w recenzowanych czasopismach naukowych:

  1.  Stanisz M., Ludwiczak A., Buda P., Pietrzak M., Bykowska M., Kryza A., Ślósarz P. (2015): The Effect of Sex on the Dressing Percentage, Carcass, and Organ Quality in the Fallow Deer (Dama dama), Annals of Animal Science, DOI: 10.1515/aoas-2015-0045.
  2. Ludwiczak A., Bykowska M., Stanisz M., Ślósarz P. (2015): Students’ sensory assessment of lamb meat taking into account selected consumer considerations. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 11 (2): 103-112. (Scientific Annals of Polish Society of Animal Production 11 (2): 103-112.

Oryginalne prace twórcze w wydawnictwach konferencyjnych:

  1. Ludwiczak A., Ślósarz P., Lisiak D., Przybylak A., Boniecki P., Stanisz M., Koszela K., Zaborowicz M., Przybył K., Wojcieszak D., Janczak D., Bykowska M. (2015): Different methods of image segmentation in the process of meat marbling evaluation. 7th International Conference on Digital Image Processing (ICDIP 2015), 9-10.04.2015, Los Angeles, California, United States. Proceedings of SPIE - The International Society for Optical Engineering, ISSN 0277-786X; vol. 9631, DOI: 10.1117/12.2197071.

Komunikaty naukowe:

  1. Bykowska M., Jarmakiewicz P., Stanisz M. (2015): The processing utility pf farmer deer (Dama dama) meat. 4th International Conference on Trends in meat and meat products manufacturing, Polish Society of Food Technologists, Faculty of Food Technology, University of Agriculture in Krakow, 11-12.06.2015. Department of Animal Products Technology, str.21.
  2. Bykowska M., Jarmakiewicz P. (2015): Mięso danieli z chowu fermowego – przydatność do przetwórstwa. XVI Sympozjum Koła Naukowego Zootechników i Biologów. 22.04.2015.
  3. Stanisz M., Ludwiczak A., Bykowska M., Ślósarz P. (2015): Wschodniofryzyjska owca mleczna w stadzie Złotniki. LXXX Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Produkty lokalne pochodzenia zwierzęcego szansą rozwoju regionalnego, Bydgoszcz, 21-23.09.2015, str. 98.
  4. Bykowska M., Ludwiczak A., Stanisz M. (2015): Assessment of selected quality traits of meat from fallow deer (Dama dama) after a period of maturation in vacuum.  LXXX Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Produkty lokalne pochodzenia zwierzęcego szansą rozwoju regionalnego, Bydgoszcz, 21-23.09.2015, str. 239.