dr inż. Grażyna Czyżak-Runowska
Kontakt
- Adiunkt
- Adres:
-
Złotniki, ul. Słoneczna 1
62-002 Suchy Las
Adres alternatywny: Kolegium Gawęckiego, ul. Wołyńska 33, 60-637 Poznań
- E-mail:
- Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
- Telefon:
- 61 846 6680
-
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-0321-0623
Dydaktyka
- Higiena mleka – kierownik przedmiotu: kier. weterynaria,
- Higiena produktów pochodzenia zwierzęcego – kier. weterynaria,
- Towaroznawstwo produktów pochodzenia zwierzęcego – studia stacjonarne i niestacjonarne,
- Obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i przetwórstwo – kier. zootechnika, II stopień,
- Farmerskie przetwórstwo mleka – kierownik przedmiotu, II stopień, studia stacjonarne i niestacjonarne.
Badania
Tematyka badawcza obejmuje ocenę jakości mleka różnych gatunków zwierząt (krowie, kozie, owcze, klaczy)
oraz wytwarzanie innowacyjnych produktów mlecznych. Analizy w szczególności dotyczą:- oceny jakości higienicznej mleka na podstawie ogólnej liczby bakterii oraz liczby komórek somatycznych za
pomocą cytometrii przepływowej;
- analizy składu chemicznego mleka, właściwości fizykochemicznych, dyspersji tłuszczu, barwy w systemie
CIE L*a*b*C*h;
- określenia przydatności technologicznej mleka na podstawie próby fermentacyjnej oraz próby
podpuszczkowej;
- zmian koncentracji laktozy w napojach
fermentowanych podczas przechowywania;
- oceny parametrów reologicznych serów podpuszczkowych i twarogów (twardość, sprężystość) oraz napojów
fermentowanych (twardość, konsystencja, wskaźnik lepkości, kohezyjność);
- oceny sensorycznej produktów mlecznych na podstawie deskryptorów smaku, zapachu, tekstury, barwy oraz
wyglądu ogólnego w skali punktowej (0-10).Publikacje
- Czyżak-Runowska, G., Wójtowski, J., Pytlewski, J., Antkowiak, I., Czerniawska-Piątkowska, E. (2024). Processability of milk in the production of curd cheeses on family farms in the summer and winter seasons. Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis, 371(70)2, 8–20.
- Wójtowski, J., Majcher, M., Danków, R., Pikul, J., Mikołajczak, P., Molińska-Glura, M., Foksowicz-Flaczyk, J., Gryszczyńska, A., Łowicki, Z., Zajączek, K., Czyżak-Runowska, G., Markiewicz-Kęszycka, M., Stanisławski, D. (2023). Effect of herbal feed additives on goat milk volatile flavor compounds. Foods, 12 (15), 2963.
- Czyżak-Runowska, G., Wójtowski J., Łęska B., Bielińska-Nowak S., Pytlewski J., Antkowiak I., Stanisławski D. (2022). Lactose Content and Selected Quality Parameters of Sheep Milk Fermented Beverages during Storage. Animals 12 (22), 3105.
- Kowalska, J, Homska, N., Rawski, M., Czyżak-Runowska, G., Konieczny, P., Kierończyk, B., Mazurkiewicz, J. (2022). How potentially sustainable solutions may be unsustainable in practice: carrot pomaces in common carp nutrition. Annals of Animal Science, 22(4), 1333-1340.
- Czyżak-Runowska, G., Wójtowski, J., Danków, R., Stanisławski, D. (2021). Mares milk from a small Polish specialized farm - basic chemical composition, fatty acid profile, and healthy lipid indices. Animals, 11, 1590.
- Czyżak-Runowska, G., Wójtowski, J.A., Gogół, D., Wojtczak, J., Skrzypczak, E., Stanisławski, D. (2020). Properties of Rennet Cheese Made from Whole and Skimmed Summer and Winter Milk on a Traditional Polish Dairy Farm. Animals, 10, 1794.
- Skrzypczak, E., Babicz, M., Czyżak-Runowska, G., Szulc, K., Szyndler-Nędza, M., Łuszczewska-Sierakowska, I. (2020). Influence of the content of vitamin C in secretion from sows’ mammary glands on piglet rearing. Medycyna Weterynaryjna, 76(4), 216-220.
- Czyżak-Runowska, G., Wójtowski, J., Bielińska-Nowak, S., Wojtczak, J., Markiewicz-Kęszycka, M. (2020). Seasonal variation in the quality parameters of milk from an extensive, small family farm – a case study. Acta Scientiarum Polonorum Zootechnica Animal Science 19(3), 63-70.
- Cieślak, J., Wodas, Ł., Borowska, A., Pawlak, P., Czyżak-Runowska, G., Wójtowski, J., Puppel, K., Kuczyńska, B., Maćkowski, M. (2019). 5’-flanking variants of equine casein genes (CSN1S1, CSN1S2, CSN2, CSN3) and their relationship with gene expression and milk composition. Journal of Applied Genetics, 60(1), 71-78.
- Czyżak-Runowska, G., Felsmann, M., Majewski, M., Racewicz, P. (2019): Rozdział: Higiena mleka. W: Weterynaryjna Ochrona Zdrowia Publicznego –praca zbiorowa pod redakcją Przemysława Racewicza. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, ISBN 978-83-7160-920.
- Wodas, Ł., Mackowski, M., Borowska, A., Pawlak, P., Puppel, K., Kuczynska, B., Czyżak-Runowska, G., Wojtowski, J., Cieslak, J. (2018) 5’-flanking variants of the equine α-lactalbumin (LALBA) gene – relationship with gene expression and mare’s milk composition. Journal of Animal and Feed Sciences, 27(4), 317-326.
- Czyżak-Runowska, G., Wójtowski, J., Niewiadomska, A., Markiewicz-Kęszycka M. (2018). Quality of fresh and stored mares’ milk. Mljekarstwo, 68(2). 108-115.
- Łęska, B., Czyżak-Runowska, G. (2018). Advances in food fortification with essential fatty acids. W: Food Biofortification Technologies, Contemporary Food Engineering Series, Editor Saeid A., CRC Press, Taylor & Francis Group, International Standard Book Number-13, 978-1-4987-5659-4, 119-141.
- Czyżak-Runowska, G., Grześ, B., Pospiech, E., Komisarek, J., Okulicz, M., Stanisławski, D., Markiewicz-Kęszycka, M. (2017). Meat quality of Limousin young bulls slaughtered at 6, 9 and 12 months of age. Emirates Journal of Food and Agriculture, 29(10), 792-798.
- Mazurkiewicz, J., Hoffmann, L., Czyżak-Runowska, G., Pietrzak, M., Sierpowska, K., Andrzejewski, W., Golski, J. (2017). The effects of diet and feeding techniques on growth factors and meat quality of common carp (Cyprinus carpio). Iranian Journal of Fisheries Sciences 16(2), 639-653.