Copyright 2025 - Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców

Kontakt

Ilustracja kontaktu
Adiunkt
Adres:
Złotniki, ul. Słoneczna 1
62-002 Suchy Las

Adres alternatywny: Kolegium Gawęckiego, ul. Wołyńska 33, 60-637 Poznań
E-mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Telefon:
61 846 6680

 

ORCID: https://orcid.org/0000-0002-0321-0623

 

Dydaktyka

  1. Higiena mleka – kierownik przedmiotu: kier. weterynaria,
  2. Higiena produktów pochodzenia zwierzęcego – kier. weterynaria,
  3. Towaroznawstwo produktów pochodzenia zwierzęcego – studia stacjonarne i niestacjonarne,
  4. Obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i przetwórstwo – kier. zootechnika,  II stopień,
  5. Farmerskie przetwórstwo mleka – kierownik przedmiotu, II stopień, studia stacjonarne i niestacjonarne.

 

Badania

       Tematyka badawcza obejmuje ocenę jakości mleka różnych gatunków zwierząt (krowie, kozie, owcze, klaczy)
       oraz wytwarzanie innowacyjnych produktów mlecznych. Analizy w szczególności dotyczą:

       - oceny jakości higienicznej mleka na podstawie ogólnej liczby bakterii  oraz liczby komórek somatycznych za
       pomocą cytometrii przepływowej;
       - analizy składu chemicznego mleka, właściwości fizykochemicznych, dyspersji tłuszczu,  barwy w systemie
       CIE L*a*b*C*h;
       - określenia przydatności technologicznej mleka na podstawie próby fermentacyjnej oraz próby
       podpuszczkowej;
       - zmian koncentracji laktozy w napojach
       fermentowanych podczas przechowywania;
       - oceny parametrów reologicznych serów podpuszczkowych i twarogów (twardość, sprężystość)  oraz napojów
       fermentowanych (twardość, konsystencja, wskaźnik lepkości, kohezyjność);
       - oceny sensorycznej produktów mlecznych na podstawie deskryptorów smaku, zapachu, tekstury, barwy oraz
       wyglądu ogólnego w skali punktowej (0-10).

 

Publikacje

 

  1. Czyżak-Runowska, G., Wójtowski, J., Pytlewski, J., Antkowiak, I., Czerniawska-Piątkowska, E. (2024). Processability of milk in the production of curd cheeses on family farms in the summer and winter seasons. Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis, 371(70)2, 8–20.
  2. Wójtowski, J., Majcher, M.,  Danków, R., Pikul, J., Mikołajczak, P., Molińska-Glura, M., Foksowicz-Flaczyk, J., Gryszczyńska, A.,  Łowicki, Z., Zajączek, K.,  Czyżak-Runowska, G.,  Markiewicz-Kęszycka, M., Stanisławski, D. (2023).  Effect of herbal feed additives on goat milk volatile flavor compounds. Foods, 12 (15), 2963.
  3. Czyżak-Runowska, G., Wójtowski J., Łęska B., Bielińska-Nowak S., Pytlewski J., Antkowiak I., Stanisławski D. (2022). Lactose Content and Selected Quality Parameters of Sheep Milk Fermented Beverages during Storage. Animals 12 (22), 3105.
  4. Kowalska, J, Homska, N., Rawski, M., Czyżak-Runowska, G., Konieczny, P., Kierończyk, B., Mazurkiewicz, J. (2022). How potentially sustainable solutions may be unsustainable in practice: carrot pomaces in common carp nutrition. Annals of Animal Science, 22(4), 1333-1340.
  5. Czyżak-Runowska, G., Wójtowski, J., Danków, R.,  Stanisławski, D. (2021). Mares milk from a small Polish specialized farm - basic chemical composition, fatty acid profile, and healthy lipid indices. Animals, 11, 1590.
  6. Czyżak-Runowska, G., Wójtowski, J.A.,  Gogół, D., Wojtczak, J., Skrzypczak, E., Stanisławski, D. (2020). Properties of Rennet Cheese Made from Whole and Skimmed Summer and Winter Milk on a Traditional Polish Dairy Farm.  Animals, 10, 1794.
  7. Skrzypczak, E., Babicz, M., Czyżak-Runowska, G., Szulc, K., Szyndler-Nędza, M., Łuszczewska-Sierakowska, I. (2020). Influence of the content of vitamin C in secretion from sows’ mammary glands on piglet rearing.  Medycyna Weterynaryjna, 76(4), 216-220.
  8. Czyżak-Runowska, G.,  Wójtowski, J., Bielińska-Nowak, S., Wojtczak, J.,  Markiewicz-Kęszycka,  M. (2020). Seasonal variation in the quality parameters of milk from an extensive, small family farm – a case study. Acta Scientiarum Polonorum Zootechnica Animal Science 19(3), 63-70.
  9. Cieślak, J.,  Wodas, Ł., Borowska, A., Pawlak, P., Czyżak-Runowska, G., Wójtowski, J., Puppel, K., Kuczyńska, B., Maćkowski, M. (2019). 5’-flanking variants of equine casein genes (CSN1S1, CSN1S2, CSN2, CSN3) and their relationship with gene expression and milk composition. Journal of Applied Genetics, 60(1), 71-78.
  10. Czyżak-Runowska, G., Felsmann, M., Majewski, M., Racewicz, P. (2019): Rozdział: Higiena mleka. W: Weterynaryjna Ochrona Zdrowia Publicznego –praca zbiorowa pod redakcją Przemysława Racewicza. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, ISBN 978-83-7160-920.
  11. Wodas, Ł., Mackowski, M., Borowska, A., Pawlak, P., Puppel, K., Kuczynska, B., Czyżak-Runowska, G., Wojtowski, J., Cieslak, J. (2018) 5’-flanking variants of the equine α-lactalbumin (LALBA) gene – relationship with gene expression and mare’s milk composition. Journal of Animal and Feed Sciences, 27(4), 317-326.
  12. Czyżak-Runowska, G.,  Wójtowski, J., Niewiadomska, A., Markiewicz-Kęszycka M. (2018). Quality of fresh and stored mares’ milk. Mljekarstwo, 68(2). 108-115.
  13. Łęska, B., Czyżak-Runowska, G. (2018). Advances in food fortification with essential fatty acids. W: Food Biofortification Technologies, Contemporary Food Engineering Series, Editor Saeid A., CRC Press, Taylor & Francis Group, International Standard Book Number-13, 978-1-4987-5659-4,  119-141.
  14. Czyżak-Runowska, G., Grześ, B., Pospiech, E., Komisarek, J., Okulicz, M., Stanisławski, D., Markiewicz-Kęszycka, M. (2017). Meat quality of Limousin young bulls slaughtered at 6, 9 and 12 months of age. Emirates Journal of Food and Agriculture, 29(10), 792-798.
  15. Mazurkiewicz, J., Hoffmann, L., Czyżak-Runowska, G., Pietrzak, M., Sierpowska, K., Andrzejewski, W., Golski, J. (2017). The effects of diet and feeding techniques on growth factors and meat quality of common carp (Cyprinus carpio).  Iranian Journal of Fisheries Sciences 16(2), 639-653.