Copyright 2024 - Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców

Kontakt

Ilustracja kontaktu
Adiunkt
Adres:
Złotniki, ul. Słoneczna 1
62-002 Suchy Las

Adres alternatywny: Kolegium Gawęckiego, ul. Wołyńska 33, 60-637 Poznań
E-mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Telefon:
61 846 6680

 

 

Dydaktyka

  • Higiena mleka (weterynaria)

  • Higiena produktów pochodzenia zwierzęcego (weterynaria)

  • Obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i przetwórstwo (zootechnika)

  • Towaroznawstwo produktów pochodzenia zwierzęcego (zootechnika)

  • Farmerskie przetwórstwo mleka (zootechnika)

 

Badania

  • ocena wartości tucznej, rzeźnej i jakościowej mięsa różnych gatunków zwierząt w aspekcie czynników genetycznych, środowiskowych oraz interakcji jaka miedzy nimi występuje,
  • analiza jakości higienicznej, wartości odżywczej  oraz przydatności technologicznej mleka różnych gatunków zwierząt (owcze, kozie, krowie, klaczy),
  • technologia wytwarzania produktów mlecznych (napoje fermentowane, sery) o właściwościach prozdrowotnych (zwiększona zawartość składników bioaktywnych, obniżona zawartość laktozy).

Główne projekty badawcze, finansowane ze źródeł zewnętrznych:

  • Projekt badawczy NCBiRn nr projektu: POIR.04.01.02-00-0008/18-00, „Opracowanie wytwarzania innowacyjnych wyrobów z mleka koziego wyprodukowanego w oparciu o krajowe źródła paszy białkowej z wykorzystaniem roślinnych substancji biologicznie czynnych i naturalnych probiotyków”, wykonawca

  • projekt NCN Sonata nr UMO-2011/03/D/NZ9/05337 „Poszukiwanie genetycznego podłoża zmienności cech o złożonym uwarunkowaniu u koni z wykorzystaniem nowoczesnych metod genomiki strukturalnej i funkcjonalnej. Charakterystyka genomiczna składu mleka klaczy należących do wybranych ras koni (2012-2017, wykonawca),

  • projekt „Biożywność – innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego” nr POIG.01.01.02.-14-090/09: zadanie 2.5. „Opracowanie technologii produkcji mleka kóz i owiec o podwyższonej zawartości składników biologicznie czynnych” (2009-2013, wykonawca), 

  • grant 9/U/5119.1/2005  „Wpływ pochodzenia kurcząt brojlerów i wieku stada rodzicielskiego na wyniki odchowu, cechy rzeźne i jakość mięsa” (2006-2008, wykonawca),  
  • grant zamawiany PBZ-KBN-113/PO6/2005/02, Genomika funkcjonalna komórek mięśniowych oraz polimorfizm sekwencji regulatorowych genów związanych z cechami ilościowymi jakościowymi mięsa bydła i świń: zadanie „Ocena przemian energetycznych i białek tkanki mięśniowej oraz ich wpływ na wybrane właściwości kulinarne i przerobowe mięsa bydła o zróżnicowanym genotypie (2005-2008, wykonawca),  
  • grant KBN 2P06Z 001 26: „Wykorzystanie loszek jednorazówek jako metoda pozyskiwania mięsa wieprzowego” (2004-2007, wykonawca), 
  • grant KBN nr 2-T06T-079-27: “Ocena przemian białek celem wyznaczenia wskaźników wysokiej jakości kulinarnej mięsa świń” (2003-2005, wykonawca).

Publikacje

Rozprawa doktorska: Czyżak-Runowska G. (2004). „Cechy tuczne i rzeźne świń Linii 890 i 990” (maszynopis, AR w Poznaniu).

Oryginalne prace twórcze - w recenzowanych czasopismach naukowych:

1.   Czyżak-Runowska G., Wójtowski J., Łęska B., Bielińska-Nowak S., Pytlewski J., Antkowiak I., Stanisławski D. (2022). Lactose Content and Selected Quality Parameters of Sheep Milk Fermented Beverages during Storage. Animals 12 (22), 3105; https://doi.org/10.3390/ani12223105

2.    Kowalska J, Homska N., Rawski M., Czyżak-Runowska G., Konieczny P., Kierończyk B., Mazurkiewicz J. (2022). How potentially sustainable solutions may be unsustainable in practice: carrot pomaces in common carp nutrition Annals of Animal Science, 22 (4): 1333-1340 https://doi.org/10.2478/aoas-2022-0039

3.    Czyżak-Runowska G., Wójtowski J., Danków R.,  Stanisławski D. (2021). Mares milk from a small Polish specialized farm - basic chemical composition, fatty acid profile, and healthy lipid indices. Animals, 11, 1590; https://doi.org/10.3390/ani11061590

4.    Czyżak-Runowska G., Wójtowski J.A.,  Gogół D., Wojtczak J., Skrzypczak E., Stanisławski D. (2020). Properties of Rennet Cheese Made from Whole and Skimmed Summer and Winter Milk on a Traditional Polish Dairy Farm.  Animals 2020, 10, 1794; doi:10.3390/ani10101794

5.    Skrzypczak E., Babicz M., Czyżak-Runowska G., Szulc K., Szyndler-Nędza M., Łuszczewska-Sierakowska I. (2020). Influence of the content of vitamin C in secretion from sows’ mammary glands on piglet rearing Medycyna Weterynaryjna, 76 (4): 216-220, doi: dx.doi.org/10.21521/mw.6379

6.     Cieślak J.,  Wodas Ł., Borowska A., Pawlak P., Czyżak-Runowska G., Wójtowski J., Puppel K., Kuczyńska B., Maćkowski M. (2019). 5’-flanking variants of equine casein genes (CSN1S1, CSN1S2, CSN2, CSN3) and their relationship with gene expression and milk composition. Journal of Applied Genetics, 60 (1): 71-78, DOI:10.1007/s13353-018-0473-2

7.     Wodas Ł., Mackowski M., Borowska A., Pawlak P., Puppel K., Kuczynska B., Czyżak-Runowska G., Wojtowski J., Cieslak J. (2018) 5’-flanking variants of the equine α-lactalbumin (LALBA) gene – relationship with gene expression and mare’s milk composition. Journal of Animal and Feed Sciences, 27 (4): 317-326

8.    Czyżak-Runowska G.,  Wójtowski J., Niewiadomska A., Markiewicz-Kęszycka M.(2018). Quality of fresh and stored mares’ milk. Mljekarstwo, 68(2): 108-115.

9.    Czyżak-Runowska G., Grześ B., Pospiech E., Komisarek J., Okulicz M., Stanisławski D., Markiewicz-Kęszycka M. (2017). Meat quality of Limousin young bulls slaughtered at 6, 9 and 12 months of age. Emirates Journal of Food and Agriculture, 29 (10):792-798, doi:10.9755/ejfa.2017.v29.i10.1297

10.  Mazurkiewicz J.; Hoffmann L., Czyżak-Runowska G., Pietrzak M.; Sierpowska K.; Andrzejewski W.; Golski J. (2017). The effects of diet and feeding techniques on growth factors and meat quality of common carp (Cyprinus carpio).  Iranian Journal of Fisheries Sciences 16(2): 639-653.1

11.   Cieślak J.,  Maćkowski M., Czyżak-Runowska G.,  Wojtowski J., Puppel K.,  Kuczyńska B.,  Pawlak P. (2015). Screening for the Most Suitable Reference Genes for Gene Expression Studies in Equine Milk Somatic Cells . PloSONE , DOI: 10.1371/journal.pone.0139688.

12.   Czyżak-Runowska G.,  Wojtczak J., Łyczyński A., Wójtowski J., Markiewicz-Kęszycka M., Stanisławski D., Babicz M. (2015). Meat quality of crossbred porkers without the gene RYR1T depending on slaughter weight. The Asian Australasian Journal Animal  Science, 28, 3: 398-404. 

13.   Cais-Sokolińska D.,  Pikul J.,  Wójtowski J., Danków Teichert J., Czyżak-Runowska G., and Emilia Bagnicka (2015). Evaluation of quality of kefir from milk obtained from goats supplemented with a diet rich in bioactive compounds. Journal of the Science Food and Agriculture, 95 (6): 1343-1349. 

14.   Markiewicz-Kęszycka M., Czyżak-Runowska G., Wójtowski J., Jóźwik A.,  Pankiewicz R., Łęska B., Krzyżewski J., Strzałkowska N.,  Marchewka J., Bagnicka E. (2015). Influence of stage of lactation and year season on composition of mares’ colostrum and milk and method and time of storage on vitamin C content in mares’milk. Journal of the Science Food and Agriculture, 95: 2279-2286. 

15.   Pikul  J.,  Wójtowski J., Danków R.,  Teichert J., Czyżak-Runowska G.,  Cais-Sokolińska D., Cieślak A., Szumacher-Strabel M.,  Bagnicka E. (2014). The effect of false flax (Camelina sativa) cake dietary supplementation in dairy goats on fatty acid profile of kefir. Small Ruminant Research, 122: 44-49. 

16.   Steppa R., Szkudelska K., Wójtowski J., Stanisz M., Szumacher-Strabel M., Czyżak-Runowska G., Cieślak A., Markiewicz-Kęszycka M., Pietrzak  M. (2014): The metabolic profile of growing lambs fed diets rich in unsaturated fatty acids. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 98: 914-920.

17.   Markiewicz-Kęszycka M., Wójtowski J., Czyżak-Runowska G., Kuczyńska B., Puppel,K.,  Krzyżewski J., Strzałkowska N., Jóźwik A., Bagnicka E. (2014).  Concentration of selected fatty acids, fat-soluble vitamins and β-carotene in late lactation mares’ milk. International Dairy Journal, 38: 31-36. 

18.   Markiewicz-Kęszycka M.,  Czyżak-Runowska G.,  Lipińska P., Wójtowski J. (2013). Fatty acid profile of milk and its importance for human health – a review. Bulletin of the Veterinary Institute in Pulawy, 57: 135-139.

19.   Markiewicz-Kęszycka M., Wójtowski J., Kuczyńska B., Puppel K., Czyżak-Runowska G., Bagnicka E., Strzałkowska N., Jóźwik A., Krzyżewski J. (2013). Chemical composition and whey protein fraction of late lactation mares’ milk. International Dairy Journal, 31: 62-64. 

20.   Markiewicz-Kęszycka M., Wójtowski J., Kuczyńska B., Puppel K., Czyżak-Runowska G., Bagnicka E., Strzałkowska N., Jóźwik A., Krzyżewski J. (2013). Chemical composition and whey protein fraction of late lactation mares’ milk. International Dairy Journal, 31: 62-64. 

21.   Markiewicz-Kęszycka M.,  Czyżak-Runowska G.,  Lipińska P., Wójtowski J. (2013). Fatty acid profile of milk and its importance for human health – a review. Bulletin of the Veterinary Institute in Pulawy, 57: 135-139 DOI: 10.2478/bvip-2013-0026. 

22.   Mazurkiewicz J., Przybył A., Czyżak-Runowska G., Łyczyński A. (2011). Cold-pressed rapeseed cake as a component of the diet of common carp (Cyprinus carpio L.): effects on growth, nutrient utilization, body composition and meat quality. Aquaculture Nutrition, 17, 387-394, DOI: 10.1111/j.1365-2095.2010.00811.x 

23.   Czyżak-Runowska G., Łyczyński A., Pospiech E., Koćwin-Podsiadła M., Wojtczak J., Rzosińska E., Mikołajczak B., Grześ B., Iwańska E., Krzęcio E., Sieczkowska H., Antosik K. (2010). Electrical conductivity as an indicator of pork meat quality. Journal of Central European Agriculture . V. 11 , No. 1:105-112. 

24.   Iwanowska A., Pospiech E., Łyczyński A., Rosochacki S., Grześ B., Mikołajczak B., Iwańska E., Rzosińska E., Czyżak –Runowska G. (2010). Evaluation of variations in principal indices of the culinary meat quality obtained from young bulls of various breeds. Acta Scientarum Polonorum, Technol. Aliment. 9 (2):133-149. 

25.   Łyczyński A., Czyżak-Runowska G., Pospiech E., Koćwin-Podsiadła M., Wojtczak J., Rzosińska E., Grześ B., Mikołajczak B., Iwańska E. (2009). Estimation of selected porcine meat quality indicators on the basis of electrical conductivity measured 24 hours post-slaugher. Anim. Sci. Papers and Reports, v. 27, no. 1: 51-58. 

26.   Łyczyński A., Pospiech E., Czyżak-Runowska G., Rzosińska E., Mikołajczak B., Grześ B.,    Iwańska E., Koćwin-Podsiadła M. (2006). Pork meat quality in Line 990 and 890 pigs compared with danish crossbred pigs [(LxY) x Du]. Annals of Animal Science, 6, No2: 277-282. 

27.   Czyżak-Runowska G., Łyczyński A., Pospiech E., Rzosińska E., Frankiewicz A., Mroczek  I. (2006). Meat quality assesment of pigs from lines 990 and 890. Annals of Animal Science, 2/1 (S): 261-266. 

28.   Czyżak-Runowska G., Łyczyński A., Pospiech E., Rzosińska E., Frankiewicz A.,  Bestyńska A. (2006). Slaughter value of pigs from lines 990 and 890.  Annals of Animal Science, 2/1 (S):255-259.

29.    W., Rzosińska E., Czyżak-Runowska G., Grześ B., Mikołajczak B., Bocian M. (2006). Meat quality of primaporus sows in relation to carcass weight. Annals of Animal Science, 2/1 (S):281-285.

30.   Frankiewicz A., Bestyńska A., Łyczyński A., Czyżak-Runowska G., Antosik P.  (2006). Effect of rapeseed cake in feed mixtures on production results in weaners. Annals of Animal Science, 2/1 (S):149-153. 

31.   Frankiewicz A., Bestyńska A., Przybecka I., Mroczyk W., Łyczyński A., Czyżak- Runowska G. (2006). Production indices and carcass fat quality in fatteners fed  mixtures containing different levels of rapeseed cake. Pol. J. Natur. Sci., 3 (S), 1: 285-291.

32.   Łyczyński A., Wajda S., Czyżak-Runowska G., Rzosińska E., Grześ B. (2006). Effect on environmental condition on pork meat quality. Pol. J. Food Nutr. Sci., 15/56, 2:  109-116. 

33.   Łyczyński A., Pospiech E., Rzosińska E., Czyżak-Runowska G., Grześ B., Mikołajczak B., Iwańska E. (2006). Quality of porcine meat in relation to pig genotype and intramuscular fat content. Anim. Sci. Papers and  Reports, 24, 2: 195-204. 

34.   Przybylski W., Niemyjski S., Pospiech E., Rzosińska E., Czyżak-Runowska G. (2005). Ocena przydatności wybranych grup genetycznych świń do produkcji ciężkich tuczników mięsnych. Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego T.XLII/XLIII: 7-15. 

35.   Grześ B., Pospiech E.,  Łyczyński A., Koćwin-Podsiadła M., Mikołajczak B., Iwańska E.,  Rzosińska E., Czyżak-Runowska G. (2006). Zależność pomiędzy zróżnicowaną podatnością świń na stres a kruchością mięsa i szybkością degradacji titiny. Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego T. XLIV: 25-31. 

36.   Czyżak-Runowska G., Łyczyński A., Pospiech E., Rzosińska E., Koćwin-Podsiadła M. (2005). Rate of growth of porkers and selected  fattening and slaughter traits and meat quality. Annals of Animal Science, 2 (S): 17-20. 

37.   Rzosińska E., Łyczyński A., Pospiech E., Koćwin-Podsiadła M., Czyżak–Runowska G., Frankiewicz A., Urbaniak M., Mroczek I. (2005). The effect of genotype and dietary protein level on fatteners’ carcass and meat quality traits. Annals of Animal Science, 2 (S): 169-172. 

38.   Iwańska E., Pospiech E., Mikołajczak B., Grześ B., Łyczyński A., Czyżak-Runowska G. (2005). Effect of protein changes on pork tenderness. Annals of Animal Science, 2 (S): 63-66. 

39.   Łyczyński A., Pospiech E., Czyżak-Runowska G., Rzosińska E., Grześ B., Mikołajczak B., Iwańska E., Ślósarz  P. (2005). Comparison of different types of pork meat quality. Annals of Animal Science, 2 (S): 95-98. 

40.   Łyczyński A., Pospiech E., Rzosińska E., Czyżak-Runowska G., Grześ B., Mikołajczak B., Iwańska E., Ślósarz  P. (2005). Correlations between electrical conductivity and quality parameters of pork meat. Annals of Animal Science, 2 (S): 99-102. 

41.   Czyżak–Runowska G., Łyczyński A., Pospiech E., Koćwin-Podsiadła M., Rzosińska E.,  Grześ B., Krzęcio E. (2004). Gender of porkers, their fattening and slaughter traits and meat quality. Annals of Animal Science, 2 (S): 217-222. 

42.   Łyczyński A., Pospiech E., Koćwin-Podsiadła M., Rzosińska E., Czyżak–Runowska G., Grześ B., Krzęcio E. (2004). „Level of intramuscular fat selected slaughter traits and pork meat quality. Annals of Animal Science, 2 (S): 235-239. 

43.   Łyczyński A., Pospiech E., Grześ B., Czyżak–Runowska G., Pietrzak M., Rzosińska E.   (2004). „Carcass weight and selected pork slaughter and  meat quality traits”. Annals of Animal Science, 2 (S): 241-246. 

44.   Ślósarz P., Gut A., Łyczyński A., Buczyński J.T. , Stanisz M., Pospiech E., Pietrzak M.,  Rzosińska E., Czyżak-Runowska G. (2004). The application of computer image analysis of the longissimus dorsi muscle cross-section in pig to estimate intramuscular fat content. Anim. Sci. Papers and Reports, v. 22, Suppl. 3: 259-265. 

45.   Domański J., Łyczyński A., Stanisławski D., Rzosińska E., Runowska G., Pietrzak M. (1999). Knury i kojarzenia w kształtowaniu cech mięsności i otłuszczenia tusz świń złotnickich białych. Rocz. AR w Poznaniu, t. CCCXIX; 89-113. 

46.   Domański J., Łyczyński A., Pietrzak M., Runowska G., Stanisławski D. (1998). Świnie złotnickie białe ze stad Przybroda i Sielinko w ocenie wartości rzeźnej. Roczniki AR w Poznaniu, t. CCCII, Zootech., 50:67-90.

47.   Łyczyński A., Heiman D., Czyżak-Runowska G., Martin Rillo S. (1997). Comparación de resultados de desarrollo reproductivo en cerdas en relación con el área del lombo in  vivo. Med. Veterinaria.,  Barcelona, v. 14, 9: 492-494.

48.   Łyczyński A., Czyżak-Runowska G., Urbaniak M., Kliber A. (1995). Wpływ zastąpienia w dawce pokarmowej poekstrakcyjnej śruty sojowej śrutą rzepakową lub nasionami rzepaku „Polo” na cechy rzeźne i jakość mięsa świń. Rośliny Oleiste, t. XVI: 407-412. 

49.   Pietrzak M., Buczyński J., Czyżak G. (1993).Wartość pH1 w różnych warstwach mięśnia najdłuższego grzbietu w zależności od metody pomiaru. Zesz. Naukowe Przeglądu Hodowlanego, 9: 199-205. 

 

Artykuły popularno-naukowe

  1.  Łyczyński A., Pospiech E., Czyżak-Runowska G., Rzosińska E., Grześ B., Mikołajczak B., Iwańska E. (2007). Możliwości doskonalenia i kształtowania wartości rzeźnej i jakości mięsa wieprzowego. Przegląd Hodowlany, 2:9-13.
  2. Łyczyński A., Pietrzak M., Czyżak-Runowska G., Kujawiak R. (2000). Wpływ  premiksów Sano na użytkowość tuczną i rzeźną świń. Nowoczesne Żywienie   zwierząt, 3:11.
  3. Łyczyński A., Czyżak-Runowska G., Michalak N. (1995). Przyżyciowa i  poubojowa ocena mięsności świń przy użyciu aparatury SFK-Technology. Pasze Polskie: 132.
  4. Łyczyński A., Czyżak-Runowska G., Kolat K., Borowicz M. (1994). Użytkowość  rozpłodowa, tuczna i rzeźna świń holenderskich dalland. Przegląd Hodowlany, 9: 6-9.
  5. Czyżak G. (1993). Jak krzyżowanie towarowe trzody chlewnej wpływa na jakość mięsa? Przegląd Hodowlany, 7: 21 –23.
  6. Domański J., Czyżak G. (1992). Stężenie poubojowe tusz wieprzowych – kryterium diagnostyczne stresopodatności knurów -  ojców ? Przegląd Hodowlany, 7: 20-22.
  7. Domański J., Czyżak G. (1992). Odczyn i stężenie poubojowe w jakościowej ocenie mięsa wieprzowego. Gospodarka Mięsna,7: 27-32.
  8. Domański J., Czyżak G. (1991). Związek stanu zdrowotnego tuczników z procesem niektórych przemian endogennych mięsa. Gospodarka Mięsna, 2: 23-26.
  9. Domański J., Pietrzak M., Czyżak G., Luciński P. (1991).Wartość rzeźna tuczników  zakupionych z byłej  NRD. Przegląd Hodowlany, 4:19-22.
  10. Czyżak G., Pietrzak M.(1991). Próba zastosowania pomiaru pH24 jako kryterium oceny   jakości mięsa na przykładzie badania tusz rasy złotnickiej białej. Gospodarka Mięsna, 5:19-20. 
  11. Czyżak G., Domański J., Pietrzak M. (1991). Wykorzystanie pomiaru grubości mięśni     grzbietu (górnica) w ocenie wartości rzeźnej świń.  Trzoda Chlewna , 6:17-18.
  12. Domański J., Czyżak G. (1991). Punktowa ocena wartości hodowlanej knurów. Przegląd Hodowlany, 3:15-20.
  13. Czyżak G. (1991). Czy import tuczników niemieckich ma sens?  Trzoda  Chlewna, 7: 15-18.
  14. Czyżak G. (1991). Wpływ płci, masy i otłuszczenia na straty chłodnicze w tuszach wieprzowych. Gospodarka Mięsna, 2: 7-11.
  15. Pietrzak M., Czyżak G. (1990). Ocena wartości rzeźnej świń w warunkach terenowych. Trzoda Chlewna, 11: 6-7.  
  16. Domański J., Czyżak G. (1990). Wpływ masy ciała prosiąt odsadzonych na cechy tuczne i rzeźne tuczników. Przegląd Hodowlany, 19/20: 8-10.

 

Rozdział w monografii z II poziomu:

Łęska B., Czyżak-Runowska G. (2018). Advances in food fortification with essential fatty acids. W: Food Biofortification Technologies, Contemporary Food Engineering Series, Editor Saeid A., CRC Press, Taylor & Francis Group, International Standard Book Number-13: 978-1-4987-5659-4 , pp. 119-141.

Monografia:

Czyżak-Runowska G., Felsmann M., Majewski M., Racewicz P. (2019): Rozdział: Higiena mleka. W: Weterynaryjna Ochrona Zdrowia Publicznego –praca zbiorowa pod redakcją Przemysława Racewicza (2019), Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, ISBN 978-83-7160-920