Copyright 2024 - Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców

Kontakt

Profesor UPP
Adres:
Złotniki, ul. Słoneczna 1
62-002 Suchy Las

Adres alternatywny: Kolegium Gawęckiego, ul. Wołyńska 33, 60-637 Poznań
E-mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Telefon:
61 846 6679

 

ORCID: https://orcid.org/0000-0001-8943-0266

 

Dydaktyka

  1. Obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i przetwórstwo (kierownik przedmiotu),
  2. Hodowla i użytkowanie owiec i kóz

Badania

       Ocena wartości rzeźnej oraz jakości mięsa różnych gatunków zwierząt (owce, kozy, trzoda chlewna, dziki,
       daniele, króliki).
       Opracowanie uproszczonej poubojowej metody szacowania składu tkankowego tuszy jagniąt mięsnego typu
       użytkowego.
       Współudział w wyhodowaniu 2 ras owiec, zarejestrowanych w 1999 roku (białogłowej owcy mięsnej oraz
       czarnogłowej owcy mięsnej)       
       Współudział w wyhodowaniu 5 uznanych, z prawem wpisu do ksiąg zwierząt zarodowych, linii syntetycznych
       owiec (linii ojcowskiej w typie Berrichone, linii uniwersalnej w typie owcy Dorset, 3 linii matecznych: dwóch linii
       plenno-wełnistych oraz linii plennej).
       Selekcjoner owiec

Publikacje

  1. Składanowska-Baryza Joanna, Kmiecik Dominik, Rudzińska Magdalena, Vissio Annalisa, Grygier Anna, Ludwiczak Agnieszka, Stanisz Marek (2024) Higher oxygen content affects rabbit meat's quality and fatty acid profile in a modified atmosphere. Int. J. Food Sci. vol. 2024, art. ID 9486285.
  2. Ludwiczak A., Składanowska-Baryza J., Cieślak A., Stanisz M., Skrzypczak E., Sell-Kubiak E., Ślósarz P., Racewicz P.. (2024) Effect of prudent use of antimicrobials in the early phase of infection in pigs on the performance and meat quality of fattening pigs. Meat Sci. vol. 212, art. 109471.
  3. Racewicz Przemysław, Biesiada Hanna, Majewski Michał, Ludwiczak Agnieszka, Stanisz Marek, Składanowska-Baryza Joanna. (2023). Impact of packaging system on the microbial quality of chilled rabbit meat over 21 days of storage. Anim. Sci. J. vol. 94 (iss. 1), e13852.
  4. Ludwiczak A., Składanowska-Baryza J., Kuczyńska B., Sell-Kubiak E., Stanisz M., Skrzypczak E.. (2023). Unveiling the attributes of rabbit milk. Animal. vol. 17 (iss. 6), art. no. 100848.
  5. Stanisz Marek, Skorupski Maciej, Bykowska-Maciejewska Marta, Składanowska-Baryza Joanna, Ludwiczak Agnieszka. (2023). Seasonal variation in the body composition, carcass composition, and offal quality in the wild fallow deer (Dama dama L.). Animals. vol. 13 (iss. 6), art. no. 1082.
  6. Składanowska-Baryza Joanna, Ludwiczak Agnieszka, Stanisz Marek. (2022). Influence of different packaging methods on the physicochemical and microbial quality of rabbit meat. Anim. Sci. J. vol. 93 (iss. 1), e13712.
  7. Racewicz Przemysław, Ludwiczak Agnieszka, Skrzypczak Ewa, Składanowska-Baryza Joanna, Biesiada Hanna, Nowak Tomasz, Nowaczewski Sebastian, Zaborowicz Maciej, Stanisz Marek, Ślósarz Piotr. (2021). Welfare health and productivity in commercial pig herds. Animals. vol. 11 (iss. 4), art. no. 1176.
  8. Ludwiczak Agnieszka, Składanowska-Baryza Joanna, Kuczyńska Beata, Sell-Kubiak Ewa, Stanisz Marek. (2021). Reproductive performance of Hycole rabbit does, growth of kits and milk chemical composition during nine consecutive lactations under extensive rhythm. Animals. vol. 11 (iss. 9), art. no. 2608.
  9. Ludwiczak Agnieszka, Skrzypczak Ewa, Składanowska-Baryza Joanna, Stanisz Marek, Ślósarz Piotr, Racewicz Przemysław. (2021). How housing conditions determine the welfare of pigs. Animals. 21, vol. 11 (iss. 12), art. no. 3484.
  10. Ludwiczak Agnieszka, Składanowska-Baryza Joanna, Kuczyńska Beata, Stanisz Marek. (2020). Hycole doe milk proprties and kit growth.  Animals. vol. 10 (iss. 2), art. no. 214.
  11. Ludwiczak Agnieszka, Składanowska-Baryza Joanna, Stanisz Marek. (2020). Effect of age and sex on the quality of offal and meat of the wild boar (Sus scrofa). Animals. vol. 10 (iss. 4), art. no. 660.
  12. Składanowska-Baryza Joanna, Ludwiczak Agnieszka, Pruszyńska-Oszmałek Ewa, Kołodziejski Paweł, Stanisz Marek. (2020). Effect of two different stunning methods on the quality traits of rabbit meat. Animals., vol. 10 (iss. 4), art. no. 700.
  13. Składanowska-Baryza Joanna, Ludwiczak Agnieszka, Pruszyńska-Oszmałek Ewa, Kołodziejski Paweł, Racewicz Przemysław, Stanisz Marek. (2020). Effect of electrical and mechanical stunning on rabbit welfare and meat quality. Ann. Anim. Sci., vol. 20 (no. 2), s. 709-724.
  14. Stanisz M., Skorupski M., Ślósarz P., Bykowska-Maciejewska M., Składanowska-Baryza J., Stańczak Ł., Krokowska-Paluszak M., Ludwiczak A. (2019). The seasonal variation in the quality of venison from wild fallow deer (Dama dama) – A pilot study. Meat Science 150: 56-64. DOI: 10.1016/j.meatsci.2018.12.003.
  15. Ludwiczak A., Bykowska-Maciejewska M., Składanowska-Baryza J., Stanisz M. (2019). Influence of the method of storage on the quality of venison from wild fallow deer (Dama dama). Meat Science. 156: 98-104. DOI: 10.1016/j.meatsci.2019.05.021
  16. Ludwiczak A., Stanisz M. (2019). The reproductive success of farmed American mink (Neovison vison) - a review. Annals of Animal Science. 19(2), 273-289. DOI: 10.2478/aoas-2018-0061.
  17. Składanowska-Baryza J., Stanisz M. (2019). Pre-slaughter handling implications on rabbit carcass and meat quality - a review. Annals of Animal Science. DOI: 10.2478/aoas-2019-0041.
  18. Bykowska M., Ludwiczak A., Składanowska-Baryza J., Stanisz M. (2019). The effect of high ultimate pH on the quality of three muscles from farm-raised fallow deer (Dama dama). Animal Production Science. 59(6), 1176-1182. DOI: 10.1071/AN17668
  19. Stanisz M., Ludwiczak A., Składanowska-Baryza J., Bykowska-Maciejewska M. (2019). The effect of age and ultimate pH value on selected quality traits of meat from wild boar. Canadian Journal of Animal Science 99: 336–342. DOI: 10.1139/CJAS-2018-0090.
  20. Ludwiczak A., Kulig D., Składanowska-Baryza J., Bykowska-Maciejewska M.., Tarnawski T., Stanisz M. (2019). The effect of chilled storage on the quality of meat from the feral wild boar (Sus scrofa). Italian Journal of Animal Science 18( 1), 1294-1301. DOI: 10.1080/1828051X.2019.1644213.
  21. Bykowska M., Stanisz M., Ludwiczak A.,Składanowska J., Ślósarz P. (2018). Quality of meat from three muscles of farmed fallow deer (Dama dama). Animal Production Science 58 (2), 376-384. DOI: 10.1071/AN16084
  22. Składanowska-Baryza J., Ludwiczak A, Pruszyńska-Oszmałek E., Kołodziejski P., Bykowska M., Stanisz M. (2018). The effect of transportion the quality of rabbit meat. Animal Science Journal. 89(4), 713-721. DOI: 10.1111/asj.12966
  23. Bykowska M., Stanisz M., Ludwiczak A., Składanowska J., Ślósarz P. (2018). The effect of muscle, time post-mortem and sex on the quality of meat from fallow deer (Dama dama) farmed in Poland. Small Ruminants Research 160, 12-18. DOI: 10.1016/j.smallrumres.2018.01.007
  24. Składanowska-Baryza J., Ludwiczak A., Sikora Ł., Bykowska M., Stanisz M. (2018). Influence of transport on selected quality factor of rabbit meat. Annals of Warsaw University of Life Sciences- SGGW Animal Sciences. 57(3), 289-297.
  25. Ludwiczak A., Stanisz M., Bykowska M. , Składanowska J., Ślósarz P. (2017). Effect of storage on quality traits of the semimembranosus muscle of farmed fallow deer (Dama dama) bucks and does. Animal Science Journal 88).
  26. Steppa R., Cieślak A., Szumacher-Strabel M., Bielińska-Nowak S., Bryszak M., Stanisz M., Szkudelska K. (2017). Blood serum metabolic profile and fatty acid composition in sheep fed concentrates with Camelina sativa cake and distillers dried grains with solubles. Small Ruminant Research. 156, 20-26. DOI: 10.1016/j.smallrumres.2017.08.010
  27. Ludwiczak A., Stanisz M., Lisiak D., Janiszewski P., Bykowska M., Składanowska J., Ślósarz P. (2017). Novel ultrasound approach for measuring marbling in pork. Meat Science 131, 176-182.
  28. Fojud A., Boniecki P., Zaborowicz M., Ślósarz P., Stanisz M., Strzeliński P., Konieczny A. (2017). Project of a computer system supporting extraction of the characteristics of pork half-carcases. J. Res. Appl. Agric. Eng. 62(3), 87-92.