Copyright 2024 - Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców

Kontakt

Ilustracja kontaktu
Profesor UPP
Adres:
Złotniki, ul. Słoneczna 1
62-002 Suchy Las

Adres alternatywny: Kolegium Gawęckiego, ul. Wołyńska 33, 60-637 Poznań
E-mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Telefon:
61 846 6678

 

 

Dydaktyka

  • Szereg wykładów i ćwiczeń prowadzonych dla studentów studiów stacjonarnych oraz niestacjonarnych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach UP w Poznaniu z następującej tematyki: hodowla i użytkowanie drobiu, chów i hodowla ptaków amatorskich, kury ozdobne, bażanty i ptaki egzotyczne, stada zachowawcze w Polsce, itd.
  • Wykłady zamawiane: Bezruch toniczny u zwierząt, dla studentów Sekcji Nauk Behawioralnych Koła Naukowego Zootechników i Biologów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz  Choroby drobiu, dla słuchaczy dwuletniej szkoły policealnej, centrum kształcenia kadr PROFESJA – kierunek: technik weterynarii.
  • współautor podręcznika akademickiego pod redakcją prof. dr hab. Jana Jankowskiego pt.: Hodowla i użytkowanie drobiu, wydanego przez PWRiL w roku 2012.
  • Liczba wypromowanych inżynierów: 61
  • Liczba wypromowanych magistrów: 20

Badania

  • Wskaźniki reprodukcyjne (nieśność, wylęgowość piskląt) i jakość jaj (cechy budowy i fizyczne oraz biochemiczne a także mikrobiologiczne) drobiu oraz innych gatunków ptaków użytkowych w aspekcie poprawy wartości odżywczej produktu oraz wyników wylęgowości piskląt.
  • Wpływ witaminy C na parametry użytkowości, wskaźniki reprodukcyjne oraz zdrowotność (wskaźniki hematologiczne oraz stresu) u różnych gatunków drobiu i ptaków użytkowych.
  • Zależność między barwą skorupy jaj a ich jakością oraz wynikami reprodukcyjnymi u bażantów łownych (Phasianus colchicus).
  • Wpływ płci, wieku ptaków oraz warunków utrzymania na ich parametry produkcyjne oraz wskaźniki hematologiczne.
  • Wyniki reprodukcyjne, embriogeneza oraz cechy adaptacyjne ptaków łownych (bażant, kuropatwa) w aspekcie opłacalności ich chowu fermowego i użytkowania łowieckiego.
  • Informacje naukometryczne wg bazy Web of Science: liczba cytowań - 403, wskaźnik H - 12

Główne projekty badawcze, finansowane ze źródeł zewnętrznych:

  • grant NCN nr 2012/07/D/NZ9/00996 - "Ocena zagrożenia związanego z zanieczyszczeniem atmosfery kurników lotnymi związkami organicznymi oraz mikroorganizmami patogennymi w Polsce" (2013-2016, wykonawca),
  • grant NCN nr 2012/07/D/NZ9/01004 - "Ocena możliwości występowania grzybów mikroskopowych oraz mikotoksyn w jajach pozyskiwanych z różnych systemów utrzymania niosek" (2013-2016, wykonawca).

Publikacje

Rozprawa doktorska (2004): „Witamina C w żywieniu bażantów łownych (maszynopis, AR w Poznaniu),

Rozprawa habilitacyjna (2013): Czynniki wpływające na jakość jaj i wyniki reprodukcyjne przepiórek japońskich (Coturnix coturnix japonica) typu nieśnego - cykl 5. monotematycznych publikacji (UP w Poznaniu).

Oryginalne prace twórcze - w recenzowanych czasopismach naukowych:

1.     Kontecka H., Witkiewicz K., Nowaczewski S. (1999): Effect of the addition of different quantities of vitamin C to diets of laying hens on production parameters and quality of egg shell. Scientific Papers of Agricultural University of Poznań, Anim. Sci. 1: 31-36.

2.     Nowaczewski S., Kontecka H. (2002): Wpływ dodatku witaminy C do paszy dla bażantów na wybrane cechy jaj wylęgowych. Rocz. Nauk. Zoot., Supl., z. 16: 257-261.

3.     Kontecka H., Nowaczewski S., Książkiewicz J., Rosiński A., Kożuszek R. (2005): Effect of vitamin C supplementation on the reproduction performance of ducks and body weight of ducklings.  Scientific Papers of Agricultural University of Poznań, Anim. Sci. 7: 19-27.

4.     Krystianiak S., Kożuszek R., Kontecka H.,  Nowaczewski S. (2005): Quality and ultrastructure of eggshell and hatchability of eggs in relation to eggshell colour in pheasants. Anim. Sci. Papers and Reports, vol. 23, no. 1: 5-14.

5.     Nowaczewski S., Kontecka H. (2005): Effect of dietary vitamin C supplement on reproductive performance of aviary pheasants. Czech J. Anim. Sci. 50 (5): 208-212.

6.     Kontecka H., Nowaczewski S., Książkiewicz J., Witkiewicz K. (2006): Value of hematological indices in ducks during their reproduction period. Scientific Papers of Agricultural University of Poznań, Anim. Sci. 8: 3-10.

7.     Książkiewicz J., Kontecka H., Nowaczewski S. (2006): Nieśność i cechy jakości oraz wylęgowości jaj gęsi o różnym pochodzeniu filogenetycznym. Rocz. Nauk. Zoot., 33 (1): 71-80.

8.     Rosiński A., Nowaczewski S., Kontecka H., Samolak J., Bielińska H. Badowski J. (2006): Analysis of the laying rhythm in White Koluda® geese. Archiv für Geflügelkunde 70 (4): 187-192.

9.     Nowaczewski S., Kontecka H., Pruszyńska-Oszmałek E. (2006): Effect of feed  supplementation with vitamin C on haematological indices, corticosterone concentration in blood and duration of tonic immobility in pheasant. Ann. Anim. Sci. 6 (1): 117-128.

10.   Kontecka H., Nowaczewski S., Książkiewicz J., Rosiński A. (2006): The effect of supplementing feed with vitamin C on the haematological indices of ducks and their offspring. J. Anim. Feed Sci. 15: 455-462.

11.   Rosiński A., Nowaczewski S., Kontecka H., Bednarczyk M., Elminowska-Wenda G., Bielińska H., Mączyńska A. (2006): Analysis of the laying rhythm and reproductive traits of geese. Folia Biol. (Kraków) 54 (3-4): 145-152.

12.   Krystianiak S., Kontecka H., Nowaczewski S., Rosiński A. (2007): Laying characteristics of one- and two-year old pheasants (Phasianus colchicus, L.). Folia Biol. (Kraków) 55 (1-2): 65-72.

13.   Nowaczewski S., Witkiewicz K., Frątczak M., Kontecka H., Rutkowski A., Krystianiak S., Rosiński A. (2008): Egg quality from domestic and French guinea fowl. Nauka Przyr. Technol. 2 (2): 1-9.

14.   Kożuszek R., Kontecka H., Nowaczewski S., Leśnierowski G., Kijowski J., Rosiński A. (2009): Quality of pheasant (Phasianus colchicus L.) eggs with different shell colour. Archiv für Geflügelkunde 73 (3): 201-207.

15.   Kożuszek R., Kontecka H., Nowaczewski S., Rosiński A. (2009): Storage time and eggshell colour of pheasant eggs vs. the number of blastodermal cells and hatchability results. Folia Biol. (Kraków) 57 (3-4): 121-130.

16.   Nowaczewski S., Kontecka H., Elminowska-Wenda G., Rosiński A., Bednarczyk M., Kucharska A. (2010): Egg quality traits of Japanese quail divergently selected for yolk cholesterol level. Archiv für Geflügelkunde 74 (2): 141-144.

17.   Nowaczewski S., Kontecka H., Rosiński A., Koberling S., Koronowski P. (2010): Egg quality of Japanese quail depends on layer age and storage time. Folia Biol. (Kraków) 58 (3-4): 201-207. -  praca została wyróżniona w 2013 roku na 1. (kwiecień) i 8. (lipiec, październik) miejscu Top 20 BioMedLib przez BioMedical Library Uniwersytetu Minnesota w USA, która kwalifikuje 20 najlepszych publikacji z tego samego obszaru nauki.

18.   Nowaczewski S., Witkiewicz K., Kontecka H., Krystianiak S., Rosiński A. (2010): Eggs weight of Japanese quail vs. eggs quality after storage time and hatchability results. Archiv Tierzucht 53 (6): 720-731.

19.   Nowaczewski S., Rosiński A., Markiewicz M., Kontecka H. (2011): Performance, foot-pad dermatitis and haemoglobin saturation in broiler chickens kept on different types of litter. Archiv für Geflügelkunde 75 (2): 132-139.

20.   Kontecka H., Woźnicka J., Witkiewicz K., Nowaczewski S. (2011): Laying, egg and hatchability characteristics in ostrich (Struthio camelus) at different age. Folia Biologica 59 (3-4): 163-167. - praca została wyróżniona w 2013 roku na 7. (kwiecień) i 17. (lipiec, październik) miejscu Top 20 BioMedLib przez BioMedical Library Uniwersytetu Minnesota w USA, która kwalifikuje 20 najlepszych publikacji z tego samego obszaru nauki.

21.   Nowaczewski S., Stuper K., Szablewski T., Kontecka H. (2011) Microscopic fungi in eggs of ring-necked pheasants kept in aviaries. Poultry Science 90: 2467-2470.

22.   Nowaczewski S., Kontecka H., Rosiński A. (2012): Effect of Japanese quail eggs location in the setter on their weight loss and eggshell temperature during incubation as well as hatchability results. Archiv für Geflügelkunde 76 (3): 168-175.

23.   Górecki M.T., Nowaczewski S., Kontecka H. (2012): Body weight and some biometrical traits of ring-necked pheasants (Phasianus colchicus) at different ages. Folia Biologica (Kraków) 60 (1-2): 79-84.

24.   Nowaczewski S., Kontecka H. (2012): Haematological indices, size of erythrocytes and haemoglobin saturation in broiler chickens kept in commercial conditions. Animal Science Papers and Reports 30 (2): 181-190.

25.   Nowaczewski S., Kontecka H., Krystianiak S. (2012) Effect of in ovo injection of vitamin C during incubation on hatchability chickens and ducks. Folia Biologica (Kraków) 60 (1-2): 93-97 - praca została wyróżniona w 2013 roku na 8. miejscu Top 20 BioMedLib przez BioMedical Library Uniwersytetu Minnesota w USA, która kwalifikuje 20 najlepszych publikacji z tego samego obszaru nauki.

26.   Nowaczewski S., Gosk J., Kolanoś B., Wolc A., Kontecka H. (2012): Characteristics of the tonic immobility reaction in young farm-reared ring-neck pheasants, common quails and grey partridges. Journal of Ethology, 30: 289-294, DOI 10.1007/s10164-012-0325-1.

27.   Szulc K., Lisiak D., Grześkowiak E., Nowaczewski S. (2012): The influence of cross-breeding Zlotnicka Spotted native breed sows with boars of Duroc (D) and Polish Large White (PLW) breeds on meat quality. African Journal of Biotechnology 11 (19): 4471-4477.

28.   Kontecka H., Nowaczewski S., Sierszuła M.M., Witkiewicz K. (2012): Analysis of changes in egg quality of broiler breeders during the first reproduction period. Ann. Anim. Sci. 12 (4): 611-622. DOI: 10.2478/v10220-012-0051-1.

29.   Nowaczewski S., Szablewski T., Cegielska-Radziejewska R, Kontecka H. (2013): Microbiological response of Japanese quail eggs to their disinfections and location in the setter during incubation. Folia Biologica (Kraków) 61 (1-2): 119-124. (IF = 0,657) (15 pkt)

30.   Nowaczewski S., Szablewski T., Cegielska-Radziejewska R., Stuper-Szablewska K., Rudzińska M., Leśnierowski G., Kontecka H., Szulc K. (2013): Effect of housing system and eggshell colour on biochemical and microbiological characteristics of pheasant eggs. Archiv für Geflügelkunde 77 (4): 226-233.

31.   Szulc K., Knecht D., Jankowska-Mąkosa A., Skrzypczak E., Nowaczewski S. (2013): The influence of fattening and slaughter traits on reproduction in Polish Large White sows. Italian Journal of Animal Science, 12 (1): 16-20. DOI: 10.4081/ijas.2013.e3.

32.   Nowaczewski S., Szablewski T., Cegielska-Radziejewska R., Kontecka H. (2013): The egg morphometry and eggshell quality  in ring-necked pheasants kept in cages. Ann. Anim. Sci., 13  (3): 531-541.

33.   Kontecka H., Nowaczewski S., Krystianiak S., Szychowiak M., Kupś K. (2014): Effect of housing system on reproductive results in ring-necked pheasants (Phasianus colchicus L.). Czech J. Anim. Sci. 59 (7): 319-326.

34.   Nowaczewski S., Kolanoś B., Krystianiak S., Kontecka H., Górecki M.T. (2014): Body weight and some biometrical traits of grey partridges (Perdix perdix) at different ages. Bulgarian Journal of Agricultural Science 20 (4): 962-966.

35.   Nowaczewski S., Babuszkiewicz M., Kaczmarek S. (2014): Eggshell temperature, embryogenesis and hatchability results of broiler breeders depend on the location of eggs in the incubator (vertical orientation). European Poultry Science, 78. DOI: 10.1399/eps.2014.58.

36.   Tolik D., Poławska E., Charuta A., Nowaczewski S., Cooper R. (2014): Characteristics of egg parts, chemical composition and nutritive value of Japanese quail eggs - a review. Folia Biologica 62 (4): 287-292. DOI: 10.3409/fb62_4.287.

37.   Rutkowski A., Kaczmarek S.A., Hejdysz M., Nowaczewski S., Jamroz D. (2015): Concentrates made from: legume seeds (Lupinus angustifolius, Lupinus luteus and Pisum sativum) and rapeseed meal as protein sources in laying hen diets. Annals of Animal Science, 15(1): 129-142. DOI: 10.2478/aoas-2014-0061.

38.   Nowaczewski S., Babuszkiewicz M., Kaczmarek S. (2016): Effect of broiler breeders' age on eggshell temperature, embryo viability and hatchability parameters. Annals of Animal Science, 16 (1): 235-243. DOI: 10.1515/aoas-2015-0081.

39.   Krystianiak S., Nowaczewski S., Kontecka H. (2016): How important is eggshell colour in ring-necked pheasant (Phasianus colchicus L.) reproduction? Part I - Morphological, physical feature of egg and eggshell quality. World's Poultry Science Journal. 72 (2): 323 – 332.

40.   Krystianiak S., Nowaczewski S., Kontecka H. (2016): How important is eggshell colour in ring-necked pheasant (Phasianus colchicus L.) reproduction? Part II - Biochemical, microbiological feature of egg and hatchability results. World's Poultry Science Journal. 72 (3): 597-604.

41.   Nowaczewski S., Babuszkiewicz M., Kaczmarek S. (2016): Effect of broiler breeders’ age on eggshell temperature, embryo viability and hatchability parameters. Annals of Animal Science, 16 (1): 235-243. DOI: 10.1515/aoas-2015-0081.

42.   Rutkowski A., Hejdysz M., Kaczmarek S., Adamski M., Nowaczewski S., Jamroz D. (2017):The effect of addition of yellow lupin seeds (Lupinus luteus L.) to laying hen diets on performance and egg quality parameters. Journal of Animal and Feed Sciences, 26: 247–256

43.   Szulc K., Nowaczewski S., Skrzypczak E., Szyndler-Nędza M. (2018): Effect of slaughter weight and sex on slaughter traits and meat quality of Polish autochthonous Zlotnicka Spotted pigs crossbred with Duroc. Annals of Animal Science, 18 (1): 225–237.

44.   Nowaczewski S., Grzegrzółka B., Kukulski K., Kolanoś B. (2018): The effect of eggshell colour on early embryo development in the ring-necked pheasant (Phasianus colchicus). Animal Science Papers and Reports 36 (1): 75-86.

45.   Kubiś M., Kaczmarek S.A., Nowaczewski S., Adamski M., Hejdysz M., Rutkowski A. (2018): Influence of graded inclusion of white lupin (Lupinus albus) meal on performance, nutrient digestibility and ileal viscosity of laying hens. British Poultry Science, DOI: 10.1080/00071668.2018.1459041.

46.   Kubiś M., Lewko L., Kaczmarek S.A., Nowaczewski S., Hejdysz M., Rutkowski A. (2019): The effect of enzyme and protein source on laying hens performance, eggshell and bone traits.  Emirates Journal of Food and Agriculture, 31 (5): 353-360. DOI  https://doi.org/10.9755/ejfa.2019.v31.i5.1953

47.   Tomczyk Ł., Szablewski T., Stuper-Szablewska K., Nowaczewski S., Cegielska-Radziejewska R. (2019): The inuence of the conditions of acquisition and storage of table eggs on changes in their quality and the presence of mycobiota and Fusarium mycotoxins. Poultry Science 98: 2964–2971.

48.   Kaczmarek S.A., Hejdysz M., Kubiś M., Nowaczewski S., Mikuła R., Rutkowski A. (2019): Effects of feeding intact, ground and/or pelleted rapeseed on nutrient digestibility and growth performance of broiler chickens. Archives of Animal Nutrition, Archives of Animal Nutrition 74 (3): 222-236.

49.   Górecki M.T., Nowaczewski S., Grzegrzółka B., Szablewski T., Stuper-Szablewska K., Rudzińska M., Cegielska-Radziejewska R., Biadała A., Tomczyk Ł., Hejdysz M., Racewicz P.,  Gruszczyńska J. (2020): Morphological and biochemical traits of pheasant Phasianus colchicus eggs in relation to embryo sex and egg laying date. Animal Science Papers and Reports 38 (2): 181-19

50. Nowaczewski S., Lewko L., Kucharczyk M., Szablewski T., Stuper-Szablewska K., Rudzińska M., Cegielska-Radziejewska R., Biadała A., Szulc K., Tomczyk Ł., Kaczmarek S., Hejdysz M. (2021): Effect of laying hens age and housing system on physicochemical characteristics of eggs. Annals of Animal Science, 21 (1): 291–309 (IF = 1,572) (100 pkt). DOI: 10.2478/aoas-2020-0068.

51. Nowaczewski S., Szablewski T., Cegielska-Radziejewska R., Stuper-Szablewska K., Rudzińska M., Tomczyk Ł., Szulc K., Kaczmarek S., Perz K., Hejdysz M. (2021): Effect of age of Japanese quail on physical and biochemical characteristics of eggs. South African Journal of Animal Science, 51 (1): 120-127 (IF = 0,653) (70 pkt).

52. Racewicz P., Ludwiczak A., Skrzypczak E., Składanowska-Baryza J., Biesiada H., Nowak T., Nowaczewski S., Zaborowicz M., Stanisz M., Ślósarz P. (2021): Welfare health and productivity in commercial pig herds. Animals 11, 1176. https://doi.org/10.3390/ani11041176 (IF = 2,323) (100 pkt).

53. Tomczyk, Ł., Szablewski, T., Stuper-Szablewska K., Biadała A., Konieczny, P., Nowaczewski, S., Cegielska-Radziejewska, R. (2021): The effect of hydrogen peroxide prepared with silver ions on the qualitative traits of table eggs and reducing the dynamics of mycobiota growth. International Food Research Journal 28 (2): 359 - 365. (IF = 0,66) (40 pkt).

54. Jarosz Ł.S., Ciszewski A., Marek A., Hejdysz M., Nowaczewski S., Grądzki Z., Michalak K., Kwiecień M., Rysiak A. (2022): The effect of the multi-strain probiotic preparation EM Bokashi® on selected parameters of the cellular immune response in pigs. Food and Agricultural Immunology 33 (1): 167-191. DOI: 10.1080/09540105.2021.2006611 (IF = 3,101) (100 pkt).

55. Perz K., Kaczmarek S., Józefiak D., Nowaczewski S., Bogucka J., Ziółkowska E., Górecki M., Hejdysz M. (2022): The effect of different medium-chain fatty acids, calcium butyrate, and salinomycin on performance, nutrient utilization and gastrointestinal tract of chicken of Polish Green-Legged Partridge hen. Annals of Animal Science, 22 (2): 687–699. DOI: 10.2478/aoas-2021-0047 (IF = 2,09) (140 pkt).

56. Szablewski T., Stuper-Szablewska K., Cegielska-Radziejewska R., Tomczyk Ł., Szwajkowska-Michałek L*., Nowaczewski S. (2022): Comprehensive assessment of environmental pollution in a poultry farm depending on the season and the laying hen breeding system. Animals, 12, 740. https://doi.org/10.3390/ani12060740 (IF = 2,752) (100 pkt).

57. Hejdysz M., Bogucka J., Ziółkowska E., Perz K., Jarosz Ł., Ciszewski A., Nowaczewski S., Ślósarz P., Kaczmarek S.A. (2022): Effects of low crude protein content and glycine supplementation on broiler chicken performance, carcass traits, and litter quality. Livestock Science, 261 doi: https://doi.org/10.1016/j.livsci.2022.104930. Pre-Proof (IF = 1,943) (140 pkt).

58. Racewicz P., Majewski M., Biesiada H., Nowaczewski S., Wilczyński J., Wystalska D., Kubiak M., Pszczoła M., Madeja Z.E. (2022): Prevalence and characterisation of antimicrobial resistance genes and class 1 and 2 integrons in multiresistant Escherichia coli isolated from poultry production. Scientific Reports 12, 6062. https://doi.org/10.1038/s41598-022-09996-y (IF = 4.380) (140 pkt).

59. Nowaczewski S., Babuszkiewicz M., Szablewski T., Stuper-Szablewska K., Cegielska-Radziejewska R., Tomczyk Ł., Kaczmarek S., Sechman A., Lis M.W., Kwaśniewska M., Racewicz P., Jarosz Ł., Ciszewski A., Nowak T., Hejdysz M*(2022): Effect of weight and storage time of broiler 1 breeders’ eggs on morphology and biochemical features of eggs, embryogenesis, hatchability, and chick quality. Animal 16 (7) 100564, https://doi.org/10.1016/j.animal.2022.100564 (IF = 3,240) (200 pkt).

60. Perz K., Nowaczewski S., Kaczmarek S.A., Cowieson A.J., Hejdysz M. (2022): Research Note. Amylase supplementation improves starch and amino acids digestibility of faba bean for broilers, Poultry Science, doi: https://doi.org/10.1016/j.psj.2022.102117. (IF = 4,014) (140 pkt).

  • Liczba doniesień konferencyjnych: 75
  • Liczba artykułów popularno-naukowych: 119

Instrukcje wdrożeniowe:

  1. Gornowicz E., Nowaczewski S. (2013): Rodzime gęsi odmian południowych - w chowie przydomowym. Instrukcja wdrożeniowa Nr i-1/2013. Zespół Wydawnictw i Poligrafii IZ PIB. Kraków.
  2. Gornowicz E., Węglarzy K., Nowaczewski S. (2013): Rodzime gęsi odmian południowych - w chowie ekologicznym. Instrukcja wdrożeniowa Nr i-3/2013. Zespół Wydawnictw i Poligrafii IZ PIB. Kraków