prof. UPP dr hab. Sebastian Nowaczewski
Kontakt
- Profesor UPP
- Adres:
-
Złotniki, ul. Słoneczna 1
62-002 Suchy Las
Adres alternatywny: Kolegium Gawęckiego, ul. Wołyńska 33, 60-637 Poznań
- E-mail:
- Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
- Telefon:
- 61 846 6678
-
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-9204-5534
Dydaktyka
- Hodowla i użytkowanie drobiu (kier. Zootechnika)
- Higiena, profilaktyka i dobrostan zwierząt (kier. Zootechnika)
- Zrównoważone metody chowu zwierząt (kier. Zootechnika)
- Rasy rodzime i stada zachowawcze zwierząt (kier. Zootechnika)
- Hodowla zachowawcza (kier. Zootechnika)
- Chów i hodowla zwierząt (kier. Weterynaria)
- Technologie w produkcji zwierzęcej (kier. Weterynaria)
- Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich (kier. Weterynaria)
- Zwierzęta w kulturze i służbie człowieka (kier. Biologia)
Obszar Badań
Wskaźniki reprodukcyjne (nieśność, wylęgowość piskląt) i jakość jaj (cechy budowy i fizyczne oraz biochemiczne a także mikrobiologiczne) drobiu oraz innych gatunków ptaków użytkowych w aspekcie poprawy wartości odżywczej produktu oraz wyników wylęgowości piskląt.
Wpływ witaminy C na parametry użytkowości, wskaźniki reprodukcyjne oraz zdrowotność (wskaźniki hematologiczne oraz stresu) u różnych gatunków drobiu i ptaków użytkowych.
Zależność między barwą skorupy jaj a ich jakością oraz wynikami reprodukcyjnymi u bażantów łownych (Phasianus colchicus).
Wpływ płci, wieku ptaków oraz warunków utrzymania na ich parametry produkcyjne oraz wskaźniki hematologiczne.
Wyniki reprodukcyjne, embriogeneza oraz cechy adaptacyjne ptaków łownych (bażant, kuropatwa) w aspekcie opłacalności ich chowu fermowego i użytkowania łowieckiego.
Spirulina jako dodatek paszowy w żywieniu bażantów łownych (Phasianus colchicus)
Publikacje
- Rutkowski A., Hejdysz M., Kaczmarek S., Adamski M., Nowaczewski S., Jamroz D. (2017): The effect of addition of yellow lupin seeds (Lupinus luteus L.) to laying hen diets on performance and egg quality parameters. Journal of Animal and Feed Sciences, 26: 247–256.
- Szulc K., Nowaczewski S., Skrzypczak E., Szyndler-Nędza M. (2018): Effect of slaughter weight and sex on slaughter traits and meat quality of Polish autochthonous Zlotnicka Spotted pigs crossbred with Duroc. Annals of Animal Science, 18 (1): 225–237.
- Nowaczewski S., Grzegrzółka B., Kukulski K., Kolanoś B. (2018): The effect of eggshell colour on early embryo development in the ring-necked pheasant (Phasianus colchicus). Animal Science Papers and Reports 36 (1): 75-86.
- Kubiś M., Kaczmarek S.A., Nowaczewski S., Adamski M., Hejdysz M., Rutkowski A. (2018): Influence of graded inclusion of white lupin (Lupinus albus) meal on performance, nutrient digestibility and ileal viscosity of laying hens. British Poultry Science, DOI: 10.1080/00071668.2018.1459041.
- Kubiś M., Lewko L.*, Kaczmarek S.A., Nowaczewski S., Hejdysz M., Rutkowski A. (2019): The effect of enzyme and protein source on laying hens performance, eggshell and bone traits. Emirates Journal of Food and Agriculture, 31 (5): 353-360.DOI https://doi.org/10.9755/ejfa.2019.v31.i5.1953.
- Tomczyk Ł., Szablewski T., Stuper-Szablewska K., Nowaczewski S., Cegielska-Radziejewska R. (2019): The influence of the conditions of acquisition and storage of table eggs on changes in their quality and the presence of mycobiota and Fusarium mycotoxins. Poultry Science 98: 2964–2971.
- Kaczmarek S.A., Hejdysz M., Kubiś M., Nowaczewski S., Mikuła R., Rutkowski A. (2020): Effects of feeding intact, ground and/or pelleted rapeseed on nutrient digestibility and growth performance of broiler chickens. Archives of Animal Nutrition 74 (3): 222-236.
- Górecki M.T., Nowaczewski S., Grzegrzółka B., Szablewski T., Stuper-Szablewska K., Rudzińska M., Cegielska-Radziejewska R., Biadała A., Tomczyk Ł., Hejdysz M., Racewicz P., Gruszczyńska J. (2020): Morphological and biochemical traits of pheasant Phasianus colchicus eggs in relation to embryo sex and egg laying date. Animal Science Papers and Reports 38 (2): 181-194.
- Nowaczewski S., Lewko L., Kucharczyk M., Szablewski T., Stuper-Szablewska K., Rudzińska M., Cegielska-Radziejewska R., Biadała A., Szulc K., Tomczyk Ł., Kaczmarek S., Hejdysz M. (2021): Effect of laying hens age and housing system on physicochemical characteristics of eggs. Annals of Animal Science, 21 (1): 291–309 DOI: 10.2478/aoas-2020-0068.
- Nowaczewski S., Szablewski T., Cegielska-Radziejewska R., Stuper-Szablewska K., Rudzińska M., Tomczyk Ł., Szulc K., Kaczmarek S., Perz K., Hejdysz M. (2021): Effect of age of Japanese quail on physical and biochemical characteristics of eggs. South African Journal of Animal Science, 51 (1): 120-127.
- Racewicz P., Ludwiczak A., Skrzypczak E., Składanowska-Baryza J., Biesiada H., Nowak T., Nowaczewski S., Zaborowicz M., Stanisz M., Ślósarz P. (2021): Welfare health and productivity in commercial pig herds. Animals 11, 1176. https://doi.org/10.3390/ani11041176.
- Tomczyk, Ł., Szablewski, T., Stuper-Szablewska K., Biadała A., Konieczny, P., Nowaczewski, S., Cegielska-Radziejewska, R. (2021): The effect of hydrogen peroxide prepared with silver ions on the qualitative traits of table eggs and reducing the dynamics of mycobiota growth. International Food Research Journal 28 (2): 359 - 365.
- Jarosz Ł.S., Ciszewski A., Marek A., Hejdysz M., Nowaczewski S., Grądzki Z., Michalak K., Kwiecień M., Rysiak A. (2022): The effect of the multi-strain probiotic preparation EM Bokashi® on selected parameters of the cellular immune response in pigs. Food and Agricultural Immunology 33 (1): 167-191. DOI: 10.1080/09540105.2021.2006611.
- Perz K., Kaczmarek S., Józefiak D., Nowaczewski S., Bogucka J., Ziółkowska E., Górecki M., Hejdysz M. (2022): The effect of different medium-chain fatty acids, calcium butyrate, and salinomycin on performance, nutrient utilization and gastrointestinal tract of chicken of Polish Green-Legged Partridge hen. Annals of Animal Science, 22 (2): 687–699. DOI: 10.2478/aoas-2021-0047.
- Szablewski T., Stuper-Szablewska K., Cegielska-Radziejewska R., Tomczyk Ł., Szwajkowska-Michałek L*., Nowaczewski S. (2022): Comprehensive assessment of environmental pollution in a poultry farm depending on the season and the laying hen breeding system. Animals, 12, 740. https://doi.org/10.3390/ani12060740
- Hejdysz M., Bogucka J., Ziółkowska E., Perz K., Jarosz Ł., Ciszewski A., Nowaczewski S., Ślósarz P., Kaczmarek S.A. (2022): Effects of low crude protein content and glycine supplementation on broiler chicken performance, carcass traits, and litter quality. Livestock Science, 261 art. no. 104930. DOI: 10.1016/j.livsci.2022.104930.
- Racewicz P., Majewski M., Biesiada H., Nowaczewski S., Wilczyński J., Wystalska D., Kubiak M., Pszczoła M., Madeja Z.E. (2022): Prevalence and characterisation of antimicrobial resistance genes and class 1 and 2 integrons in multiresistant Escherichia coli isolated from poultry production. Scientific Reports 12, 6062. https://doi.org/10.1038/s41598-022-09996-y.
- Nowaczewski S., Babuszkiewicz M., Szablewski T., Stuper-Szablewska K., Cegielska-Radziejewska R., Tomczyk Ł., Kaczmarek S., Sechman A., Lis M.W., Kwaśniewska M., Racewicz P., Jarosz Ł., Ciszewski A., Nowak T., Hejdysz M*. (2022): Effect of weight and storage time of broiler breeders’ eggs on morphology and biochemical features of eggs, embryogenesis, hatchability, and chick quality. Animal 16 (7) 100564, https://doi.org/10.1016/j.animal.2022.100564
- Perz K., Nowaczewski S., Kaczmarek S.A., Cowieson A.J., Hejdysz M. (2022): Research Note. Amylase supplementation improves starch and amino acids digestibility of faba bean for broilers, Poultry Science, doi: https://doi.org/10.1016/j.psj.2022.102117.
- Ciszewski A., Jarosz Ł.S.*, Kalinowski M., Marek A., Grądzki Z., Grabowski S., Hejdysz M., Nowaczewski S., Rysiak A. (2022): Influence of effective microorganisms and clinoptilolite on gut barrier function, intestinal health and performance of broiler chickens during induced Eimeria tenella infection. Agriculture-Basel 12, 2176. https://doi.org/10.3390/agriculture12122176
- Perz K., Kaczmarek S., Nowaczewski S., Cowieson A., Jarosz Ł., Ciszewski A., Hejdysz M. (2023): The effect of reduction of resistant starch content of faba bean and pea by amylase supplementation on performance, nutrient digestibility, and sialic acid excretion of broiler chickens. Animal Feed Science and Technology 298, 115621. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2023.115621.
- Perz K., Kaczmarek S., Nowaczewski S., Cowieson A., Hejdysz M. (2023): The effect of exogenous amylase supplementation on the nutritional value of pea (Pisum sativum l.) for broiler chickens. Animals 13 (5), 816. https://doi.org/10.3390/ani13050816
- Jarosz Ł.S., Tomaszewska E., Marek A., Hejdysz M., Burmańczuk A., Ciszewski A., Nowaczewski S., Grądzki Z., Batorski M., Świątkiewicz M., Rysiak A. (2023): The effect of glutamine as a feed additive on selected parameters of the nonspecific immune response in pigs. Agriculture-Basel, 13, 912. https://doi.org/10.3390/agriculture13040912
- Nowaczewski S., Janiszewski S., Kaczmarek S., Kaczor N., Racewicz N., Jarosz Ł.S., Ciszewski A., Ślósarz P., Hejdysz M. (2023): Evaluation of the effectiveness of alternative methods for controlling coccidiosis in broiler chickens: a field trial. Animal Science Papers and Reports
- Hejdysz M*., Nowaczewski S., Perz K., Szablewski T., Stuper-Szablewska K., Cegielska-Radziejewska R., Tomczyk Ł., Przybylska-Balcerek A., Buśko M., Kaczmarek S.A., Ślósarz P. (2024): Influence of the genotype of the hen (Gallus gallus domesticus) on main parameters of egg quality, chemical composition of the eggs under uniform environmental conditions. Poultry Science 103: 103165. https://doi.org/10.1016/j.psj.2023.103165
- Szulc K., Nowaczewski S., Skrzypczak E., Szyndler-Nędza M., Babicz M. (2024). Quality and processability of meat in polish native pig – a review. Annals of Animal Science, DOI: 10.2478/aoas-2024-0027.