Copyright 2025 - Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców

Kontakt

Ilustracja kontaktu
Profesor
Adres:
Złotniki, ul. Słoneczna 1
62-002 Suchy Las

Adres alternatywny: Kolegium Gawęckiego, ul. Wołyńska 33, 60-637 Poznań
E-mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Telefon:
61 846 6664

 

ORCID: https://orcid.org/0000-0003-3179-503X

 

Dydaktyka

  1.  Hodowla i użytkowanie owiec i kóz
  2.  Towaroznawstwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego (na kierunkach studiów: zootechnika, weterynaria, agronomia, ochrona środowiska),
  3.  Diagnostyka ultradźwiękowa i komputerowa analiza obrazu (na kierunkach studiów: zootechnika, biologia, biotechnologia),
  4.  Bio-food and quality of animal products (dla studentów anglojęzycznej specjalności animal production management).

 Badania

ocena wartości rzeźnej oraz jakości mięsa różnych gatunków zwierząt, w szczególności opracowanie nieinwazyjnych metod szacowania składu tkankowego zwierząt i wartości tuszy z wykorzystaniem ultrasonografii, skaningu laserowego 3-D oraz komputerowej analizy obrazu,
biologia rozrodu owiec i kóz - ocena stopnia owulacji, strat embrionalnych, diagnostyka ciąży i rozwoju płodów, ultrasonograficzna diagnostyka gruczołu mlekowego bydła, owiec i kóz,
efektywność systemów produkcji zwierzęcej w ujęciu interdyscyplinarnym, w tym wytwarzanie i doskonalenie nowych ras i linii owiec - współautorstwo w wyhodowaniu 2 nowych ras owiec (białogłowa owca mięsna i czarnogłowa owca mięsna) oraz 5 linii syntetycznych.

Publikacje:

  1. Ludwiczak, A., Stanisz, M., Bykowska, M., Składanowska, J., Ślósarz, P. (2017): Effect of storage on quality traits of the semimembranosus muscle of farmed fallow deer (Dama dama) bucks and does. Animal Science Journal, 88 (8): 1149-1155.
  2. Ludwiczak A., Stanisz M., Lisiak D., Janiszewski P., Bykowska M., Składanowska J., Ślósarz P. (2017): Novel ultrasound approach for measuring marbling in pork. Meat Science, 131: 176-182. (40 pkt., IF=3.126).
  3. Fojud A., Boniecki P., Zaborowicz M., Ślósarz P., Stanisz M., Strzeliński P., Konieczny A. (2018): Project of a computer system supporting extraction of the characteristic of pork half-carcases. J. Res. Appl. Agric. Eng., 62 (3): 87-92. 
  4. Bykowska M., Stanisz M., Ludwiczak A., Składanowska J., Ślósarz P. (2018): The effect of muscle, time post-mortem and sex on the quality of meat from fallow deer (Dama dama) farmed in Poland. Small Ruminant Research, 160: 12-18. 
  5. Bykowska M., Stanisz M., Ludwiczak A., Składanowska-Baryza J., Ślósarz P. (2018): Quality of meat from three muscles of farmed fallow deer (Dama dama). Animal Production Science, 58 (2): 376-384. 
  6. Stanisz M., Skorupski M., Ślósarz P., M. Bykowska-Maciejewska, J. Składanowska-Baryza, Stańczak Ł., M. Krokowska-Paluszak, A. Ludwiczak (2019): The seasonal variation in the quality of venison from wild fallow deer (Dama dama) – A pilot study. Meat Science, 150: 56-64. 
  7. Kołodziejski PA, Pruszyńska-Oszmałek E, Hejdysz M, Sassek M, Leciejewska N, Ziarniak K, Bień J, Ślósarz P, Kubiś M, Kaczmarek S. (2021): Effects of Fasting on the Spexin System in Broiler Chickens. Animals, 11(2):518.  https://doi.org/10.3390/ani11020518
  8. Pruszyńska-Oszmałek E., Wojciechowska M., Sassek M., Krauss H., Leciejewska N., Szczepankiewicz D., Ślósarz P., Nogowski, L., Kołodziejski P.A. (2021): The Long-Term Effects of High-Fat and High-Protein Diets on the Metabolic and Endocrine Activity of Adipocytes in Rats. Biology, 10, 339. https://doi.org/10.3390/biology10040339 
  9. Grešáková L., Holodová M., Szumacher-Strabel M., Huang H., Ślósarz P., Wojtczak J., Sowińska N., Cieślak A. (2021): Mineral status and enteric methane production in dairy cows during different stages of lactation. BMC Veterinary Research, 17:287, https://doi.org/10.1186/s12917-021-02984-w 
  10. Racewicz, P., Ludwiczak A., Skrzypczak E., Składanowska-Baryza J., Biesiada H., Nowak T., Nowaczewski S., Zaborowicz M., Stanisz M., Ślósarz P. (2021): Welfare health and productivity in commercial pig herds. Animals, 11, 1176. https://doi.org/10.3390/ani11041176 
  11. Ludwiczak A, Skrzypczak E, Składanowska-Baryza J, Stanisz M, Ślósarz P, Racewicz P. (2021): How Housing Conditions Determine the Welfare of Pigs. Animals; 11(12): 3484. https://doi.org/10.3390/ani11123484.
  12. Hejdysz M., Bogucka J., Ziółkowska E., Perz K., Jarosz Ł., Ciszewski A., Nowaczewski S., Ślósarz P., Kaczmarek S. (2022): Effects of low crude protein content and glycine supplementation on broiler chicken performance, carcass traits, and litter quality. Livest. Sci. 2022, vol. 261, art. no. 104930. 
  13. Nowaczewski S., Janiszewski S., Kaczmarek S., Kaczor N., Racewicz P., Jarosz Ł., Ciszewski A., Ślósarz P., Hejdysz M. (2023): Evaluation of the effectiveness of alternative methods for controlling coccidiosis in broiler chickens: a field trial. Animal Science Papers and Reports, 41 (2): 97-110. 
  14. M. Hejdysz, S. Nowaczewski, K. Perz, T. Szablewski, K. Stuper-Szablewska, R. Cegielska-Radziejewska, Ł. Tomczyk, A. Przybylska-Balcerek, M. Buśko, S.A. Kaczmarek, P. Slósarz (2024): Influence of the genotype of the hen (Gallus gallus domesticus) on main parameters of egg quality, chemical composition of the eggs under uniform environmental conditions. Poultry Science, PoultryScience, 103:103165 https://doi.org/10.1016/j.psj.2023.103165.
  15. Ludwiczak A., Składanowska-Baryza J., Cieślak A., Stanisz M., Skrzypczak E., Sell-Kubiak E., Ślósarz P., Racewicz P. (2024): Effect of prudent use of antimicrobials in early phase of infection in pigs on the performance and meat quality of fattening pigs. Meat Sci., https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2024.109471.