prof. dr hab. Piotr Ślósarz
Kontakt
- Profesor
- Adres:
-
Złotniki, ul. Słoneczna 1
62-002 Suchy Las
Adres alternatywny: Kolegium Gawęckiego, ul. Wołyńska 33, 60-637 Poznań
- E-mail:
- Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
- Telefon:
- 61 846 6664
-
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-3179-503X
Dydaktyka
- Hodowla i użytkowanie owiec i kóz
- Towaroznawstwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego (na kierunkach studiów: zootechnika, weterynaria, agronomia, ochrona środowiska),
- Diagnostyka ultradźwiękowa i komputerowa analiza obrazu (na kierunkach studiów: zootechnika, biologia, biotechnologia),
- Bio-food and quality of animal products (dla studentów anglojęzycznej specjalności animal production management).
Badania
ocena wartości rzeźnej oraz jakości mięsa różnych gatunków zwierząt, w szczególności opracowanie nieinwazyjnych metod szacowania składu tkankowego zwierząt i wartości tuszy z wykorzystaniem ultrasonografii, skaningu laserowego 3-D oraz komputerowej analizy obrazu,
biologia rozrodu owiec i kóz - ocena stopnia owulacji, strat embrionalnych, diagnostyka ciąży i rozwoju płodów, ultrasonograficzna diagnostyka gruczołu mlekowego bydła, owiec i kóz,
efektywność systemów produkcji zwierzęcej w ujęciu interdyscyplinarnym, w tym wytwarzanie i doskonalenie nowych ras i linii owiec - współautorstwo w wyhodowaniu 2 nowych ras owiec (białogłowa owca mięsna i czarnogłowa owca mięsna) oraz 5 linii syntetycznych.Publikacje:
- , , , , (2017): Effect of storage on quality traits of the semimembranosus muscle of farmed fallow deer (Dama dama) bucks and does. Animal Science Journal, 88 (8): 1149-1155.
- Ludwiczak A., Stanisz M., Lisiak D., Janiszewski P., Bykowska M., Składanowska J., Ślósarz P. (2017): Novel ultrasound approach for measuring marbling in pork. Meat Science, 131: 176-182. (40 pkt., IF=3.126).
- Fojud A., Boniecki P., Zaborowicz M., Ślósarz P., Stanisz M., Strzeliński P., Konieczny A. (2018): Project of a computer system supporting extraction of the characteristic of pork half-carcases. J. Res. Appl. Agric. Eng., 62 (3): 87-92.
- Bykowska M., Stanisz M., Ludwiczak A., Składanowska J., Ślósarz P. (2018): The effect of muscle, time post-mortem and sex on the quality of meat from fallow deer (Dama dama) farmed in Poland. Small Ruminant Research, 160: 12-18.
- Bykowska M., Stanisz M., Ludwiczak A., Składanowska-Baryza J., Ślósarz P. (2018): Quality of meat from three muscles of farmed fallow deer (Dama dama). Animal Production Science, 58 (2): 376-384.
- Stanisz M., Skorupski M., Ślósarz P., M. Bykowska-Maciejewska, J. Składanowska-Baryza, Stańczak Ł., M. Krokowska-Paluszak, A. Ludwiczak (2019): The seasonal variation in the quality of venison from wild fallow deer (Dama dama) – A pilot study. Meat Science, 150: 56-64.
- Kołodziejski PA, Pruszyńska-Oszmałek E, Hejdysz M, Sassek M, Leciejewska N, Ziarniak K, Bień J, Ślósarz P, Kubiś M, Kaczmarek S. (2021): Effects of Fasting on the Spexin System in Broiler Chickens. Animals, 11(2):518. https://doi.org/10.3390/ani11020518
- Pruszyńska-Oszmałek E., Wojciechowska M., Sassek M., Krauss H., Leciejewska N., Szczepankiewicz D., Ślósarz P., Nogowski, L., Kołodziejski P.A. (2021): The Long-Term Effects of High-Fat and High-Protein Diets on the Metabolic and Endocrine Activity of Adipocytes in Rats. Biology, 10, 339. https://doi.org/10.3390/biology10040339
- Grešáková L., Holodová M., Szumacher-Strabel M., Huang H., Ślósarz P., Wojtczak J., Sowińska N., Cieślak A. (2021): Mineral status and enteric methane production in dairy cows during different stages of lactation. BMC Veterinary Research, 17:287, https://doi.org/10.1186/s12917-021-02984-w
- Racewicz, P., Ludwiczak A., Skrzypczak E., Składanowska-Baryza J., Biesiada H., Nowak T., Nowaczewski S., Zaborowicz M., Stanisz M., Ślósarz P. (2021): Welfare health and productivity in commercial pig herds. Animals, 11, 1176. https://doi.org/10.3390/ani11041176
- Ludwiczak A, Skrzypczak E, Składanowska-Baryza J, Stanisz M, Ślósarz P, Racewicz P. (2021): How Housing Conditions Determine the Welfare of Pigs. Animals; 11(12): 3484. https://doi.org/10.3390/ani11123484.
- Hejdysz M., Bogucka J., Ziółkowska E., Perz K., Jarosz Ł., Ciszewski A., Nowaczewski S., Ślósarz P., Kaczmarek S. (2022): Effects of low crude protein content and glycine supplementation on broiler chicken performance, carcass traits, and litter quality. Livest. Sci. 2022, vol. 261, art. no. 104930.
- Nowaczewski S., Janiszewski S., Kaczmarek S., Kaczor N., Racewicz P., Jarosz Ł., Ciszewski A., Ślósarz P., Hejdysz M. (2023): Evaluation of the effectiveness of alternative methods for controlling coccidiosis in broiler chickens: a field trial. Animal Science Papers and Reports, 41 (2): 97-110.
- M. Hejdysz, S. Nowaczewski, K. Perz, T. Szablewski, K. Stuper-Szablewska, R. Cegielska-Radziejewska, Ł. Tomczyk, A. Przybylska-Balcerek, M. Buśko, S.A. Kaczmarek, P. Slósarz (2024): Influence of the genotype of the hen (Gallus gallus domesticus) on main parameters of egg quality, chemical composition of the eggs under uniform environmental conditions. Poultry Science, PoultryScience, 103:103165 https://doi.org/10.1016/j.psj.2023.103165.
- Ludwiczak A., Składanowska-Baryza J., Cieślak A., Stanisz M., Skrzypczak E., Sell-Kubiak E., Ślósarz P., Racewicz P. (2024): Effect of prudent use of antimicrobials in early phase of infection in pigs on the performance and meat quality of fattening pigs. Meat Sci., https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2024.109471.