Copyright 2024 - Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców

ORCID 0000-0001-9465-9612

Dydaktyka

  • Hodowla i użytkowanie owiec i kóz
  • Chów zwierząt
  • Zwierzęta hodowlane
  • Technologie w produkcji zwierzęcej
  • Proekologiczne metody chowu zwierząt gospodarskich
  • Środowiskowe uwarunkowania chowu zwierząt

Badania

  • Hodowla owiec i kóz
  • Bioróżnorodność obszarów wiejskich
  • Zwierzęta w gospodarstwach agroturystycznych

Publikacje

  1. Steppa R., Szkudelska K., Wójtowski J., Stanisz M., Szumacher-Strabel M., Czyżak- Runowska G., Cieślak A., Markiewicz- Kęszycka  M., Pietrzak M. (2014): The metabolic profile of growing lambs fed diets rich in unsaturated fatty acids, Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 98: 914-920.  
  2. Kurek P., Steppa R., Grzywaczewski G., Tryjanowski P. (2016): The silence of the lambs? Plants diversity in abandoned sheep pens, Plant Soil Environment, 62, 1: 1-8.       
  3. Steppa R., Cieślak A., Szumacher-Strabel M.,  Bielińska-Nowak S.,  Bryszak M.,  Stanisz M., Szkudelska K. (2017): Blood serum metabolic profile and fatty acid composition in sheep fed concentrates with Camelina sativa cake and distillers dried grains with solubles, Small Ruminant Research, 156: 20-26.
  4. Gornowicz E., Pietrzak M., Stanisławski D., Steppa R., Lewko L., Kryza A.(2017): Charakterystyka jakości mięsa kurcząt rzeźnych odchowywanych ekologicznie i intensywnie, Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 13, 3 :31-41.
  5. Świtek S., Jankowiak Ł., Rosin Z.M., Sawinska Z., Steppa R., Takacs V., Zbyryt A., Tryjanowski P., (2017): Jak zachować wysoki poziom bioróżnorodności na obszarach rolniczych w Polsce? Identyfikacja najważniejszych problemów badawczych, Wieś i Rolnictwo, 4 (177): 115-138.
  6.  Steppa R. (2017): Chów owiec i kóz w gospodarstwie agroturystycznym, W „Agroturystyka w teorii i praktyce” : 215-227, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
  7. Jęczmyk A., Steppa R., Uglis J. (2019): Owce w dziedzictwie kulturowym Wielkopolski, Konferencja Naukowa „Zwierzęta gospodarskie i tradycyjne  rośliny uprawne w dziedzictwie kulturowym wsi”, Szreniawa, 3-4.10. 2019, materiały konferencyjne: 18-27.
  8. Niedbała, G.; Jęczmyk, A.; Steppa, R.; Uglis, J. (2020) Linking of Traditional Food and Tourism. The Best Pork of Wielkopolska—Culinary Tourist Trail: A Case Study. Sustainability12, 5344.
  9. Jęczmyk A.Uglis J.Steppa R. (2021) :  Can animals be the key to the development of tourism: A case study of livestock in agritourism. Animals,  vol.11, 2357. DOI: 10.3390/ani11082357

Wykonawca projektów

  • Sieć naukowa „BIOMILK – czynniki biologicznie czynne i immunostymulujące a wartość odżywcza,  prozdrowotna siary, mleka i jego produktów różnych gatunków zwierząt gospodarskich.” (2008-2009)
  • „BIOŻYWNOŚĆ – innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego” Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka (2010-2013). POIG 01.01.02-014-090/09.

Badania realizowane w ramach działalności Katedry Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców

  • Wytworzenie i doskonalenie ojcowskich i matecznych linii owiec, kóz i zwierząt futerkowych (2005- 2011)
  • Hodowla zwierząt w kontekście pozyskiwania surowców i produktów zwierzęcych (2012-2016)

Badania realizowane w ramach działalności  Katedry Turystyki Wiejskiej

 

  • Możliwości rozwoju turystyki na obszarach przyrodniczo cennych (2017-2018)
  • Zwierzęta  gospodarskie w  agroturystyce (2019-2021)