Dojazd do Katedry
ORCID 0000-0001-9465-9612
Dydaktyka
- Hodowla i użytkowanie owiec i kóz
- Chów zwierząt
- Zwierzęta hodowlane
- Technologie w produkcji zwierzęcej
- Proekologiczne metody chowu zwierząt gospodarskich
- Środowiskowe uwarunkowania chowu zwierząt
Badania
- Hodowla owiec i kóz
- Bioróżnorodność obszarów wiejskich
- Zwierzęta w gospodarstwach agroturystycznych
Publikacje
- Steppa R., Szkudelska K., Wójtowski J., Stanisz M., Szumacher-Strabel M., Czyżak- Runowska G., Cieślak A., Markiewicz- Kęszycka M., Pietrzak M. (2014): The metabolic profile of growing lambs fed diets rich in unsaturated fatty acids, Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 98: 914-920.
- Kurek P., Steppa R., Grzywaczewski G., Tryjanowski P. (2016): The silence of the lambs? Plants diversity in abandoned sheep pens, Plant Soil Environment, 62, 1: 1-8.
- Steppa R., Cieślak A., Szumacher-Strabel M., Bielińska-Nowak S., Bryszak M., Stanisz M., Szkudelska K. (2017): Blood serum metabolic profile and fatty acid composition in sheep fed concentrates with Camelina sativa cake and distillers dried grains with solubles, Small Ruminant Research, 156: 20-26.
- Gornowicz E., Pietrzak M., Stanisławski D., Steppa R., Lewko L., Kryza A.(2017): Charakterystyka jakości mięsa kurcząt rzeźnych odchowywanych ekologicznie i intensywnie, Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 13, 3 :31-41.
- Świtek S., Jankowiak Ł., Rosin Z.M., Sawinska Z., Steppa R., Takacs V., Zbyryt A., Tryjanowski P., (2017): Jak zachować wysoki poziom bioróżnorodności na obszarach rolniczych w Polsce? Identyfikacja najważniejszych problemów badawczych, Wieś i Rolnictwo, 4 (177): 115-138.
- Steppa R. (2017): Chów owiec i kóz w gospodarstwie agroturystycznym, W „Agroturystyka w teorii i praktyce” : 215-227, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
- Jęczmyk A., Steppa R., Uglis J. (2019): Owce w dziedzictwie kulturowym Wielkopolski, Konferencja Naukowa „Zwierzęta gospodarskie i tradycyjne rośliny uprawne w dziedzictwie kulturowym wsi”, Szreniawa, 3-4.10. 2019, materiały konferencyjne: 18-27.
- Niedbała, G.; Jęczmyk, A.; Steppa, R.; Uglis, J. (2020) Linking of Traditional Food and Tourism. The Best Pork of Wielkopolska—Culinary Tourist Trail: A Case Study. Sustainability, 12, 5344.
- Jęczmyk A., Uglis J., Steppa R. (2021) : Can animals be the key to the development of tourism: A case study of livestock in agritourism. Animals, vol.11, 2357. DOI: 10.3390/ani11082357
Wykonawca projektów
- Sieć naukowa „BIOMILK – czynniki biologicznie czynne i immunostymulujące a wartość odżywcza, prozdrowotna siary, mleka i jego produktów różnych gatunków zwierząt gospodarskich.” (2008-2009)
- „BIOŻYWNOŚĆ – innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego” Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka (2010-2013). POIG 01.01.02-014-090/09.
Badania realizowane w ramach działalności Katedry Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców
- Wytworzenie i doskonalenie ojcowskich i matecznych linii owiec, kóz i zwierząt futerkowych (2005- 2011)
- Hodowla zwierząt w kontekście pozyskiwania surowców i produktów zwierzęcych (2012-2016)
Badania realizowane w ramach działalności Katedry Turystyki Wiejskiej
- Możliwości rozwoju turystyki na obszarach przyrodniczo cennych (2017-2018)
- Zwierzęta gospodarskie w agroturystyce (2019-2021)