mgr Emilia Zawieja
emilia.zawieja@up.poznan.pltel. +48 61 846 60 57
WYKSZTAŁCENIE
2015-2017 dietetyka, magister, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Tytuł pracy: Ocena wpływu kontrolowanej redukcji masy ciała i szybkiej odnowy żywieniowej w wybranej grupie osób uprawiających sporty walki.
2012-2015 dietetyka, licencjat, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Tytuł pracy: Ocena sposobu żywienia, stanu odżywienia i zdolności wysiłkowych grupy mężczyzn uprawiających siatkówkę.
BADANIA NAUKOWE
Dotychczasowa praca badawcza: wpływ rodzaju spożywanych węglowodanów na utlenianie substratów energetycznych podczas wysiłku fizycznego, suplementacja dwuwęglanem sodu w sportach szybkościowo-siłowych, zastosowanie diet redukcyjnych o różnej zawartości i rodzaju węglowodanów w okresie przygotowawczym do zawodów w sportach walki.
Obecne zainteresowania badawcze: fizjologia wysiłku fizycznego, metabolizm substratów energetycznych, zastosowanie suplementacji w celu poprawy zdolności wysiłkowych, metabolizm betainy