dr Anna Malinowska
anna.malinowska@up.poznan.plWYKSZTAŁCENIE
2013 doktor nauk rolniczych, żywienie człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Tytuł pracy: Genetyczne i żywieniowe uwarunkowania metabolizmu folianów u osób starszych w aspekcie zagrożenia chorobami układu krążenia
2008-2013 studia doktoranckie; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
2003-2008 mgr inż. technologii żywności i żywienia, specjalność dietetyka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Tytuł pracy: Wpływ niedoboru białka w okresie prenatalnym na metylację genu Ppar alfa szczura
BADANIA NAUKOWE
Dotychczasowa praca badawcza:
W ramach pracy doktorskiej - ocena wpływu genotypu w locus reduktazy metylenotetrahydrafolianowej (MTHFR C677T) i β-syntazy cystationiny (CBS rs6586282), sposobu żywienia i suplementacji kwasem foliowym na metabolizm homocysteiny i kwasu foliowego oraz na ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
W ramach pracy magisterskiej i praktyki w ramach programu Erasmus (Danone Research – Centre for Specialised Nutrition, Wageningen) - ocena wpływu sposobu żywienia w okresie prenatalnym i wczesnoniemowlęcym na podatność na otyłość i choroby metaboliczne w dorosłym życiu.
Obecne zainteresowania badawcze: wpływ sposobu żywienia na skład gatunkowy mikroflory jelitowej, w szczególności związanej z metabolizmem folianów i choliny oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego.