dr Agata Muzsik-Kazimierska
agata.muzsik@up.poznan.pltel. +48 61 846 61 79
WYKSZTAŁCENIE
2014-2020 studia doktoranckie; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
2012-2014 mgr dietetyki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Tytuł pracy: Ocena wpływu pieczywa żytniego wzbogaconego młótem pomidorowym na wybrane zaburzenia metabolizmu zwierząt laboratoryjnych.
2010-2014 mgr pedagogiki, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Tytuł pracy: Internet jako źródło wiedzy żywieniowej dla młodzieży w wieku od 12 do 16 lat.
2008-2014 dietetyka, licencjat, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Tytuł pracy: Białko zwierzęce jako potencjalny alergen.
BADANIA NAUKOWE
Dotychczasowa praca badawcza: żywność funkcjonalna w regulacji zdrowia metabolicznego - wykorzystanie pieczywa żytniego z dodatkami będącymi produktami odpadowymi powstającymi w procesach przetwórstwa owoców i warzyw.
Obecne zainteresowania badawcze: zespół metaboliczny, interwencje dietetyczne, metabolizm kwasów tłuszczowych, metabolizm grup jednowęglowych u kobiet w wieku pomenopauzalnym