dr Agata Muzsik-Kazimierska

agata.muzsik@up.poznan.pl

tel. +48 61 846 61 79

WYKSZTAŁCENIE

2014-2020 studia doktoranckie; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

2012-2014 mgr dietetyki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Tytuł pracy: Ocena wpływu pieczywa żytniego wzbogaconego młótem pomidorowym na wybrane zaburzenia metabolizmu zwierząt laboratoryjnych.

2010-2014 mgr pedagogiki, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

Tytuł pracy: Internet jako źródło wiedzy żywieniowej dla młodzieży w wieku od 12 do 16 lat.

2008-2014 dietetyka, licencjat, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Tytuł pracy: Białko zwierzęce jako potencjalny alergen.

BADANIA NAUKOWE

Dotychczasowa praca badawcza: żywność funkcjonalna w regulacji zdrowia metabolicznego - wykorzystanie pieczywa żytniego z dodatkami będącymi produktami odpadowymi powstającymi w procesach przetwórstwa owoców i warzyw.

Obecne zainteresowania badawcze: zespół metaboliczny, interwencje dietetyczne, metabolizm kwasów tłuszczowych, metabolizm grup jednowęglowych u kobiet w wieku pomenopauzalnym

stat4u