Nowa publikacja

Agata Chmurzyńska, Irena Białokoz-Kalinowska, Romuald Dębski, Krzysztof Drews, Małgorzata Gaweł, Janusz Książyk, Jan Mazela, Tomasz Paszkowski, Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz, Violetta Skrzypulec-Plinta, Jacek Tabarkiewicz

Stanowisko zespołu ekspertów dotyczące choliny jako składnika pokarmowego o znaczącym wpływie na zdrowie człowieka


Streszczenie

Cholina może być syntetyzowana endogennie lub pochodzić z żywności. Najwięcej choliny w przeliczeniu na 100 g produktu zawierają jaja, mięso i ryby oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Dzienne zapotrzebowanie na cholinę na poziomie wystarczającego spożycia wynosi 550 mg dla mężczyzn, 425 mg dla kobiet oraz 450 mg i 550 mg odpowiednio dla kobiet w okresie ciąży i laktacji. Zapotrzebowanie na cholinę może zależeć m.in. od polimorfizmu genów kodujących enzymy metabolizmu choliny i folianów. Spożycie choliny w Polsce nie zostało dobrze poznane, jednak w wielu populacjach na świecie stwierdza się jej niedostateczne spożycie. Funkcje choliny w organizmie są różnorakie. Jako acetylocholina bierze udział w przekazywaniu impulsów nerwowych, a jako fosfatydylocholina jest składową błon komórkowych. Uczestniczy także w transporcie lipidów, a po utlenieniu do betainy może stać się donorem grup metylowych koniecznych do metylacji wielu związków chemicznych, w tym DNA. Prawidłowe spożycie choliny jest szczególnie istotne w okresie ciąży, ponieważ wpływa ona na utrzymanie i przebieg ciąży, ale też na rozwój płodu, obniżając ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej. Cholina wpływa na prawidłowy rozwój mózgu i układu nerwowego, przez co w sposób długoterminowy kształtuje pamięć i zdolności poznawcze. Niedobór choliny u dorosłych objawia się przede wszystkim kumulowaniem lipidów w wątrobie i rozwojem niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby.


Standardy Medyczne 2018;15:754-761