Nowy pprojekt finansowany przez Narodowe Centrum Nauki

Badania nad wpływem fitoestrogenów sojowych na regulację endogennej syntezy choliny i gromadzenia lipidów w wątrobie

Kierownik - Ewelina Żuk, opiekun naukowy - Agata Chmurzyńska Associations

Gromadzenie się tłuszczu w wątrobie (stłuszczenie wątroby) dotyczy coraz większej liczby osób na całym świecie. Liczne badania wykazały, że izoflawony pochodzące np. z soi chronią przed tym zaburzeniem, jednak mechanizmy tego działania nie zostały w pełni opisane. Stłuszczenie wątroby może być spowodowane różnymi czynnikami. Wśród nich można wymienić np. zaburzenia metabolizmu grup jednowęglowych, na który to składają się wzajemnie powiązane ze sobą szlaki przemian metioniny, folianów i choliny. Niedobór choliny, a konkretnie fosfatydylocholiny, upośledza eksport lipidów z wątroby. Cholina jest składnikiem odżywczym, który może być dostarczany wraz z pożywieniem (głównie pochodzenia zwierzęcego), ale może być także syntetyzowana w wątrobie przez enzym zwany metylotransferazą fosfatydyloetanoloaminy (PEMT). Tempo syntezy fosfatydylocholiny zależy od poziomu ekspresji genu PEMT, który natomiast zależny jest od stężenia estrogenów. Izoflawony sojowe, do których należą przede wszystkim genisteina i daidzeina, wykazują strukturalne podobieństwo do estrogenów syntetyzowanych w organizmie człowieka i z tego powodu mogą wykazywać podobne działanie. Postawiliśmy więc hipotezę, że izoflawony sojowe mogą stymulować eksport lipidów z wątroby, ponieważ mogą regulować ekspresję genu PEMT lub wpływać na aktywność innych genów, a mianowicie AR, FAS, PPARG i SREBP1C, które to regulują syntezę i metabolizm lipidów w organizmie. Głównym celem badania jest przetestowanie wpływu izoflawonów sojowych na akumulację lipidów w wątrobie.