Adzuki and Mung Bean Sprouts Enriched with Probiotic Lactiplantibacillus plantarum 299v Improve Body Mass Gain and Antioxidant Status and Reduce the Undesirable Enzymatic Activity of Microbiota in Healthy Rats Michał Świeca1 · Julita Reguła2 · Marta Molska2,4 · Piotr Jarocki3… Czytaj dalej
Blog
Nowa publikacja
Dietary Factors and the Risk of Depression among Women with Polycystic Ovary Syndrome Karolina Łagowska1, Joanna Bajerska1, Joanna Maria Pieczyńska-Zając1 1Department of Human Nutrition and Dietetics, Poznań University of Life Sciences, Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań, Poland Abstrakt This study… Czytaj dalej
Certyfikat Doskonałości Kształcenia dla kierunku dietetyka
Kierunek dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu otrzymał Certyfikat Doskonałości Kształcenia nadany 22 lutego br. przez Prezydium Polskiej Komisji Akredytacyjnej (PKA). To wyjątkowe wyróżnienie zostało przyznane w kategorii “Doskonały kierunek – doskonałość we współpracy z otoczeniem społeczno-gospodarczym”. Więcej informacji na… Czytaj dalej
Nowa publikacja
Genetic risk score for gestational weight gain Joanna Mikołajczyk-Stecyna 1, Ewelina Zuk 1, Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz 2, Grażyna Kurzawińska 2, Hubert Wolski 3, Krzysztof Drews 2, Agata Chmurzynska 4 1Department of Human Nutrition and Dietetics, Poznań University of Life Sciences, Wojska… Czytaj dalej
Nowa publikacja
The effect of shift work on body mass index: A systematic review and meta-analysis of observational studies. Karolina Łagowska1, Agnieszka Kuleta-Koberska1, Michał Michalak2, Joanna Bajerska1 1Department of Human Nutrition and Dietetics, Poznań University of Life Sciences, Wojska Polskiego, Poznań, Poland.… Czytaj dalej
Nowa publikacja
Serum lactoferrin levels in abdominal obese postmenopausal women with normal bone status and osteopenia Małgorzata Jamka1, Edyta Mądry2, Patrycja Krzyżanowska-Jankowska1, Joanna Bajerska3, Paweł Bogdański4, Aleksandra Lisowska5, Jarosław Walkowiak1 1Department of Pediatric Gastroenterology and Metabolic Diseases, Poznan University of Medical Sciences,… Czytaj dalej
Nowa publikacja
Plasma fatty acid composition and some markers of dietary habits are associated with cardiovascular disease risk determined by an atherogenic plasma index in postmenopausal women Joanna Bajerska 1, Aleksandra Skoczek-Rubińska 2, Lidia Małczak 2, Vesna Vucic 3, Aleksandra Arsic 3,… Czytaj dalej
Nowa publikacja
The effects of time-restricted eating and Ramadan fasting on gut microbiota composition: a systematic review of human and animal studies Joanna Maria Pieczyńska-Zając 1, Anna Malinowska 2, Karolina Łagowska 1, Natalia Leciejewska 3, Joanna Bajerska 1 1Department of Human Nutrition… Czytaj dalej
Nowa publikacja
Influence of Isoflavones and Probiotics on Magnesium Status in Healthy Female Rats Iskandar Azmy Harahap1, Maciej Kuligowski2, Marcin Schmidt3, Paweł Kurzawa 4, Joanna Suliburska1 1 Department of Human Nutrition and Dietetics, Faculty of Food Science and Nutrition, Poznan University of… Czytaj dalej
Nowa publikacja
Maternal cafeteria diet influences kisspeptin (Kiss1), kisspeptin receptor(Gpr54), and sirtuin (Sirt1) genes, hormonal and metabolic profiles, and reproductive functions in rat offspring in a sex-specific manner Julia Matuszewska, Joanna Nowacka-Woszuk, Anna Radziejewska, Emilia Grzęda, Ewa Pruszynska-Oszmałek, Łukasz Dylewski, Agata Chmurzynska, Joanna… Czytaj dalej