Szanowni Państwo, Zachęcamy do odwiedzenia nowo utworzonej strony naszej katedry na Instagramie. Link poniżej: https://www.instagram.com/upp_zywieniedietetyka/ Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki
Blog
Nowa publikacja
Betaine and B12 intake, glutathione concentration, and MTHFR, PEMT, and MTHFD1 genotypes are associated with diabetes-related parameters in Polish adults Monika Młodzik-Czyżewska, Artur Szwengiel, Agata Chmurzyńska Abstrakt Background: There is a growing body of evidence on associations between one-carbon metabolism… Czytaj dalej
Nowa publikacja
The effect of 12-week high-dose Colostrum Bovinum supplementation on immunological, hematological and biochemical markers in endurance athletes: a randomized crossover placebo-controlled study Krzysztof Durkalec-Michalski, Natalia Główka, Tomasz Podgórski, Małgorzata Woźniewicz, Paulina M. Nowaczyk Abstrakt Background: Bovine colostrum (COL) is assumed… Czytaj dalej
Nowa publikacja
Do probiotics and iron supplementation have any impact on element distribution in rat kidneys? – bioimaging by laser ablation inductively coupled plasma mass spectrometry Julia Frąckowiak, Izabela Komorowicz, Adam Sajnóg, Katarzyna Skrypnik, Joanna Suliburska, Anetta Hanć Abstrakt This study investigates… Czytaj dalej
Nowa publikacja
Influence of supplementation with probiotic bacteria Lactiplantibacillus plantarum and Latilactobacillus curvatus on selected parameters of duodenum iron metabolism in rats on a high-fat iron-deficient diet Katarzyna Skrypnik, Agnieszka Olejnik-Schmidt, Joanna Mikołajczyk-Stecyna, Marcin Schmidt, Joanna Suliburska Abstrakt Background. High-fat iron-deficient Western… Czytaj dalej
Nowa publikacja
Decoding Betaine: A Critical Analysis of Therapeutic Potential Compared with Marketing Hype-A Narrative Review Grzegorz Nikrandt, Agata Chmurzynska Abstrakt Research interest in betaine supplementation has surged in recent years, for both enhancing sports performance and treating metabolic conditions. This surge… Czytaj dalej
Nowy projekt NCN
Nowy projekt NCN w naszej katedrze. Pani dr Ewa Bulczak realizuje projekt MINIATURA pt.: Badanie spożycia kofeiny i występowania subiektywnych odczuć po spożyciu kofeiny u młodzieży – badanie pilotażowe.
Nowa publikacja
Does Colostrum Bovinum Supplementation Affect Swimming Performance in Endurance-Trained Males? A Randomized Placebo-Controlled Crossover Study Krzysztof Durkalec-Michalski, Natalia Główka, Tomasz Podgórski, Mikołaj Szymocha, Błażej Przybylik, Krystian Wochna, Małgorzata Woźniewicz Paulina M. Nowaczyk Abstrakt Background/Objectives: Colostrum Bovinum (COL) is recognized for… Czytaj dalej
Nowa publikacja – rozdział w książce
Human genetics and caffeine: Functional single-nucleotide polymorphism and response to caffeine intake Agata Chmurzyńska rozdział w książce: Coffee in Health and Disease Prevention, Second Edition, Hardback ISBN: 9780443138683, eBook ISBN: 9780443138690 https://shop.elsevier.com/books/coffee-in-health-and-disease-prevention/preedy/978-0-443-13868-3
Nowa publikacja
Food Supplements and Their Use in Elderly Subjects-Challenges and Risks in Selected Health Issues: A Narrative Review Maria João Campos, Magdalena Czlapka-Matyasik, Angelina Pena Abstrakt The European population is ageing. Food Supplements (FSs) are foods with particular characteristics, consumed by… Czytaj dalej