TYTUŁ PROJEKTU
KIEROWNIK RODZAJ LATA REALIZACJI
Badanie spożycia kofeiny i występowania subiektywnych odczuć po spożyciu kofeiny u młodzieży – badanie pilotażowe Ewa Bulczak MINIATURA NCN
2024-2025
Roczna fluktuacja stanu odżywienia witaminą D studentów i jego powiązanie z występowaniem stanu zapalnego, stanów depresyjnych i zdolnościami poznawczymi Emilia Zawieja konkurs „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”, MNiSW
2024-2025
Żywieniowe źródła salicylanów a zaburzenia angiogenezy łożyska w preeklampsji Joanna Suliburska OPUS NCN 2022-2026
Ocena wpływu equolu na gospodarkę wapnia u szczurów owariektomizowanych Natalia Wawrzyniak PRELUDIUM NCN 2022-2025
Badanie roli niedoboru choliny w diecie w brązowieniu tkanki tłuszczowej Anna Maria Radziejewska PRELUDIUM NCN 2022-2025
“DOBRY – [D]aidzein and pr[OB]iotic fo[R] health[Y]” Połączenie daidzeiny i Lactobacillus acidophilus w celu poprawy gospodarki wapnia i zdrowia kości Iskandar Azmy Harahap PRELUDUM NCN 2022-2025
Analiza mechanizmów wpływu betainy na metabolizm lipidów i skład ciała  Agata Chmurzyńska OPUS NCN 2021-2025
Interakcyjny wpływ suplementacji Cr(III) przy zróżnicowanym poziomie cynku w diecie na organizm i wybrane parametry behawioralne u szczurów Halina Staniek MINIATURA NCN 2020-2021
EQVEGAN – European Qualifications & Competences for the Vegan Food Industry Zbigniew Krejpcio Project EU 2020-2023
Wpływ suplementacji Colostrum Bovinum na częstość zakażeń górnych dróg oddechowych i wybranych biomarkerów immunologicznych u wytrenowanych sportowców: randomizowane, kontrolowane placebo badania krzyżowe, z podwójnie ślepą próbą Krzysztof Durkalec-Michalski Nutricia 2020-2022
Badanie wpływu Lactobacillus plantarum ATCC14917 na gospodarkę żelaza u szczurów na diecie wysokotłuszczowej Katarzyna Skrypnik PRELUDIUM NCN 2020-2023
Badania nad wpływem fitoestrogenów sojowych na regulację endogennej syntezy choliny i gromadzenia lipidów w wątrobie Ewelina Żuk PRELUDIUM NCN 2019-2022
Ocena aktywności enzymatycznej mikrobiomu jelitowego otyłych kobiet z Zespołem Policystycznych Jajników Karolina Łagowska MINIATURA NCN 2020
Związek pomiędzy wzorami podjadania i wyborem pożywienia a zdrowiem metabolicznym kobiet w okresie okołomenopauzalnym i po menopauzie Aleksandra Skoczek-Rubińska PRELUDIUM NCN 2019-2022
Ocena skojarzonego działania ekstraktu z liści miłorzębu japońskiego i cynku na zaburzenia metaboliczne towarzyszące cukrzycy (54/2019/MINIATURA) Ewelina Król MINIATURA NCN 2019-2020
Kinetyka zmian potencjału buforującego i stężenia diagnostycznie istotnych wskaźników biochemicznych we krwi 2018/02/X/NZ7/03217 Krzysztof Durkalec-Michalski MINIATURA NCN 2019-2020
Ocena wpływu bodźców wysiłkowych / stresowych na mechanizmy i skuteczność działania kwasu beta-hydroksy-beta-metylomasłowego (HMB) u osób wytrenowanych i niedożywionych 2018/31/D/NZ7/00803 Krzysztof Durkalec-Michalski SONATA NCN 2019-2022
Opracowanie metod efektywnej i bezpiecznej przedstartowej regulacji masy ciała oraz szybkiej odnowy żywieniowej w dyscyplinach, w których obowiązują kategorie wagowe. Emilia Zawieja PRELUDIUM NCN 2018-2021
Badania nad mechanizmami przeciwcukrzycowych właściwości glikozydów stewiolowych (indywidualnie i w połączeniu z L-argininą i chromem(III)) – w poszukiwaniu formuły preparatu dla osób chorych na cukrzycę Zbigniew Krejpcio NCN 2018-2021
Wpływ spożycia choliny i niealkoholowego stłuszczenia wątroby u matek w czasie ciąży i laktacji na rozwój i funkcjonowanie trzustki u potomstwa Joanna Mikołajczyk-Stecyna SONATA NCN 2017-2020
Metabolizm grup jednowęglowych u osób z nadwagą i otyłością Monika Młodzik PRELUDIUM NCN 2017-2020
Mikroflora przewodu pokarmowego jako ogniwo pomiędzy wzorami żywieniowymi a metabolizmem człowieka Anna Malinowska SONATA 2016-2020
Badanie wpływu jelitowych i komórkowych transporterów żelaza i folianów na biodostępność tych mikroskładników w organizmie Joanna Suliburska OPUS 2016-2019
Metabolizm grup jednowęglowych u kobiet w wieku postmenopauzalnym z zespołem metabolicznym Agata Muzsik-Kazimierska PRELUDIUM NCN 2016-2020
Związek pomiędzy wrażliwością na zawartość tłuszczu w pokarmie, częstością spożycia produktów wysokotłuszczowych i polimorfizmem genów – determinacja masy ciała i metabolizmu lipidów Agata Chmurzyńska OPUS 2015-2019