Copyright 2024 - Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców

Kontakt

Ilustracja kontaktu
Profesor
Adres:
Złotniki, ul. Słoneczna 1
62-002 Suchy Las

Adres alternatywny: Kolegium Gawęckiego, ul. Wołyńska 33, 60-637 Poznań
E-mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Telefon:
61 846 6671

 

ORCID: https://orcid.org/0000-0002-9186-006X

 

Dydaktyka

  1. Hodowla i użytkowanie owiec i kóz (kier. Zootechnika)

Obszary badawcze

        Projektowanie i ocena składu, właściwości oraz jakości produktów mleczarskich;

        Projektowanie cech jakościowych produktów mleczarskich o zwiększonej wartości prozdrowotnej;

        Otrzymywanie innowacyjnych produktów z „non bovine milk” (mleko kozie, owcze, klaczy);

        Zwiększanie wartości prozdrowotnej produktów mleczarskich poprzez wykorzystanie naturalnych składników

        bioaktywnych.

Publikacje

  1. Czyżak-Runowska G., Wójtowski J.A. Pytlewski J., Antkowiak I.,R., Czerniawska-Piątkowska E. (2024). Processability of milk in the production of curd cheeses on family farms in the summer and winter seasons. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech. 2024, 371(70)2, 8–20. DOI: 10.21005/AAPZ2024.70.2.2 
  2. Karaźniewicz-Łada, M.; Wójtowski, J.A.; Główka, F.K.; Danków, R.; Pikul, J.; Gryszczyńska, A.; Foksowicz-Flaczyk, J.; Mikołajczak, P.Ł. Application of UPLC-MS/MS method for analysis of apigenin, apigenin 7-glucoside and chlorogenic acid in goat serum. Chromatographia 2023, 86, 401–411. https://doi.org/10.1007/s10337-023-04250-7
  3. Wójtowski, J.A.; Majcher, M.; Danków, R.; Pikul, J.; Mikołajczak, P.; Molińska-Glura, M.; Foksowicz-Flaczyk, J.; Gryszczyńska, A.; Łowicki, Z.; Zajączek, K.; et al. Effect of Herbal Feed Additives on Goat Milk Volatile Flavor Compounds. Foods, 2023, 12, 2963. https://doi.org/ 10.3390/foods12152963
  4. Czyżak-Runowska G., Wójtowski J. A., Łęska B., Bielińska-Nowak S., Pytlewski., Antkowiak I., Stanisławski D. (2022) Lactose content and selected quality parameters of sheep milk fermented beverages during storage. Animals. 2022, vol. 12 (iss. 22), art. no. 3105, https://doi.org/10.3390/ani12223105 
  5. Foksowicz-Flaczyk J., Wójtowski J. A., Danków R., Mikołajczak P., Pikul J., Gryszczyńska A., Łowicki Z., Zajączek K., Stanisławski D. (2022) The effect of herbal feed additives in the diet of dairy goats on intestinal lactic acid bacteria (LAB) count. Animals. 2022, vol. 12 (iss. 3), art. no. 255, https://doi.org/10.3390/ani12030255 
  6. Czyżak-Runowska G., Wójtowski J.A., Danków R., Stanisławski D. (2021). Mare’s milk from a small Polish specialized farm – basic chemical composition, fatty acid profile, and healthy lipid indices. Animals, 11(6), 1590; https://doi.org/10.3390/ani111061590
  7. Czyżak-Runowska G.,  Wójtowski J., Bielińska-Nowak S., Wojtczak J.,  Markiewicz-Kęszycka  M. (2020). Seasonal variation in the quality parameters of milk from an extensive, small family farm – a case study. Acta Scientiarum Polonorum Zootechnica Animal Science 19 (3): 63-70, DOI: 10.21005/asp.2020.19.3.08
  8. Czyżak-Runowska G., Wójtowski J.A., Gogół D., Wojtczak J., Skrzypczak E., Stanisławski D. (2020). Properties of rennet cheese made from whole and skimmed summer and winter milk on a traditional Polish dairy farm. Animals, 10(10), 1794; https://doi.org/10.3390/ani10101794 
  9. Cais-Sokolinska, D; Wójtowski, J; Pikul, J; Dankow, R; Majcher, M; Teichert, J; Bagnicka, E. (2019). The effect of unsaturated fatty acid concentration on the aroma profile of goat's milk. Annals of Animal Science, Volume: 19, Issue: 2, Pages: 483-498, DOI: 10.2478/aoas-2019-0005. 
  10. Wawrzyniak, J; Kaczynski, L.K; Cais-Sokolinska, D; Wójtowski, J. (2019). Mathematical modelling of ethanol production as a function of temperature during lactic-alcoholic fermentation of goat's milk after hydrolysis and transgalactosylation of lactose. Measurement, Volume: 135, Pages: 287-293, DOI: 10.1016/j.measurement.2018.11.070.  
  11. Cieslak, J; Wodas, L; Borowska, A; Pawlak, P; Czyzak-Runowska, G; Wójtowski, J; Puppel, K; Kuczynska, B; Mackowski, M. (2019). 5'-flanking variants of equine casein genes (CSN1S1, CSN1S2, CSN2, CSN3) and their relationship with gene expression and milk composition. Journal of Applied Genetics, Volume: 60, Issue: 1, Pages: 71-78, DOI: 10.1007/s13353-018-0473-2
  12. Czyzak-Runowska, G; Wójtowski, J; Niewiadomska, A; Markiewicz-Keszycka, M. (2018):  Quality of fresh and stored mares' milk. Mljekarstvo, Volume: 68, Issue: 2, Pages: 108-115, DOI: 10.15567/mljekarstvo.2018.0204
  13. Wodas, L; Mackowski, M; Borowska, A; Pawlak, P; Puppel, K; Kuczynska, B; Czyiak-Runowska, G; Wójtowski, J; Cieslak, J. (2018): 5 '-flanking variants of the equine alpha-lactalbumin (LALBA) gene - relationship with gene expression and mare's milk composition.  Journal of Animal and Feed Sciences, Volume: 27, Issue: 4, Pages: 317-326, DOI: 10.22358/jafs/97175/2018
  14. Cais-Sokolinska, D; Wójtowski, J.; Pikul, J; Lasik-Kurdys, M. (2017): Analysis of metabolic activity of lactic acid bacteria and yeast in model kefirs made from goat's milk and mixtures of goat's milk with mare's milk based on changes in electrical conductivity and impedance. Mljekarstvo, Volume: 67, Issue: 4, Pages: 277-282, DOI: 10.15567/mljekarstvo.2017.0405

Podręczniki akademickie:

  1. Wójtowski J.A. (redakcja) Hodowla, chów i użytkowanie kóz. (2023). Podręcznik akademicki, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, str. 1-478. Wydanie elektroniczne. e-ISBN: 978-83-67112-52-9  DOI: https://doi.org/10.17306/978-83-67112-52-9
  2. Wójtowski J.A. (redakcja) Hodowla, chów i użytkowanie kóz. (2021). Podręcznik akademicki, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, str. 1-478. Wydanie III, uzupełnione, rozszerzone i zaktualizowane. ISBN 978-83-7160-985-5