Projekt badawczy Mikroflora-Dieta-Metabolizm

Mikroflora przewodu pokarmowego wykorzystując substancje dostarczane z pożywieniem wytwarza enzymy, białka, witaminy czy metabolity, które mogą być absorbowane, dzięki czemu wpływają na metabolizm gospodarza w którym te mikroorganizmy bytują. Różne mikroorganizmy zdolne są do wytwarzania różnych substancji, w związku z tym obecność lub brak niektórych gatunków może wiązać się ze zmianą całkowitego potencjału metabolicznego mikroflory, a co za tym idzie może prowadzić do wzrostu bądź spadku ryzyka zachorowania na niektóre choroby.

Nie do końca poznano w jaki sposób ogół zachowań, zwyczajów i nawyków żywieniowych, czyli tzw. wzór żywieniowy wpływa na skład gatunkowy mikroflory jelitowej, a w szczególności na jej całkowity potencjał metaboliczny w odniesieniu do metabolizmu lipidów i metabolizmu folianów, homocysteiny i choliny.

Dlatego głównym celem prowadzonych badań jest ocena wpływu dwóch rodzajów wzorów żywieniowych (zdrowego i niezdrowego) na skład gatunkowy mikroflory jelitowej i jej oddziaływanie na metabolizm człowieka, w tym na stężenie wybranych parametrów biochemicznych krwi (m.in. cholesterolu, homocysteiny) a także na masę i skład ciała.


Kogo poszukujemy?

kobiet i mężczyzn w wieku 31-50 lat, niestosujących antybiotykoterapii od przynajmniej 6 miesięcy, którzy:

• spożywają codziennie 5 porcji warzyw i owoców oraz preferują produkty pełnoziarniste i o niskiej zawartości tłuszczu (chude mięso, wędliny, nabiał)

bądź

• preferują białe pieczywo, spożywają parę razy w tygodniu produkty o wysokiej zawartości tłuszczu, soli i cukru, np. żywność typu fast-food, pełnotłuste sery, napoje, ciasta, chipsy


Co będziemy badać?

W projekcie analizowane będą m.in.:

• sposób żywienia (ilość spożywanych mikro- i makroskładników)

• parametry antropometryczne, w tym skład ciała

• różne parametry biochemiczne (m.in. stężenie homocysteiny w osoczu krwi, profil lipidowy) analiza potencjału metabolicznego mikroflory jelitowej (m.in. zdolność do wytwarzania kwasu foliowego)

• skład gatunkowy mikroflory jelitowej


Udział w projekcie jest dobrowolny, a zebrane dane mają charakter całkowicie poufny i posłużą wyłącznie do celów naukowych.


Zainteresowane osoby prosimy o wypełnienie krótkiego kwestionariusza ankiety online, który posłuży do wstępnej kwalifikacji do udziału w badaniach. Znajduje się on pod tym linkiem:

https://goo.gl/forms/srI9I3mQnGLy0vmq1


Po wypełnieniu kwestionariusza skontaktujmy się z Państwem i poinformujmy o jego wynikach oraz w przypadku zakwalifikowania do badań umówimy Państwa na pierwsze spotkanie.



Jeśli masz pytania lub chcesz wziąć udział w projekcie skontaktuj się z nami:

Anna Malinowska

mml@up.poznan.pl

510 084 082

Więcej informacji znajdziesz na:

https://www.facebook.com/MikrofloraDietaMetabolizm/


Pobierz ulotkę


freefoodphotos.com

stat4u