LENIA SZKOŁA NUTRIGENOMIKI, 28-31 SIERPNIA 2016

Tematy wykładów

1. Ekspresja i regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe.

2. Wprowadzenie do epigenetyki: metylacja DNA, składniki pokarmowe metabolizmu grup jednowęglowych (foliany, metionina, cholina) jako modulatory epigenotypu, płodowe programowanie metabolizmu.

3. Polimorfizm genów i badania asocjacyjne: jak genotyp wpływa na fenotyp i czy można tę wiedzę wykorzystać w praktyce?

4. Uwarunkowania otyłości. Wykorzystanie informacji o genotypie w dietoterapii otyłości.

5. Jak na podstawie analizy genów dopasować dietę do fenotypu metabolicznego?

6. Rola mikrobiomu jelitowego i możliwości jego modulowania.

7. Probiotyki - jaki mamy wybór i na co wpływają?


Zagadnienia ćwiczeniowe

Wpływ genów i sposobu żywienia na metabolizm folianów .

Wpływ genów i sposobu żywienia na masę ciała.

Miejsce: budynek wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, ul. Wojska Polskiego 31


Prowadzący zajęcia

Dr hab. Agata Chmurzyńska, Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem, UP Poznań

Dr hab. Marcin Schmidt, Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, UP Poznań

Dr Anna Malinowska, Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem, UP Poznań

Dr Joanna Mikołajczyk-Stecyna, Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem, UP Poznań

Mgr Monika Młodzik, Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem, UP Poznań

Mgr Agata Muzsik, Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem, UP Poznań

Mgr Anna Radziejewska, Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem, UP Poznań



Harmonogram zajęć

Niedziela

14.00-15.00 Rejestracja

15.00-16.00 Wykład

16.00-17.00 Wykład


Poniedziałek

8.00-10.00 Pobieranie materiału do badań.

8.00-11.00 Metody oceny składu ciała. Ocena składu ciała przy pomocy BOD PODa

11.00-13.00 Wykorzystanie internetowych baz danych biomedycznych w badaniach nutrigenomicznych.

13.00-14.00 Lunch

14.00-15.00 Wykład

15.00-16.00 Wykład

16.00-16.30 przerwa kawowa

16.30-18.30 Izolacja DNA z krwi obwodowej.


Wtorek

9.00-11.00 Ocena sposobu żywienia: wywiad 24-godzinny i ocena podaży składników odżywczych.

11.00-12.00 Wykład

12.00-13.00 Wykład

13.00-14.00 Lunch

14.00-16.00 Analiza genotypu MTHFR metodą PCR-RFLP.

16.30-18.30 Analiza polimorfizmu genu FTO przy wykorzystaniu sond typu Taqman.

Spotkanie integracyjne.


Środa

9.00-11.00 Analiza stężenia homocysteiny w osoczu.

11.00-12.00 Wykład

12.00-13.00 lunch

13.00-14.30 Poradnictwo żywieniowe uwzględniające genotyp. Podsumowanie.

Program może ulec nieznacznym zmianom.



Ćwiczenia będą się odbywać w kilkuosobowych grupach.

Koszt - 1490zł

Koszt kursu obejmuje cenę odczynników wykorzystywanych do analiz, materiałów szkoleniowych, lunchu w poniedziałek, wtorek i środę oraz kawy w poniedziałek i wtorek.


Rejestracja rozpoczęta. Potrwa do 31 maja.

Zgłoszenia zawierające imię i nazwisko oraz dane kontaktowe (nr telefonu, adres e-mail, adres korespondencyjny oraz ewentualnie afiliację) prosimy przesyłać na adres: mml@up.poznan.pl.

Po zakwalifikowaniu, o którym decyduje kolejność zgłoszeń, podamy dane do wykonania przelewu.

Liczba miejsc ograniczona.

Pobierz ulotkę


Wydarzeniu patronuje International Society of Nutrigenetics/Nutrigenomics (ISNN)

http://www.nutritionandgenetics.org/



Patronat medialny - Journal of NutriLife



Sponsorzy