LENIA SZKOŁA NUTRIGENOMIKI, 28-31 SIERPNIA 2016
Tematy wykładów
1. Ekspresja i regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe.
2. Wprowadzenie do epigenetyki: metylacja DNA, składniki pokarmowe metabolizmu grup jednowęglowych (foliany, metionina, cholina) jako modulatory epigenotypu, płodowe programowanie metabolizmu.
3. Polimorfizm genów i badania asocjacyjne: jak genotyp wpływa na fenotyp i czy można tę wiedzę wykorzystać w praktyce?
4. Uwarunkowania otyłości. Wykorzystanie informacji o genotypie w dietoterapii otyłości.
5. Jak na podstawie analizy genów dopasować dietę do fenotypu metabolicznego?
6. Rola mikrobiomu jelitowego i możliwości jego modulowania.
7. Probiotyki - jaki mamy wybór i na co wpływają?
Zagadnienia ćwiczeniowe
Wpływ genów i sposobu żywienia na metabolizm folianów .
Wpływ genów i sposobu żywienia na masę ciała.
Miejsce: budynek wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, ul. Wojska Polskiego 31
Prowadzący zajęcia
Dr hab. Agata Chmurzyńska, Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem, UP Poznań
Dr hab. Marcin Schmidt, Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, UP Poznań
Dr Anna Malinowska, Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem, UP Poznań
Dr Joanna Mikołajczyk-Stecyna, Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem, UP Poznań
Mgr Monika Młodzik, Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem, UP Poznań
Mgr Agata Muzsik, Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem, UP Poznań
Mgr Anna Radziejewska, Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem, UP Poznań
Niedziela
14.00-15.00 Rejestracja
15.00-16.00 Wykład
16.00-17.00 Wykład
Poniedziałek
8.00-10.00 Pobieranie materiału do badań.
8.00-11.00 Metody oceny składu ciała. Ocena składu ciała przy pomocy BOD PODa
11.00-13.00 Wykorzystanie internetowych baz danych biomedycznych w badaniach nutrigenomicznych.
13.00-14.00 Lunch
14.00-15.00 Wykład
15.00-16.00 Wykład
16.00-16.30 przerwa kawowa
16.30-18.30 Izolacja DNA z krwi obwodowej.
Wtorek
9.00-11.00 Ocena sposobu żywienia: wywiad 24-godzinny i ocena podaży składników odżywczych.
11.00-12.00 Wykład
12.00-13.00 Wykład
13.00-14.00 Lunch
14.00-16.00 Analiza genotypu MTHFR metodą PCR-RFLP.
16.30-18.30 Analiza polimorfizmu genu FTO przy wykorzystaniu sond typu Taqman.
Spotkanie integracyjne.
Środa
9.00-11.00 Analiza stężenia homocysteiny w osoczu.
11.00-12.00 Wykład
12.00-13.00 lunch
13.00-14.30 Poradnictwo żywieniowe uwzględniające genotyp. Podsumowanie.
Ćwiczenia będą się odbywać w kilkuosobowych grupach.
Koszt - 1490zł
Koszt kursu obejmuje cenę odczynników wykorzystywanych do analiz, materiałów szkoleniowych, lunchu w poniedziałek, wtorek i środę oraz kawy w poniedziałek i wtorek.
Liczba miejsc ograniczona.
Wydarzeniu patronuje International Society of Nutrigenetics/Nutrigenomics (ISNN)
http://www.nutritionandgenetics.org/