mgr Grzegorz Nikrandt
grzegorz.nikrandt@up.poznan.pltel. +48 61 846 61 79
WYKSZTAŁCENIE
2017-2019 dietetyka, studia magisterskie, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Tytuł pracy: Opracowanie metodyki oznaczania oraz wstępna ocena zawartości kofeiny w wybranych popularnych napojach.
2014-2017 dietetyka, studia licencjackie, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Tytuł pracy: Substancje bioaktywne pochodzenia roślinnego i ich rola w zapobieganiu chorobom nowotworowym.
BADANIA NAUKOWE
Dotychczasowa praca badawcza: badania nad wpływem fitoestrogenów sojowych na regulację endogennej syntezy choliny i gromadzenia lipidów u szczurów, badania nad wpływem parametrów parzenia napojów na zawartość kofeiny, metabolizm kofeiny
Obecne zainteresowania badawcze: metabolizm grup jednowęglowych, metabolizm lipidów, molekularne aspekty żywienia, personalizacja żywienia, żywność bioaktywna