prof. dr hab. n. med i n. o zdr. Agata Chmurzyńska
Kierownik Katedry Żywienia Człowieka i Dietetyki, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
agata.chmurzynska@up.poznan.pltel. +48 61 846 61 81
WYKSZTAŁCENIE
2021 profesor nauk medycznych i nauk o zdrowiu, Uniwersytet Medyczny im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu
2012 doktor habilitowany nauk rolniczych, żywienie człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tytuł pracy: Badania nad wpływem prenatalnych i postnatalnych czynników żywieniowych na metabolizm metioniny i gospodarką lipidową szczurów.
2006 doktor nauk biologicznych, genetyka; Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Tytuł pracy: Polimorfizm i analiza porównawcza genów CREB, A-FABP i H-FABP związanych z gospodarką lipidową ssaków.
2002-2006 studia doktoranckie; Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu
1997-2002 mgr inż. biotechnolog, diagnostyka molekularna, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu
BADANIA NAUKOWE
Dotychczasowa praca badawcza: poszukiwanie związku pomiędzy polimorfizmem DNA i zmiennością fenotypową u różnych gatunków zwierząt, diagnostyka zaburzeń determinacji płci, genomika porównawcza, modelowanie molekularne, filogeneza, programowanie płodowe metabolizmu grup jednowęglowych i metabolizmu lipidów, żywieniowa i genetyczna determinacja metabolizmu grup jednowęglowych i metabolizmu lipidów, molekularne biomarkery interwencji dietetycznych.
Obecne zainteresowania badawcze: programowanie płodowe, genetyczne i żywieniowe uwarunkowania metabolizmu grup jednowęglowych i metabolizmu lipidów, warunkowanie masy ciała, żywienie spersonalizowane