prof. dr hab. n. med i n. o zdr. Agata Chmurzyńska

Kierownik Katedry Żywienia Człowieka i Dietetyki, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

agata.chmurzynska@up.poznan.pl

tel. +48 61 846 61 81

WYKSZTAŁCENIE

2021 profesor nauk medycznych i nauk o zdrowiu, Uniwersytet Medyczny im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu

2012 doktor habilitowany nauk rolniczych, żywienie człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Tytuł pracy: Badania nad wpływem prenatalnych i postnatalnych czynników żywieniowych na metabolizm metioniny i gospodarką lipidową szczurów.

2006 doktor nauk biologicznych, genetyka; Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

Tytuł pracy: Polimorfizm i analiza porównawcza genów CREB, A-FABP i H-FABP związanych z gospodarką lipidową ssaków.

2002-2006 studia doktoranckie; Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu

1997-2002 mgr inż. biotechnolog, diagnostyka molekularna, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu

BADANIA NAUKOWE

Dotychczasowa praca badawcza: poszukiwanie związku pomiędzy polimorfizmem DNA i zmiennością fenotypową u różnych gatunków zwierząt, diagnostyka zaburzeń determinacji płci, genomika porównawcza, modelowanie molekularne, filogeneza, programowanie płodowe metabolizmu grup jednowęglowych i metabolizmu lipidów, żywieniowa i genetyczna determinacja metabolizmu grup jednowęglowych i metabolizmu lipidów, molekularne biomarkery interwencji dietetycznych.

Obecne zainteresowania badawcze: programowanie płodowe, genetyczne i żywieniowe uwarunkowania metabolizmu grup jednowęglowych i metabolizmu lipidów, warunkowanie masy ciała, żywienie spersonalizowane

stat4u