Stopień/tytuł: dr hab.
Stanowisko: adiunkt
Pokój: 237
Telefon: +48 61 8487338
E-mail: malgorzata.wozniewicz@up.poznan.pl
Termin konsultacji: czwartki 13.00-14.00
Wykształcenie
2014 doktor habilitowany nauk rolniczych, specjalność żywienie człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
2000 doktor nauk rolniczych, żywienie człowieka, Akademia Rolnicza im. A.
Cieszkowskiego w Poznaniu
1992 magister technologii żywności i żywienia, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego
w Poznaniu
Zainteresowania badawcze
- sposób żywienia, w tym wzory żywieniowe osób starszych i ich związek z stanem odżywienia, wskaźnikami biochemicznymi i klinicznymi, sprawnością funkcji motorycznych i poznawczych;
- wpływ stresu psychologicznego i fizjologicznego na sposób żywienia,
- występowanie nadmiernej masy ciała i poziom markerów stanu zapalnego;
- ocena efektywności działania składników bioaktywnych, przy ich zastosowaniu jako suplementów diety lub dodatku do żywności w kontekście wspomagania dietoterapii różnych schorzeń oraz w immunożywieniu osób o wzmożonym wysiłku fizycznym;
- ocena ryzyka odwodnienia w różnych grupach populacyjnych i jego wpływu na wskaźniki funkcjonalne, biochemiczne i kliniczne ustroju.
Wybrane publikacje
Jamka M., Woźniewicz M., Walkowiak J., Bogdański P., Jeszka J., Stelmach-Mardas M. The effect of vitamin D supplementation on selected inflammatory biomarkers in obese and overweight subjects: a systematic review with meta-analysis. Eur J Nutr. 2015; (Epub ahead of print; DOI 10.1007/s00394-015-1089-5).
Jamka M., Woźniewicz M., Jeszka J., Mardas M., Bogdański P., Stelmach- Mardas M. The effect of vitamin D supplementation on insulin and glucose metabolism in overweight and obese individuals: systematic review with metaanalysis. Sci Rep. 2015; 5: 16142.
Bajerska J., Woźniewicz M., Suwalska A., Jeszka J. Eating patterns are associated with cognitive function in the elderly from rural areas at risk of metabolic syndrome. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2014; 18 (21): 3234-3245.
Morinaka T., Woźniewicz M., Jeszka J., Bajerska J., Nowaczyk P., Sone Y. Westernization of dietary patterns among young Japanese and Polish females – a comparison study. Ann Agr Env Med. 2013; 20 (1): 122-130.
Bajerska J., Woźniewicz M., Jeszka J., Drzymała-Czyż S., Walkowiak J. Green tea aqueous extract reduces visceral fat and decreases protein availability in rats fed with a high-fat diet. Nutr Res. 2011; 31 (2): 157-164.