Stopień/tytuł: dr hab.
Stanowisko: adiunkt

 

Pokój: 10B
Telefon: +48 61 8466204
E-mail: magdalena.matyasik@up.poznan.pl
Termin konsultacji: poniedziałki 8:30-10:30 p.10 Ośrodek Badań Żywieniowych

Wykształcenie

2017 doktor habilitowany nauk rolniczych, żywienie człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

2002 doktor nauk rolniczych, żywienie człowieka, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu

1997  magister technologii żywności i żywienia, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu

Zainteresowania badawcze

  • Dietoterapeutyczne działanie i dawki naturalnych przeciwutleniaczy w żywieniu,
  • diety alternatywne w żywieniu,
  • badania nad metabolizmem stewii rebaudiana, wśród jej zainteresowań badawczych leżą uwarunkowania hormonalne przemiany materii i zagadnienia metodologiczne prowadzenia badań naukowych.

Wybrane publikacje

Człapka-Matyasik M., Ast K.: Total Antioxidant Capacity and Its Dietary Sources and    Seasonal Variability in Diets of Women with Different Physical Activity Levels: Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 2014,v. 64, p. 267-276.

Czlapka-Matyasik M., Improving the organism antioxidant capacity during the 6-week targeted dietary intervention. Annals Nutrition and Metabolism., 2015; 67(suppl 1), p.108.

Czlapka-Matyasik M., Fejfer M., Wadolowska L. Does women declaration “I cut down sugar” really result in diet nutritional value? Annals Nutrition and Metabolism., 2015; 67(suppl 1), pp.110.

Człapka-Matyasik M., Gramza Michalowska A., Antidiabetic impact of stevia rebaudiana addiction into glicemic index of confectionery product. 13th International Congress on Obesity 1-4 May 2016 Vancouver, Canada. Obesity reviews 2016, vol 17, supl 2, pp. 148

Mardas M., Stelmach-Mardas M., Zalewski K., Grabowski J.P., Człapka-Matyasik M., Steffen A. Boeing H., Mądry R. Influence Of Body Weight Changes On Survival In Patients Undergoing Chemotherapy For Epithelial Ovarian Cancer. European Review for Medical and Pharmacological Sciences, 2016, 2016; 20: 1986-1992.

Wadolowska, L., Ulewicz, N., Sobas, K., Wuenstel, J.W., Slowinska, M.A., Niedzwiedzka, E., Czlapka-Matyasik, M. Dairy-related dietary patterns, dietary calcium, body weight and composition: A study of obesity in polish mothers and daughters, the MODAF project Nutrients 2018, 10 (1), art. no. 90 IF 4.196

Czlapka-Matyasik, M., Lonnie, M., Wadolowska, L., Frelich, A. “Cutting down on sugar” by non-dieting young women: An impact on diet quality on weekdays and the weekend. Nutrients 2018, 10 (10), art. no. 1463

Kowalkowska, J., Wadolowska, L., Czarnocinska, J., Czlapka-Matyasik, M., Galinski, G., Jezewska-Zychowicz, M., Bronkowska, M., Dlugosz, A., Loboda, D., Wyka, J. Reproducibility of a questionnaire for dietary habits, lifestyle and nutrition knowledge assessment (KomPAN) in Polish adolescents and adults. Nutrients 2018, 10 (12), art. no. 1845

Kowalkowska J., Wadolowska L., Hamulka J., Wojtas N., Czlapka-Matyasik M., Kozirok W., Bronkowska M., et al. 2019. “Reproducibility of a Short-Form, Multicomponent Dietary Questionnaire to Assess Food Frequency Consumption, Nutrition Knowledge, and Lifestyle (SF-FFQ4PolishChildren) in Polish Children and Adolescents.” Nutrients 11 (12): 2929. 

Kałużna, M., Pawlaczyk, K., Schwermer, K., Hoppe, K., Człapka-Matyasik, M., Ibrahim, A.Y., Sawicka-Gutaj, N., Minczykowski, A., Ziemnicka, K., Oko, A., Ruchała, M. Adropin and irisin: New biomarkers of cardiac status in patients with end-stage renal disease? A preliminary study. D. Advances in Clinical and Experimental Medicine 2019, 28 (3), pp. 353-359.

Bykowska-Derda A., Człapka-Matyasik M., Kałużna M., Ruchała M., Ziemnicka K.  Diet Quality Scores in Relation to Fatness and Nutritional Knowledge in Women with Polycystic Ovary Syndrome – Case-Control Study. Public Health Nutrition, 2020. accepted for publication