Stopień/tytuł: dr hab. inż.
Stanowisko: adiunkt


Pokój: 229
Telefon: 61-848 7873
E-mail: jacek.aniola@up.poznan.pl
Termin konsultacji: środa 12:30-13:30

Wykształcenie

2015 dr hab. nauk rolniczych, żywienie człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

1997 doktor nauk rolniczych, żywienie człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Zainteresowania badawcze

  • błonnik pokarmowy,
  • tokoferole,
  • terapia fotodynamiczna (PDT) nowotworów,
  • preferencje pokarmowe,
  • fitomelatonina

Wybrane publikacje

Kiryluk J., Kawka A., Gasiorowski H., Chalcarz A., Aniola J.: Milling of barley to obtain β-glucan enriched. Nahrung 2000, 44(4): 238-241. 

Aniola J., Selman S.H., Lilge L., Keck R., Jankun J.: Spatial distribution of liposome encapsulated tin etiopurpurin dichloride (SnET2) in the canine prostate: Implications for computer simulation of photodynamic therapy. Int. J Molec. Med., 2003, 11: 287-291. 

 Jankun J., Selman S. H, Aniola J., Skrzypczak-Jankun E.: Nutraceutical inhibitors of urokinase: potential applications in prostate cancer prevention and treatment. Oncology reports, 2006, 16 (2): 341-6.

 Le Thanh Blicharz J. (30%), Anioła J. (20%), Kowalczewski P. (10%), Przygoński K. (10%), Zaborowska Z. (10%) Lewandowicz G. (20%),: Type IV resistant starch increases cecum short chain fatty acids level in rats. Acta Biochimica Polonica, 2014, 61 (1), 109-114. 

Anioła J.: Badania nad fizykochemicznymi i biologicznymi właściwościami mikronizowanych preparatów wysokobłonnikowych w aspekcie ich zastosowania w leczeniu oraz profilaktyce chorób dietozależnych. Rozpr. Nauk. 476, UP Poznań 2014.