Stopień/tytuł: dr
Stanowisko: adiunkt

 

Pokój: 232
Telefon: +48 61 8487334
E-mail: ewelina.krol@up.poznan.pl
Termin konsultacji: wtorek 11.00-12.00


Wykształcenie

2009 doktor nauk rolniczych, Technologia żywności i żywienia, Uniwersytet Przyrodniczy
w Poznaniu

2003 mgr inż. biotechnolog, biotechnologia przemysłowa, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu

Zainteresowania badawcze
Ocena przeciwcukrzycowego działania substancji/preparatów pochodzenia naturalnego i syntetycznego
Gospodarka mineralna w zaburzeniach metabolicznych
Wpływ zanieczyszczeń środowiskowych na występowanie chorób metabolicznych


Wybrane publikacje

1. Okulicz M, Hertig I, Król E, Szkudelski T. Effects of Allyl Isothiocyanate on Oxidative and Inflammatory Stress in Type 2 Diabetic Rats. Molecules. 2022, 29;27(17):5568. doi: 10.3390/molecules27175568.
2. Król E, Krejpcio Z, Okulicz M, Śmigielska H. Chromium(III) Glycinate Complex Supplementation Improves the Blood Glucose Level and Attenuates the Tissular Copper to Zinc Ratio in Rats with Mild Hyperglycaemia. Biol Trace Elem Res. 2020 Jan;193(1):185-194. doi: 10.1007/s12011-019-01686-7
3. Król E, Bogdański P, Suliburska J, Krejpcio Z. The Relationship between Dietary, Serum and Hair Levels of Minerals (Fe, Zn, Cu) and Glucose Metabolism Indices in Obese Type 2 Diabetic Patients. Biol Trace Elem Res. 2018 Aug 8. doi: 10.1007/s12011-018-1470-3
4. Salvador ÂC, Król E, Lemos VC, Santos SA, Bento FP, Costa CP, Almeida A, Szczepankiewicz D, Kulczyński B, Krejpcio Z, Silvestre AJ, Rocha SM. Effect of Elderberry (Sambucus nigra L.) Extract Supplementation in STZ-Induced Diabetic Rats Fed with a High-Fat Diet. Int J Mol Sci. 2017;18(1)
5. Król E, Jeszka-Skowron M, Krejpcio Z, Flaczyk E, Wójciak RW The Effects of Supplementary Mulberry Leaf (Morus alba) Extracts on the Trace Element Status (Fe, Zn and Cu) in Relation to Diabetes Management and Antioxidant Indices in Diabetic Rats. Biol Trace Elem Res. 2016,174(1):158-165