Betaine and aging: A narrative review of findings, possible mechanisms, research perspectives, and practical recommendations Emilia Zawieja, Agata Chmurzynska Abstrakt The rapid aging of the global population necessitates addressing age-related conditions through innovative strategies. Nutritional supplements have emerged as potential… Czytaj dalej
Blog
New publication
Betaine and aging: A narrative review of findings, possible mechanisms, research perspectives, and practical recommendations Emilia Zawieja, Agata Chmurzynska Abstract The rapid aging of the global population necessitates addressing age-related conditions through innovative strategies. Nutritional supplements have emerged as potential… Czytaj dalej
New NCN project
New NCN project in our Department – PhD student MSc Joanna Pieczyńska-Zając realises PRELUDIUM project: ‘Mikrobiota jelitowa i jej neuroaktywne metabolity w rozwoju zaburzeń nastroju u kobiet z PCOS. Wpływ czynników żywieniowych na występowanie tej zależności’.
Nowy projekt NCN
Nowe rozdanie grantów NCN. Finansowanie w ramach konkursu PRELUDIUM 23, otrzymała nasza doktorantka mgr Joanna Pieczyńska-Zając, która realizować będzie projekt pt.:”Mikrobiota jelitowa i jej neuroaktywne metabolity w rozwoju zaburzeń nastroju u kobiet z PCOS. Wpływ czynników żywieniowych na występowanie tej… Czytaj dalej
Nowa publikacja
Exploring galactagogue use among breastfeeding women: Insights from an observational study Agnieszka Garbacz, Paweł Juszczak, Marcin Nowicki, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Magdalena Człapka-Matyasik Abstrakt Breastfeeding is the optimal form of infant nutrition and remains a critical topic of discussion. In the… Czytaj dalej
Nowa publikacja
The impact of N-acetylcysteine on lactate, biomarkers of oxidative stress, immune response, and muscle damage: A systematic review and meta-analysis Marcin Sadowski, Emilia Zawieja, Agata Chmurzynska Abstract N-acetylcysteine (NAC) is a compound whose mechanism of action is intricately linked to… Czytaj dalej
Nowy projekt NCN
Nowy projekt NCN w naszej katedrze. Pan dr Jakub Kurek rozpoczyna realizację projektu MINIATURA pt.: Innowacyjna mączka na bazie owadów jadalnych biofortyfikowanych jodem – jako badania wstępne/pilotażowe, wyjazd konsultacyjny.
Nowa publikacja
The effect of preexercise meal composition on substrate oxidation during incremental cycling to exhaustion in recreationally active adults: randomized parallel pilot trial Emilia Zawieja, Tomasz Podgórski, Nelo Eidy Zanchi, Krzysztof Durkalec-Michalski Abstrakt Purpose. The purpose of this study is to… Czytaj dalej
Nowa publikacja
Effects of chronic betaine supplementation on exercise performance: Systematic review and meta-analysis Emilia Zawieja, Steven Machek, Nelo Eidy Zanchi, Jason Cholewa, Małgorzata Woźniewicz Abstrakt Betaine supplementation, a dietary practice that possesses potential effects on exercise performance, has undergone extensive study.… Czytaj dalej
Nowa publikacja
The effect of caffeine dose on caffeine and paraxanthine changes in serum and saliva and CYP1A2 enzyme activity in athletes: a randomized placebo-controlled crossover trial Natalia Główka, Jakub Malik, Jacek Anioła, Emilia Zawieja, Agata Chmurzyńska, Krzysztof Durkalec-Michalski Abstrakt Background: Although… Czytaj dalej