Kierownik Katedry Żywienia Człowieka i Dietetyki
Kierownik zespołu
Stopień/tytuł: prof. dr hab. n. med. i n. o zdr.
Stanowisko: profesor
Pokój: 236
Telefon: 61 846 6181
E-mail: agata.chmurzynska@up.poznan.pl
Termin konsultacji: poniedziałek 10.00-11.00
Wykształcenie
2021 profesor nauk medycznych i nauk o zdrowiu
2012 doktor habilitowany nauk rolniczych, żywienie człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
2006 doktor nauk biologicznych, genetyka, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
2002 mgr inż. biotechnolog, diagnostyka molekularna, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu
Zainteresowania badawcze
- programowanie płodowe,
- genetyczne i żywieniowe uwarunkowania metabolizmu grup jednowęglowych i metabolizmu lipidów,
- warunkowanie masy ciała,
- personalizowane żywienie
Wybrane publikacje
Młodzik-Czyżewska MA, Szwengiel A, Malinowska AM, Chmurzynska A. Comparison of Associations between One-Carbon Metabolism, Lipid Metabolism, and Fatty Liver Markers in Normal-Weight and Overweight People Aged 20-40 Years. Ann Nutr Metab. 2021;77(4):221-230. doi: 10.1159/000517911. Epub 2021 Jul 7. PMID: 34233321.
Chmurzynska A, Mlodzik-Czyzewska MA, Radziejewska A, Wiebe DJ. Hedonic Hunger Is Associated with Intake of Certain High-Fat Food Types and BMI in 20- to 40-Year-Old Adults. J Nutr. 2021 Apr 8;151(4):820-825. doi: 10.1093/jn/nxaa434. PMID: 33693662.
Chmurzynska A, Mlodzik-Czyzewska MA, Galinski G, Malinowska AM, Radziejewska A, Mikołajczyk-Stecyna J, Bulczak E, Wiebe DJ. Polymorphism of CD36 Determines Fat Discrimination but Not Intake of High-Fat Food in 20- To 40-Year-Old Adults. J Nutr. 2020 May 26:nxaa136. doi: 10.1093/jn/nxaa136.
Chmurzynska A., Mlodzik MA. Genetics of fat intake in the determination of body mass. Nutrition Research Reviews. 2017 Jun;30(1):106-117.
Chmurzynska A., Stachowiak M, Gawecki J, Pruszynska-Oszmalek E, Tubacka M. Protein and folic acid content in the maternal diet determine lipid metabolism and response to high-fat feeding in rat progeny in an age-dependent manner. Genes and Nutrition 2012;7(2):223-34.