Stopień/tytuł:  prof. dr hab. inż.
Stanowisko: profesor 


Pokój: 240
Telefon: +48 61 8487339
E-mail: julita.regula@up.poznan.pl
Termin konsultacji: czwartek 12.30-13.30

Wykształcenie

2023 profesor nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywości i żywienia

2011  doktor habilitowany inżynier nauk rolniczych, żywienie człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

2003 doktor inżynier nauk rolniczych, technologia żywności i żywienia, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu 

1994 magister inżynier nauk rolniczych, żywienie człowieka, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu

Zainteresowania badawcze

  • ocena współzależności pomiędzy spożyciem składników żywności a markerami stanu odżywienia w kontekście występowania i ryzyka chorób niezakaźnych związanych z nieprawidłowym żywieniem,
  • ocena i efektywność działania składników bioaktywnych z wybranych grzybów wyższych, roślin, owoców i zastosowanie ich jako dodatku do żywności o wysokiej aktywności biologicznej,
  • opracowanie receptur nowych produktów, charakteryzujących się wysoką wartością odżywczą i prozdrowotną oraz ocena w warunkach in vivo i in vitro ich parametrów ogólnożywieniowych, strawnościowych i prozdrowotnych

Wybrane publikacje

Molska, M.; Reguła, J. Cultivation and Technological Value of Pseudocereals – Nutritional and Functional Aspect in the Context of a Gluten-free Diet. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 2022, 67 (1):29-38, https://doi.org/10.53502/ZSPO1887

Molska M, Reguła J, Grygier A, Muzsik-Kazimierska A, Rudzińska M, Gramza-Michałowska A. Effect of the Addition of Buckwheat Sprouts Modified with the Addition of Saccharomyces cerevisiae var. boulardii to an Atherogenic Diet on the Metabolism of Sterols, Stanols and Fatty Acids in Rats. Molecules. 2022; 27(14):4394. https://doi.org/10.3390/molecules27144394

Molska, M.; Reguła, J.; Zielińska-Dawidziak, M.; Tomczak, A.; Świeca, M. Starch and Protein Analysis in Buckwheat (Fagopyrum Esculentum Moench) Sprouts Enriched with Probiotic Yeast. LWT 2022, 168, 113903. https://doi: 10.1016/j.lwt.2022.113903

Angelika Smidowicz, Julita Regula. Effect of Nutritional Status and Dietary Patterns on human Serum C-Reactive Protein and Interleukin-6 Concentrations. Adv Nutr vol. 6: 738-747, 2015; doi:10.3945/an.115.009415

Michał Świeca, Julita Reguła, Joanna Suliburska, Urszula Złotek, Urszula Gawlik-Dziki. Effects of gluten-free breads, with varying functional supplements, on the biochemical parameters and antioxidant status of rat serum. Food Chemistry, 182, 1, 2015, 268–274

Regula J., Krejpcio Z., Staniek H..Iron bioavailability from cereal products enriched with pleurotus ostreatus mushrooms in rats with induced anaemia. Ann Agric Environ Med. 2016; 23(2):310-314

Julita Regula, Joanna Suliburska, Marek Siwulski. Bioavailability and Digestibility of Nutrients from the Dried Oyster Culinary-Medicinal Mushroom, Pleurotus ostreatus (Agaricomycetes): In Vivo Experiments. International Journal of Medicinal Mushrooms, 18(8): 681–688 (2016)

J. Regula, A. Cerba, J. Suliburska A. A. Tinkov. In Vitro Bioavailability of Calcium, Magnesium, Iron, Zinc, and Copper from Gluten-Free Breads Supplemented with Natural Additives. Biol. Trace Elem. Res. – 2018, vol. 181, 1, s. 140-146. doi: 10.1007/s12011-017-1065-4

Rogaska A., Regula J., Krol E. 2020. The effect of diets including gluten-free bread enriched with natural additives on the content of calcium and magnesium in rats with deficiencies of these elements. J. Elem., 25(1): 21-34. DOI: 10.5601/jelem.2019.24.2.1830

Michał Świeca, Julita Reguła, Joanna Suliburska, Urszula Złotek, Urszula Gawlik-Dziki, Isabel M.P.L.V.O. Ferreira. Safeness of diets based on gluten-free buckwheat bread enriched with seeds and nuts-effect on oxidative and biochemical parameters in rat serum. Nutrients. – 2020, vol. 12, 1

Molska, M.; Reguła, J. Potential Mechanisms of Probiotics Action in the Prevention and Treatment of Colorectal Cancer. Nutrients 2019, 11, 2453 https://doi.org/10.3390/nu11102453