Changes in Productivity of Selected Branches of the Polish Food Sector in the Years 2004-2013


Abstract

The aim of this paper is to specify changes in productivity of the Polish food sector as a whole and its selected branches in the years 2004-2013. Analyses were conducted based on the Malmquist Productivity Index (MPI). In the MPI model the following variables were adopted: the output - sold production (million PLN), inputs - average number of employees (thous) and gross value of fi xed assets (million PLN). It was confi rmed that productivity of the Polish food sector improved in the years 2004-2013. Results of analyses showed that changes in technical effi ciency had a greater eff ect on changes in food sector productivity in Poland - particularly in the fi rst period following Poland's accession to the EU and starting from 2009, i.e. the outbreak of the economic crisis. Technical change had a considerable eff ect on the improvement of productivity in the food sector only in the years 2006- 2008. The greatest mean annual improvement in productivity in the analysed period was observed in meat and milk processing and beverage production.

Keywords

Food industry; Productivity

Baran, J., Pietrzak, M. (2007). Analiza efektywności wybranych branż polskiego agrobiznesu bazująca na metodzie DEA, Roczniki SERIA, t. IX, z.3, Warszawa-Poznań-Kraków, 15-19.

Bieńkowski, J., Jankowiak, J., Dąbrowicz, R., Holka, M. (2012). Porównanie produkcyjności ogólnej polskiego rolnictwa na tle krajów Unii Europejskiej, Roczniki Naukowe SERiA, t. XV, z. 2 (2012), 35-40

Cooper, W. W., Seiford, L. M., Tone, K. (2007). Data Envelopment Analysis, A Comprehensive Text with Models, Applications, References and DEA-Solver Software, Kluwer Academic Publisheres, New York.

Drożdż, J., Urban, R. (2012). Problemy sektora spożywczego w Polsce, Przemysł spożywczy, T 66, nr 8/9, 24-28

Färe, R., Grosskopf, S., Norris, M., Zhang, Z. (1994). Productivity Growth, Technical Progress, and Efficiency Change in Industrialized Countries, The American Economic Review, vol. 84, no. 1, 66-83.

Kacperska, E.M. (2010). Konkurencyjność polskich artykułów rolno-spożywczych na rynkach międzynarodowych w latach 2004-2009. Roczniki Naukowe SERiA, t. XII, z. 4, 158-163.

Łukiewska, K. (2014). Produktywność w przemyśle spożywczym w Polsce - poziom i międzybranżowe zróżnicowanie, Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, T. 101, z. 1, 2014, 53-63

Michalczyk, J. (2011). Przemiany w polskim przemyśle spożywczym po akcesji do Unii Europejskiej, Ekonomia, 4(16) 2011, Wydawnictwo UE we Wrocławiu, Wrocław, s.387-397

Pawlak, K. (2009). Zdolność konkurencyjna polskiego sektora rolno-spożywczego w handlu wewnątrzwspólnotowym. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 3, 15-31.

Poczta, W. (2008). Skala korzyści uzyskiwanych przez rolnictwo w wyniku wejścia Polski do UE (analiza uwzględniająca zróżnicowanie regionalne, główne kierunki produkcji rolnej i główne typy gospodarstw rolnych w pierwszym okresie akcesji - lata 2004-2006) W: Urban R. (red.), Wpływ integracji z Unią Europejską na polską gospodarkę żywnościową, nr 90 /2008.

Szczepaniak, I. (2012). Wskaźnikowa ocena międzynarodowej konkurencyjności przemysłu spożywczego, W: I. Szczepaniak (red.), Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (2), (s. 38-50), IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Zielińska-Głębocka, A. (red.). (2003). Potencjał konkurencyjny polskiego przemysłu w warunkach integracji europejskiej, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk.
Download

Published : 2016-12-31


Baran, J. (2016). Changes in Productivity of Selected Branches of the Polish Food Sector in the Years 2004-2013. Journal of Agribusiness and Rural Development, 41(3), 255-262. https://doi.org/10.17306/JARD.2016.52

Joanna Baran  joanna_baran@sggw.pl
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie  Poland


CitedBy Crossref
0

CitedBy Scopus
0

HTML tutorial

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

This journal permits and encourages authors to post items submitted to the journal on personal websites or institutional repositories both prior to and after publication, while providing bibliographic details that credit, if applicable, its publication in this journal.