Badania rutynowe:
Z zakresu analityki związków lotnych i zapachowych:
- ocena składu olejków eterycznych metodą GC/MS,
- oznaczanie ubocznych lotnych produktów fermentacji alkoholowej za pomocą GC, HS-GC (alkohole wyższe, aldehydy, metanol, estry),
- profil związków lotnych produktów spożywczych techniką GC/MS, GC x GC-MS,
- Zmiany zawartości związków lotnych/zapachowych w procesach technologicznych i przechowywania produktów,
- Profilowa analiza sensoryczna produktów spożywczych.
Badania nierutynowe:
- Identyfikacja obcych zapachów żywności lub kluczowych związków zapachowych za pomocą SAFE-GC-O (AEDA),
- Analiza ilościowa związków zapachowych za pomocą GC-MS, GCxGC-MS, GC-MS/MS,
- Rozwiązywanie problemów technologicznych związanych ze zmianami aromatu produktów.
Kursy „zastosowanie chromatografii gazowej i spektrometrii mas w analizie żywności w różnych wariantach dla pracowników laboratoriów zakładowych