Pracownia Badania Związków Lotnych i Aktywnych Sensorycznie

Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  1. Biosynteza związków zapachowych przez pleśnie Galactomyces geotrichum
    dr hab. Małgorzata Majcher; projekt realizowany w ramach programu NCN OPUS
  2. Związki aktywne zapachowo kształtujące aromat polskich miodów pitnych. Wpływ mikroflory i zabiegów technologicznych na ich powstawanie
    prof. UPP dr hab. Małgorzata Majcher; projekt realizowany w ramach programu NCN PRELUDIUM BIS 1
  3. Zastosowanie najnowszych rozwiązań chemii analitycznej w badaniach żywności
    dr inż. Martyna Wieczorek; projekt realizowany w ramach programu NCN MINIATURA
  4. Redefiniowana analiza związków zapachowych i lotnych żywności. Co kryje się za volatilomiką żywności?
    prof. dr hab. Henryk Jeleń; projekt realizowany w ramach programu NCN OPUS

Zakończone projekty

  1. Identyfikacja produktów termiczno-oksydacyjnej degradacji estrów stigmasterolu
    mgr inż. Marianna Małgorzata Raczyk; projekt realizowany w ramach programu NCN ETIUDA
  2. Regulacja poziomu neuroaktywnych beta-karbolin w diecie w oparciu o substytuty kawy
    prof. dr hab. Renata Zawirska-Wojtasiak; projekt realizowany w ramach programu NCN OPUS
  3. Produkty termiczno-oksydacyjnej degradacji stigmasterolu i jego estrów – izolacja, frakcjonowanie i oraz ocena cytotoksyczności i mechanizmów działania w ludzkich komórkach prawidłowych in vitro
    prof. dr hab. Magdalena Rudzińska; projekt zrealizowany w ramach programu NCN OPUS
  4. Kluczowe związki odpowiedzialne za zapach i smak wybranych warzyw z rodziny kapustowatych. Tworzenie i przemiany w procesach technologicznych
    prof. dr hab. inż. Henryk Hubert Jeleń; projekt zrealizowany w ramach programu NCN HARMONIA
  5. Ocena możliwości biosyntezy polienowych kwasów tłuszczowych n-3 przez grzyby pleśniowe Galactomyces geotrichum
    mgr inż. Anna Grygier; projekt zrealizowany w ramach programu NCN PRELUDIUM