Pracownia Badania Związków Lotnych i Aktywnych Sensorycznie

Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

dr

Pokój: 19
e-mail: natalia.drabinska(at)up.poznan.pl
ORCID
ResearchGate

Stanowisko: adiunkt, post-doc

Wykształcenie:
2012 – licencjat, Wydział Biologii, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, tytuł: „Profilowanie metaboliczne w badaniach nasion
2014 – mgr, Wydział Biologii i Biotechnologii, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, tytuł: „Wpływ gotowania na zawartość biologicznie aktywnych produktów rozpadu glukozynolanów w mrożonej kapuście brukselskiej Brassica oleracea L. var. Gemmifera
2020 – dr, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie, tytuł: „Zastosowanie preparatu fruktooligosacharydów i inuliny jako składnika diety bezglutenowej dzieci z chorobą trzewną”

Zainteresowania naukowe:

Związki biologicznie aktywne, chemia żywności, glukozynolany, opracowanie produktów o zwiększonym potencjale nutraceutycznym, żywienie człowieka, interwencje żywieniowe, lotne związki organiczne, chromatografia gazowa sprzężona ze spektrometrią mas

Członkostwo w organizacjach:

Od 2016 – członek Polskiego Towarzystwa Biologii Medycznej
Od 2017 – członek European Federation of Food Science and Technology (EFFoST)
Od 2019 – członek Polskiego Towarzystwa Metabolomicznego

Staże, kursy i szkolenia:
luty 2020 – Staż naukowy w Uniwersytecie Zachodniej Anglii w Bristolu (Wielka Brytania) dotyczący niecelowanej analizy lotnych związków organicznych w moczu osób z nowotworem pęcherza
27-28.11.2019 – Warsztaty LECO Workshop: Metabolomics, Berlin, Niemcy
06.2018-07.2018 – Badacz wizytujący w Uniwersytecie Zachodniej Anglii w Bristolu (Wielka Brytania)
11-17.03.2018 – Warsztaty EIT Food Venturing School organizowane w ramach EIT FOOD, Reykjavik, Islandia
3-10.11.2017 – Staż naukowy w Instytucie Agrochemii i Technologii Żywności (IATA) CSIC w Walencji, Hiszpania dotyczący analizy reologicznej ciasta
17-18.10.2016 – Szkolenie Analizy chemometryczne w STATISTICA – kurs podstawowy, Kraków, Polska
5-9.09.2016 – Szkoła letnia Second European Summer School on Nutrigenomics. University of Camerino, Włochy
29.06.2016 – Warsztaty „From tradition to innovation – buckwheat, oats and gluten-free products – strategies for industry” TRAFOON. Warszawa, Polska
28.04-03.05.2016 – Szkolenie „Solid Phase Microextraction (SPME): Theory, Practice and Application” oraz „Special SPME Training”, University of Waterloo, Waterloo, Kanada
10-11.2015 – Staż naukowy w ramach projektu KNOW we Francuskim Narodowym Instytucie Badań Rolniczych (INRA) w Clermont-Ferrand (Francja) w zakresie metod metobolomicznych w materiale biologicznym
20-21.04.2015 – Warsztaty szkoleniowe „Jak łączyć aby skutecznie połączyć?” oraz „Ekstrakcja do fazy stałej – jej miejsce w laboratorium analitycznym” Bioanalytic. Olsztyn, Polska

Najważniejsze publikacje:

  1. Drabińska, N., Wiczkowski, W., Piskuła, M. K. (2021). Recent advances in the application of a ketogenic diet for obesity management. Trends in Food Science & Technology, 110: 28-38
  2. Drabińska, N., Młynarz, P., de Lacy Costello, B., Jones, P., Mielko, K., Mielnik, J., Persad, R., Ratcliffe, N.M. (2020). An Optimization of Liquid–Liquid Extraction of Urinary Volatile and Semi-Volatile Compounds and Its Application for Gas Chromatography-Mass Spectrometry and Proton Nuclear Magnetic Resonance Spectroscopy. Molecules, 25, 3651
  3. Drabińska N., Starowicz M., Krupa-Kozak U. (2020). Headspace Solid-Phase Microextraction Coupled with Gas Chromatography-Mass Spectrometry for the Determination of Volatile Organic Compounds in the Urine. Journal of Analytical Chemistry 2020, 75(6): 792-801
  4. Drabińska N., Krupa-Kozak U., Jarocka-Cyrta E. (2020). Intestinal permeability in children with celiac disease after the administration of oligofructose-enriched inulin into a gluten-free diet – results of a randomized, placebo-controlled, pilot trial. Nutrients 2020, 12(6): art. no 1736 (1-15)
  5. Drabińska N., Jarocka-Cyrta E., Ratcliffe N.M., Krupa-Kozak U. (2019). The Profile of Urinary Headspace Volatile Organic Compounds After 12-Week Intake of Oligofructose-Enriched Inulin by Children and Adolescents with Celiac Disease on a Gluten-Free Diet: Results of a Pilot, Randomized, Placebo-Controlled Clinical Trial. Molecules, 24(7), 1341
  6. Drabińska N., Jarocka-Cyrta E., Zlotkowska D., Abramowicz P., Krupa-Kozak U. (2019). Daily oligofructose-enriched inulin intake impacts bone turnover markers but not the cytokine profile in paediatric patients with coeliac disease on a gluten-free diet: results of a randomised, placebo-controlled pilot study. Bone, 122, 184-192
  7. Drabińska N., de Lacy Costello B., Hewett K., Smart A., Ratcliffe N. (2019). From fast identification to resistance testing: volatile compound profiling as a novel diagnostic tool for detection of antibiotic susceptibility. Trends in Analytical Chemistry, 115, 1-12
  8. Drabińska N., Krupa-Kozak U., Ciska E., Jarocka-Cyrta E. (2018). Plasma profile and urine excretion of amino acids in children with celiac disease on gluten-free diet after oligofructose-enriched inulin intervention: results of a randomised placebo-controlled pilot study. Amino Acids, 50:1451-1460
  9. Drabińska, N., Azeem, H.A., Krupa-Kozak, U. (2018). A targeted metabolomic protocol for quantitative analysis of volatile organic compounds in urine of children with celiac disease. RSC Advances, 8(64): 36534-36541
  10. Drabińska N., Krupa-Kozak U., Abramowicz P., Jarocka-Cyrta E. (2018). Beneficial effect of oligofructose-enriched inulin on vitamin D and E status in children with celiac disease on a long-term gluten-free diet: a preliminary randomized, placebo-controlled nutritional intervention study. Nutrients, 10, 1768
  11. Drabińska N., Jarocka-Cyrta E., Markiewicz L., Krupa-Kozak U. (2018). The Effect of Oligofructose-Enriched Inulin on Faecal Bacterial Counts and Microbiota-Associated Characteristics in Celiac Disease Children Following a Gluten-Free Diet: Results of a Randomized, Placebo-Controlled Trial. Nutrients, 10(2): 201
  12. Drabińska N., Ciska E., Szmatowicz B., Krupa-Kozak U. (2018). Broccoli by-products improve the nutraceutical potential of gluten-free mini sponge cakes. Food Chemistry, 267: 170-177.
  13. Drabińska, N., Rosell, C.M.,; Krupa-Kozak, U. Inulin-type fructans application in gluten-free products: functionality and health benefits. W: Bioactive molecules in food. Ed.: Mérillon, Jean-Michel; Ramawat, K. G. Springer International Publishing 2018 (ISBN 978-3-319-54528-8), 1-40
  14. 21. Drabińska N., Baczek N., Krupa-Kozak U. (2017). Knowledge About Coeliac Disease: Results Of The Survey Conducted Among Self-Administered Transglutaminase-Based Screened Persons. Acta Alimentaria, An International Journal of Food Science, 46(3): 283-289
  15. Drabińska N., Zielinski, H., Krupa-Kozak, U. (2016). Technological benefits of inulin-type fructans application in gluten-free products – a review. Trends in Food Science and Technology, 56: 149–157
  16. Drabińska, N., Krupa-Kozak, U. (2016). Nieinwazyjne Metody Oznaczania Szczelności Jelit. Medycyna XXI wieku – wybrane zagadnienia. Olsztyn. EDYCJA.159-173
  17. Drabińska N., Krupa-Kozak U. (2015). Wpływ Prebiotyków Na Absorpcje Wapnia W Organizmie Czlowieka. Zagadnienia aktualnie poruszane przez młodych naukowców. CREATIVETIME. 370-372
  18. Drabińska N., Szyc A., Fotschki J., Wróblewska B., Krupa-Kozak U. (2015). Choroby Glutenozalezne – Patogeneza I Epidemiologia. Wybrane zagadnienia biologii i medycyny. EDYCJA. 139-148