Profesor Uczelni
Prof. UPP dr hab. Dorota Cais-Sokolińska
Pokój 309
tel. 61 848 73 17
e-mail: cais@up.poznan.pl
Kreowanie nowych produktów mlecznych wytwarzanych na bazie mleka pochodzącego od różnych ssaków. Pomiar aktywności wody jako wskaźnika jakości i trwałości produktów mlecznych. Projektowanie i ocena cech funkcjonalnych napojów fermentowanych. Monitoring higieny przebiegu procesów produkcyjnych opartych na bioluminescencyjnym pomiarze ATP. Dobór i doskonalenie metod analizy instrumentalnej w kontroli warunków produkcji i jakości produktów mlecznych. Nowoczesne rozwiązania techniczno-technologiczne związane z zagospodarowaniem produktów frakcjonowania mleka. Zastosowanie procesów membranowych do poprawy jakości mikrobiologicznej mleka i separowaniu jego składników. Studia nad oceną jakościową i wykorzystaniem mleka klaczy w technologii produkcji innowacyjnych produktów mlecznych. Analiza cech fizyko-chemicznych i mikrobiologicznych produktów mlecznych.