Profesor Uczelni - Katedra Mleczarstwa i Inżynierii Procesowej

Profesor Uczelni

  • Prof. UPP dr hab. Dorota Cais-Sokolińska
    Prof. UPP dr hab. Dorota Cais-Sokolińska

Prof. UPP dr hab. Dorota Cais-Sokolińska

Pokój 309

tel. 61 848 73 17

e-mail: cais@up.poznan.pl

 

Kreowanie nowych produktów mlecznych wytwarzanych na bazie mleka pochodzącego od różnych ssaków. Pomiar aktywności wody jako wskaźnika jakości i trwałości produktów mlecznych. Projektowanie i ocena cech funkcjonalnych napojów fermentowanych. Monitoring higieny przebiegu procesów produkcyjnych opartych na bioluminescencyjnym pomiarze ATP. Dobór i doskonalenie metod analizy instrumentalnej w kontroli warunków produkcji i jakości produktów mlecznych. Nowoczesne rozwiązania techniczno-technologiczne związane z zagospodarowaniem produktów frakcjonowania mleka. Zastosowanie procesów membranowych do poprawy jakości mikrobiologicznej mleka i separowaniu jego składników. Studia nad oceną jakościową i wykorzystaniem mleka klaczy w technologii produkcji innowacyjnych produktów mlecznych. Analiza cech fizyko-chemicznych i mikrobiologicznych produktów mlecznych.

 


Wszelkie prawa zastrzeżone
Wszelkie prawa zastrzeżone | Administrator strony: Paulina Bielska | Script logo
Przeczytaj Politykę Cookies w UP w Poznaniu