Aktualności - Katedra Mleczarstwa i Inżynierii Procesowej

Aktualności

  • Mgr inż. Jakub Biegalski
    2023-09-20

    EuroFedLipid

    19 września 2023 r. na międzynarodowej konferencji EuroFedLipid w Poznaniu, mgr inż. Jakub Biegalski wygłosił 2 referaty:

    mgr inż. Jakub Biegalski, prof. UPP dr hab. Dorota Cais-Sokolińska - "The use of Sheep's Milk for the Production of Mozzarella Cheese in the Context of Consumers Expectations"...

  • Erasmus+
    2023-07-07

    Erasmus+

    Od 24 kwietnia do 7 lipca, po raz trzeci staż w Katedrze odbyła Doktorantka Asli Yigit z Department of Nutrition and Dietetics, Faculty of Health Sciences, Siileyman Dęmirel University w Turcji.

  • Krajowe Dni Pola Sielinko 2023
    2023-06-05

    Krajowe Dni Pola Sielinko 2023

    3-5 czerwca pracownicy Katedry wygłosili wykłady w Strefie Innowacji na Krajowych Dniach Pola w Sielinku...

  • Drzwi Otwarte
    2023-06-02

    Drzwi Otwarte

    2 czerwca odbyły się Drzwi Otwarte na naszym Wydziale.

    Pracownicy Katedry wraz ze Studentami zachęcali kandydatów do studiowania na naszym Wydziale oraz przygotowali dla nich kolorowe koktajle i przekąski z produktami mleczarskimi.

  • Zdj01.jpg
    2023-01-24

    24 stycznia 2023

    24 stycznia, Prorektor ds. Studiów UPP - Prof. dr hab. Piotr Ślósarz podpisał porozumienie o współpracy z firmą Chr. Hansen Poland Sp.z.o.o. Przedstawiciele firmy Chr. Hansen zapoznali się z potencjałem Wydziału, w tym również naszej Katedry. Dr Paulina Bielska zaprezentowała Halę Technologiczną Katedry, która wyposażona jest w nowoczesne mini urządzenia przemysłowe umożliwiające odzwierciedlenie warunków produkcji zakładu mleczarskiego.

  • Erasmus+
    2022-11-30

    Erasmus+

    Od 1 października do 30 listopada 2022 roku staż w Katedrze odbyła Dr Hatice Baygut z Faculty of Nutrition and Dietetics, Gazi University w Turcji. Stażystka przyjechała w ramach programu ERASMUS+, a mentorami były: Prof. UPP dr hab. Dorota Cais-Sokolińska, Dr inż. Paulina Bielska oraz Dr inż. Joanna Teichert.

  • Noc Naukowców 2022
    2022-09-30

    Noc Naukowców 2022

    "Czy wiesz, że serwatka znana była już w XIX wieku i stanowiła bazę do gotowania kwaśnej polewki? Przez długi czas uznawana była za „odpad” w przemyśle mleczarskim po produkcji serów twarogowych i podpuszczkowych, jednak obecnie…"

  • Konferencja Młodej Kadry Naukowej
    2022-06-30

    Konferencje

    Semestr letni 2021/2022 obfitował w wystąpienia Pracowników Katedry na Konferencjach o zasięgu krajowym i międzynarodowym.
    Pracownicy przedstawili swoje wyniki badań na 1st International PhD Student's Conference at the University of Life Sciences in Lublin, Environment - Plant - Animal - Product (Lublin 26.04.2022); XXVI Sesji Naukowej Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ...

  • 60-lecie Wydziału
    2022-06-10

    60-lecie Wydziału

    9 czerwca, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Człowieka obchodził 60-lecie.

    9-10 czerwca odbyła się również III Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce „Partnerstwo nauki i przemysłu źródłem rozwoju”, na której Pracownicy Katedry zaprezentowali wyniki badań...

  • z_Asli.jpg
    2021-12-31

    Erasmus+

    Od 1 października do 31 grudnia 2021 roku staż w Katedrze odbyła Doktorantka Asli Yigit z Department of Nutrition and Dietetics, Faculty of Health Sciences, Siileyman Dęmirel University w Turcji. Doktorantka przyjechała w ramach programu ERASMUS+, a mentorami były: Prof. UPP dr hab. Dorota Cais-Sokolińska oraz Dr inż. Paulina Bielska.

  • zdj.jpg
    2021-09-30

    NUTRISTRATEG

    Dnia 30 września br. pracownicy Katedry uczestniczyli w spotkaniu sieciującym „Konsorcjum przemysłu i nauki w odpowiedzi na potrzeby rynku”, które odbyło się na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu UPP. Celem spotkania było zapoznanie się z planowanym przez NCBR projektem strategicznym NUTRISTRATEG.

  • Ogólnopolska Konferencja Doktorantów
    2021-04-15

    Ogólnopolska Konferencja Doktorantów

    W dniu 15 kwietnia 2021 r. na Ogólnopolskiej Konferencji Doktorantów w Lublinie, mgr inż. Jakub Biegalski wygłosił komunikat naukowy:
    mgr inż. Jakub Biegalski, prof. UPP dr hab. Dorota Cais-Sokolińska - "Dynamika uwalniania serwatki z rozdrobnionego miękkiego sera typu pasta filata pakowanego próżniowo".

  • Konferencja Naukowa TYGIEL 2020
    2020-09-27

    Konferencja Naukowa TYGIEL 2020

    W dniach 24 - 27 września 2020 r. na XII Interdyscyplinarnej Konferencji Naukowej TYGIEL 2020 w Lublinie, mgr inż. Jakub Biegalski wygłosił komunikaty naukowe:
    inż. Jakub Biegalski, prof. UPP dr hab. Dorota Cais-Sokolińska, mgr inż. Paulina Bielska - "Dyslokacja Aktywności wody w różnych warstwach sera z masy parzonej"

  • "Ser żółty, czarny, niebieski, okazyjnie dziurkowany"
    2019-09-27

    Noc Naukowców 2019

    27 września 2019 roku Katedra Jakości Produktów Mleczarskich po raz kolejny wzięła aktywny udział w XI edycji Nocy Naukowców. Warsztaty przygotowane przez pracowników Katedry cieszyły się dużym zainteresowaniem. Uczestnicy warsztatów "Ser żółty, czarny, niebieski, okazyjnie dziurkowany" zapoznali się z historią powstania sera oraz mogli spróbować serów w niezwykłych kolorach.

  • Konferencja Naukowa ENZYMOS
    2018-11-17

    Konferencja Naukowa ENZYMOS

    17 listopada 2018 r. na IV Konferencji Naukowej ENZYMOS "Enzymy w nauce i przemyśle" w Lublinie, mgr inż. Paulina Bierzuńska oraz mgr inż. Łukasz Kaczyński wygłosili komunikaty naukowe:

    mgr inż. Paulina Bierzuńska, dr hab. Dorota Cais-Sokolińska - "Aktywność fosfatazy alkalicznej w serwatce podpuszczkowej"

    mgr inż. Łukasz Kaczyński, dr hab. Dorota Cais-Sokolińska - "Hydroliza laktozy mleka koziego w kontekście nasycenia barwy wytworzonego z niego kefiru"

  • Przyrodniczy Uniwersytet Trzeciego Wieku
    2018-10-10

    Przyrodniczy Uniwersytet Trzeciego Wieku

    W dniach 12 i 19 października oraz 14 grudnia br. odbędą się warsztaty dotyczące nietolerancji laktozy dedykowane słuchaczom Przyrodniczego Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Zajęcia poprowadzą pracownicy Katedry Jakości Produktów Mleczarskich w godz. 10:00-11:30 w budynku Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu przy ul. Wojska Polskiego 31 w Poznaniu, sala 326.

  • „Food and Feed Technologies”
    2018-09-30

    W Odeskim Uniwersytecie Technologii Żywności

    W dniach 20-30.09.2018 dr inż. Sylwia Chudy uczestniczyła w wyjeździe studyjnym do Odeskiego Uniwersytetu Technologii Żywności. Podczas pobytu brała udział w międzynarodowej konferencji „Food and Feed Technologies”, zajęciach dla studentów prowadzonych w ramach programu Erasmus+ oraz zapoznała się z zapleczem technicznym i laboratoryjnym uczelni.

  • Noc Naukowców 2018
    2018-09-28

    Noc Naukowców 2018

    28 września 2018 roku Katedra Jakości Produktów Mleczarskich wzięła aktywny udział w X edycji Nocy Naukowców. Cykl warsztatów przygotowanych przez pracowników Katedry tworzył jeden wspólny temat pt.: „Sery naszym kulinarnym dziedzictwem”. Uczestnikom warsztatu „Ser w proszku – czy to możliwe?” zostały przybliżone tajniki produkcji sera w proszku, a podczas degustacji mogli się przekonać, że taki ser naprawdę istnieje.

  • XII Copernican International Young Science Conference
    2018-06-29

    XII Copernican International Young Scientists Conference

    Komunikaty naukowe zaprezentowane w formie posterów na XII Międzynarodowej Konferencji "Copernican International Young Scientists Conference" 28-29 czerwca 2018 roku w Toruniu:

    mgr inż. Paulina Bierzuńska, dr hab. Dorota Cais-Sokolińska - "Designing quality of yogurt with polymerized whey protein"

    mgr inż. Łukasz Kaczyński, dr hab. Dorota Cais-Sokolińska  - "The quality of fermented goat's milk with higher pro-health value resulting from the presence of galactooligosaccharides (GOS)"

  • 20180530_132326[2].jpg
    2018-06-04

    dr inż. Sylwia Chudy z wizytą w Portugalii

    W okresie od 29 maja do 04 czerwca 2018 roku dr inż. Sylwia Chudy brała udział w programie Erasmus+, w akcji: mobilność edukacyjna nauczycieli akademickich. Celem wyjazdu było prowadzenie zajęć dydaktycznych ze studentami Politechnic Institute of Coimbra, Department of Food Science and Technology w Portugalii.

  • DSC03348.JPG
    2018-02-03

    XX Bal Technologa Żywności

    Doktoranci z Katedry Jakości Produktów Mleczarskich - mgr inż. Paulina Bierzuńska oraz mgr inż. Łukasz Kaczyński aktywnie uczestniczyli w organizacji XX Balu Technologa Żywności. Bal tradycyjnie odbył się pod patronatem Pani Prezes Wielkopolskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, dr hab. Doroty Piaseckiej-Kwiatkowskiej oraz Pani Dziekan Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu, dr hab. Bożeny Danyluk w poznańskim Hotelu Ikar 3 lutego 2018 roku.

  • III Konferencja Naukowa ENZYMOS
    2017-11-18

    Konferencja Naukowa ENZYMOS

    18 listopada 2017 r. na III Konferencji Naukowej ENZYMOS "Enzymy w nauce i przemyśle" w Lublinie, mgr inż. Paulina Bierzuńska oraz mgr inż. Łukasz Kaczyński wygłosili komunikaty naukowe:

    mgr inż. Paulina Bierzuńska, dr hab. Dorota Cais-Sokolińska - "Potencjał przeciwutleniający jogurtu z mleka o zwiększonej zawartości białek serwatkowych i poddanego enzymatycznej hydrolizie laktozy"

    mgr inż. Łukasz Kaczyński, dr hab. Dorota Cais-Sokolińska - "Enzymatyczna biokonwersja laktozy mleka koziego i jego permeatu"

  • Konferencja Głos Biznesu 2017
    2017-11-08

    Konferencja Głos Biznesu 2017

    W dniu 8 listopada 2017 r. mgr inż. Paulina Bierzuńska oraz mgr inż. Łukasz Kaczyński wzięli udział w Konferencji "Innowacja, finansowanie, nauka, rozwój - Głos Biznesu 2017" w Nobel Tower w Poznaniu. Celem Konferencji było przybliżenie Uczestnikom możliwości uzyskania dofinansowania na tworzenie i rozwój zespołów badawczych, na opracowanie lub udoskonalenie produktów, czy procesów technologicznych. Konferencja organizowana była we współpracy z Konfederacją Lewiatan, KPMG oraz BGŻ BNP PARIBAS oraz z Fundacją na rzecz Nauki Polskiej.

  • Noc Naukowców 2017
    2017-09-29

    Noc Naukowców 2017

    Tradycyjnie jak co roku Katedra Jakości Produktów Mleczarskich uczestniczyła w Nocy Naukowców. Warsztaty prowadzone przez dr inż. Romualdę Danków, mgr inż. Joannę Teichert oraz Panią Hannę Skrzypczak „Jak nasze babcie wytwarzały masło” zgromadziły tłumy zainteresowanej młodzieży. Uczestnicy wysłuchali przygotowanych specjalnie dla nich ciekawostek związanych oczywiście z tematyką mleczarską  oraz obejrzeli filmy prezentujące metody wytwarzania masła w przeszłości i współcześnie.

  • Puzzel 2017
    2017-04-02

    Puzzel 2017

    Wrocławska Konferencja Studentów Nauk Technicznych i Ścisłych "Puzzel 2017"

    Komunikaty naukowe zaprezentowane w formie posterów na konferencji krajowej Puzzel 2017, 1-2.04.2017 r. we Wrocławiu:

    mgr inż. Paulina Bierzuńska, dr hab. inż. Dorota Cais-Sokolińska - "Modelowanie właściwości sensorycznych jogurtu o zwiększonej zawartości białek serwatkowych i z udziałem mikroflory probiotycznej"

    mgr inż. Łukasz Kaczyński, dr hab. inż. Dorota Cais-Sokolińska  - "Ocena sensoryczna mleka koziego i jego permeatu po mikrofiltracji"

  • Dni Doktoranta 2016
    2016-12-01

    Dni Doktoranta 2016

    Doktoranci z Katedry Technologii Mleczarstwa zaprezentowali komunikaty naukowe na III Konferencji Naukowej "Dni Doktoranta 2016" w Poznaniu:

    mgr inż. Paulina Bierzuńska, mgr inż. Łukasz Kaczyński, dr hab. Dorota Cais-Sokolińska - "Wpływ ukwaszania mleka fermentowanego o zwiększonej zawartości białek serwatkowych na stopień związania wody"

    mgr inż. Łukasz Kaczyński, mgr inż. Paulina Bierzuńska, dr hab. Dorota Cais-Sokolińska - "Ocena wartości przerobowej i termostabilności permeatu mleka koziego po mikrofiltracji"

  • Noc Naukowców 2016
    2016-09-30

    Noc Naukowców 2016

    Katedra Technologii Mleczarstwa na Nocy Naukowców 2016

    Po raz kolejny Katedra Technologii Mleczarstwa uczestniczyła w Nocy Naukowców. Warsztaty poprowadzone przez dr inż. Romualdę Danków, mgr inż. Joannę Teichert oraz Panią Hannę Skrzypczak „Jak nasze babcie wytwarzały masło” cieszyły się dużym zainteresowaniem. Uczestnicy wysłuchali wielu ciekawostek oraz obejrzeli filmy prezentujące metody wytwarzania masła w przeszłości i współcześnie. 

  • Uczestnicy TRADEIT
    2016-06-10

    TRADEIT "ESA 2016"

    Letnia Akademia Przedsiębiorczości TRADEIT "ESA 2016", Poczdam, Berlin, 6-10.06.2015r.

    Komunikaty naukowe zaprezentowane na konferencji międzynarodowej:

    dr inż. Sylwia Chudy, dr inż. Michał Piątek (ITM) - "Savoury waffles with traditional sausage and cheese"

    mgr inż. Łukasz Kaczyński, mgr inż. Paulina Bierzuńska, dr hab. inż. Dorota Cais-Sokolińska - "Technology conditions for the synthesis of 2-hydroxypropanoic acid in fermented milk"

     

  • received_10205981185550306.jpeg
    2016-04-17

    Puzzel 2016

    Wrocławska Konferencja Studentów Nauk Technicznych i Ścisłych "Puzzel 2016"

    Komunikaty naukowe zaprezentowane w formie posterów na konferencji krajowej Puzzel 2016, 16-17.04.2016 r. we Wrocławiu:

    mgr inż. Paulina Bierzuńska, mgr inż. Łukasz Kaczyński, dr hab. inż. Dorota Cais-Sokolińska - "Zwięzłość i konsystencja mleka fermentowanego o obniżonej zawartości laktozy"

    mgr inż. Łukasz Kaczyński, mgr inż. Paulina Bierzuńska, dr hab. inż. Dorota Cais-Sokolińska  - "Aktywność wody jogurtu i kefiru o obniżonej zawartości laktozy"

  • mgr inż. Łukasz Kaczyński
    2015-12-02

    Healthy heating and living habits

    Międzynarodowa konferencja - "First International Conference for Teenagers" w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Lesznie,  2.12.2015 r.

    Wygłoszone komunikaty naukowe:

    mgr inż. Joanna Teichert - "Probiotics in milk products"

    mgr inż. Paulina Bierzuńska - "The importance of texture in food"

    mgr inż. Łukasz Kaczyński - "Bioactive foods and genetically modified foods"


Wszelkie prawa zastrzeżone
Wszelkie prawa zastrzeżone | Administrator strony: Paulina Bielska | Script logo
Przeczytaj Politykę Cookies w UP w Poznaniu