Adiunkt - Katedra Mleczarstwa i Inżynierii Procesowej

Adiunkt

  • Dr inż. Jolanta Gawałek
    Dr inż. Jolanta Gawałek

Dr inż. Jolanta Gawałek

Pokój 43

tel. 61 848 75 29

e-mail: jolanta.gawalek@up.poznan.pl

 

Suszenie rozpyłowe i konwekcyjne żywności. Badania procesów suszenia w zakresie:

  • wpływu warunków procesu na zużycie energii i jakość uzyskiwanych suszy,
  • optymalizacji procesu,
  • projektowanie i produkcja żywności w proszku o wysokich walorach bioaktywnych i fizykochemicznych (np. naturalne barwniki spożywcze),
  • opracowywanie innowacyjnych technologii produkcji żywności sypkiej,
  • ocena retencji związków bioaktywnych (polifenoli, antocyjanów i betalain) w surowcu i suszonych sokach owocowo-warzywnych.

 


Wszelkie prawa zastrzeżone
Wszelkie prawa zastrzeżone | Administrator strony: Paulina Bielska | Script logo
Przeczytaj Politykę Cookies w UP w Poznaniu