PUTW w ramach wydarzenia Senioralni

Co roku jesienią PUTW bierze aktywny udział w wydarzeniu Senioralni.Poznań zapraszając Seniorki i Seniorów na darmowe wykłady i warsztaty

Senioralni.Poznań 2019

Dr hab. Monika Fliszkiewicz wygłosiła wykład pt.: „Pszczoły znane i mniej znane”, w trakcie którego przedstawiła systematykę pszczół, a także znaczenie pszczół w życiu człowieka. Ponadto słuchacze zapoznali się z różnorodnością nadrodziny Pszczoły (Apoidea) oraz charakterystyką poszczególnych rodzin. Na zakończenie wykład przerodził się w dyskusję, a temat nie został wyczerpany i z pewnością będzie jeszcze kontynuowany.

Kolejnym wydarzeniem były warsztaty „Aktywny silvers”, czyli o tym, co i kiedy jeść by być pięknym i radosnym. Poprowadziły je panie: prof. UPP dr hab. Dorota Cais-Sokolińska, dr inż. Joanna Teichert oraz Hanna Skrzypczak. Uczestnicy dowiedzieli się o sposobach na zachowanie pamięci, jak trenować koncentrację oraz jakie produkty warto włączyć do diety, aby wspomagać pracę mózgu. Seniorzy zadawali również pytania dotyczące ich nawyków żywieniowych. Panie prowadzące przekazały cenne wskazówki, jak na co dzień powinien prawidłowo odżywiać się senior. Na zakończenie seniorzy degustowali deser na bazie nasion chia oraz poznali kilka przepisów kulinarnych.

 

Senioralni.Poznań 2018

Prof. dr hab. Jan Gawęcki wygłosił wykład pt.: "Żywieniowy sposób na długowieczność". Przedstawiona została krótka charakterystyka procesu starzenia z punktu widzenia fizjologii odżywiania  oraz wnioski z międzynarodowych (tzw. „błękitne strefy”) i krajowych badań nad długowiecznością.  W podsumowaniu pan profesor omówił praktyczne wskazówki jak żyć, aby dożyć sędziwego wieku.

Dr hab. Dorota Cais-Sokolińska, mgr inż. Joanna Teichert oraz pani Hanna Skrzypczak poprowadziły warsztaty pt.: "Laktoza – potrzebna czy niepotrzebna".
Laktoza to dwucukier zawarty w mleku i w większości produktów mleczarskich. Po spożyciu - w zdrowym organizmie człowieka laktoza jest rozkładana do cukrów prostych, czyli glukozy i galaktozy. Warunkiem jest obecność enzymu – laktazy. W przypadku braku tego enzymu lub słabej jego aktywności następują zaburzenia trawienia i wchłaniania laktozy określane nietolerancją laktozy. W trakcie warsztatów prowadzące wyjaśniły: ile laktozy jest w produktach mleczarskich, jak powstają produkty bezlaktozowe, jak działa laktaza, jakie są objawy i rodzaje nietolerancji oraz jak je rozpoznać i jak minimalizować. Przedstawiły również  jakie są aktualne zalecenia żywieniowe dla osób z nietolerancją laktozy.

 

Senioralni.Poznań 2017

11 października 2017 r. Seniorki i Seniorzy uczestniczyli w wykładzie pt.: „Wielki problem w małej skali, czyli choroby roślin w ogrodach działkowych” wygłoszonym  przez dr  hab.  Lidię  Irzykowską. 37 słuchaczy poznało objawy chorób często spotykanych  na powszechnie uprawianych gatunkach roślin warzywnych, sadowniczych i ozdobnych. Ponadto prowadząca zasygnalizowała strategie ochrony tych roślin. Słuchacze bardzo aktywnie wzięli udział w wykładzie zadając pytania, a przede wszystkim wymieniając się swoimi doświadczeniami.

Tydzień później odbyła się wycieczka z przewodnikiem do Ogrodu Dendrologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przepiękna jesienna pogoda sprzyjała podziwianiu drzew i krzewów. Choć Orkan Ksawery nie oszczędził Ogrodu Dendrologicznego, pracownicy szybko uporali się ze zniszczeniami i Seniorzy oraz Seniorki dwie godziny spędzili w tym pięknym miejscu. Zachęcamy wszystkich do spacerów. Wejście do ogrodu jest bezpłatne.

Na warsztatach pt.: "Rośliny doniczkowe - różne gatunki, różne sadzonki" dr hab. Beata Janowska zaprezentowała metody rozmnażania roślin, a następnie uczestnicy przygotowali sadzonki różnych gatunków roślin doniczkowych zdobiących mieszkania. Dr inż. Piotr Czuchaj poprowadził warsztat pt.: "Wiszący ogród" prezentując kokedamę - japońską sztukę tworzenia kul otoczonych mchem, w których rośnie roślina. Każdy uczestnik zapoznał się z nią i wykonał własny wiszący ogród.

Seniorzy i Seniorki wzięli również udział w warsztatach pt.: "Zioła dla każdego". Prowadzące: dr hab. Barbara Frąszczak, inż. Emilia Krystek oraz inż. Kamila Rzechuła przedstawiły najważniejsze zioła i ich właściwości. Uczestnicy skosztowali różnych naparów ziołowych i poznali różne zastosowania ziół.

Bardzo dużym zainteresowaniem, podobnie jak wcześniej wymienione wydarzenia, cieszyły się warsztaty pt.: "Dieta w walce z osteoporozą". Prowadzące: dr hab. Magdalena Człapka-Matyasik, mgr inż. Dorota Przeorska, mgr Aleksandra Bykowska omówiły temat diety w walce z osteoporozą, zademonstrowały działanie densytometru, poćwiczyły z uczestniczkami planowanie posiłków/diety u osób zagrożonych czy zainteresowanych zagadnieniem osteoporozy.