Przyrodniczy Uniwersytet Trzeciego Wieku EDYCJA 5

Jest nam bardzo miło, że tak licznie uczestniczą Państwo w zajęciach Przyrodniczego Uniwersytetu Trzeciego Wieku!

ulotka_uniwersytet.jpg

 

Sześćdziesięciu Słuchaczy Przyrodniczego Uniwersytetu Trzeciego Wieku rozpoczęło 2018 rok wykładem pt.: „Wpływ sposobu odżywiania na długowieczność”. Seniorzy dowiedzieli się m. in. o efektach zdrowotnych zalecanych produktów żywnościowych, w jakiej postaci najlepiej zimą jeść owoce i warzywa, jaki tłuszcz do smarowania i smażenia jest najkorzystniejszy dla zdrowia człowieka.

Dr hab. Magdalena Człapka-Matyasik wyjaśniła również dlaczego pestki moreli mają pozytywny wpływ na zdrowie oraz dlaczego warto jeść owoce i warzywa o różnych kolorach. Słuchacze poznali zwyczaje żywieniowe ludności obszaru basenu Morza Śródziemnego, a następnie porównali spożycie produktów wzorcowej diety śródziemnomorskiej przez Greków i Polaków.

Na zakończenie prowadząca zaciekawiła Słuchaczy informacjami dotyczącymi stylu życia i sposobu odżywiania ludności długowiecznych Hunzów w Himalajach. Podkreśliła również, że prawidłowe odżywianie powinno być wsparte aktywnością fizyczną oraz pozytywnym stosunkiem do życia.